Фермери готвят блокади, ако държавата не оправи дигата край Садово

14.04.2022 12:20 Румен Златански
Река Чая излиза от коритото си при всеки проливен дъжд.
Така изглеждаха земите край Садово след последното наводнение на 12 декември м.г.
Димитър Чолаков разказва какви загуби са претърпели с баща си.

Земеделци се опасяват, че водата пак ще ги залее като през декември и реколтата ще се съсипе

Три месеца и половина след като река Чая скъса дига и наводни земеделски земи край Садово, Катуница и Чешнегирово, съсипвайки  продукция за стотици хиляди левове, местните фермери са под напрежение. И се страхуват водният ад да не се повтори. Основание за тревога имат - наскоро нивото на реката се покачи. Наводнението се размина, но с пролетното снеготопене земеделците са нащрек.

Дупките по

дигата са

запушени

само частично,

но това не успокоява никого. Мнозина все още не са засадили нищо, опасявайки се, че реколтата им може да бъде съсипана. Други пък обмислят протести и блокади на пътища.

“След последното наводнение закърпиха дигата, но това не е решение на проблема. По-висока водна вълна ще я скъса отново и положението пак ще стане страшно”, коментира кметът на Садово Димитър Здравков. По думите му след посещението на министъра на земеделието Иван Иванов на 20 декември м.г. не се е стигнало до цялостен ремонт, както било обещано. Кметът  Здравков дори удължи обявеното от него частично бедствено положение, за да може “Напоителни системи” законово да получат финансиране и да извършат ремонтите. Той добави, че дори не е направено проектиране и ремонтът остава на заден план.

Здравков изрази разочарованието си от мудните действия на държавата, което ще докара нови беди на земеделците.

От “Напоителни

системи” не

коментираха

случая с мотива, че в дружеството се извършат организационни промени.

“Не ми си мисли какво може да стане при нова приливна вълна. Хората са отчаяни”, коментира Здравков.   По думите му цялата дига е

проядена отвътре

и може да рухне

Той предупреди, че местните земеделци се канят преди Великден да излязат на протести.  През 2018 г. след поредното наводнение те затвориха за кратко пътя в местността Кемера. Тогава държавата обеща да им помогне, но нито получиха обезщетение, нито дигата беше ремонтирана както трябва.

Над 300 производители са теглили кредити през последните години, за да могат да продължат дейността си. Повече от тях изпитвали затруднения с връщането им, а някои били пред фалит.

“Тези наводнения ме съсипаха. Хванах диабет от притеснение. Ходих до Бачковския манастир да паля свещи”, обясни местният фермер Димитър Чолаков. Заедно с баща си Георги отглеждат зеле, цвекло и царевица. При последното наводнение през декември м.г. претърпели големи щети. Тогава водата и калта унищожили 4 декара късно зеле.

Очакваната продукция била за 20 тона,  като се надявали да го продадат по 90 стотинки за килограм. Наложило се да пласират това, което е останало, за 20 стотинки. Същото било и със

засетите 4 дка

цвекло. От него

загубили

3500 лева,

тъй като качеството било лошо и изобщо не се опитали да го продават.

  Сега заради финансовите загуби и опасността от наводнения изчакват.

“Засадихме царевица, за да не стоят нивите празни”, каза младият фермер. Той и баща му не са подали искания за помощи за унищожената си продукция. Имали горчив опит от 2018 г., когато останали с празни ръце. Все повече местни хора се отказвали от земеделие и търсели друга работа.

Големите проблеми тръгнали още през миналата година

с поскъпването

на торовете

Цената на торба амониева селитра от 20 лева скочила на 100. Цените на горивата също били убийствени. Да не говорим за евтината продукция от други страни.

“Не ни дават да ползваме евтини торовe от Турция, защото били отровни. А как позволяват техни плодове и зеленчуци да се внасят у нас? Нали са третирани със същите препарати”, пита Димитър Чолаков.

Пет големи наводнения през последните години

Пет големи наводнения преживяха стопаните от района през последните няколко години.

- На 4 април 2017 г. в резултат на проливните дъждове река Чая скъса дигата край Садово и наводни  стотици декари земя. Продукцията беше унищожена.

- На 29 юни 2018 г. десетки декари земеделска земя край Катуница бяха наводнени, след като река Чая за пореден път скъса дигата. 

- На 2 август същата година ситуацията се повтори. Залети бяха над 400 декара с продукция. 

 - Следващото наводнение стана на 4 февруари 2019 година.

- Над 700 декара отново бяха залети на 12 декември миналата година. Тогава щетите според изчисления на земеделците възлизаха на над 100 хиляди лева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>