Здравният министър ще налага общи противоепидемични мерки, а Национален план ще се справя със зарази

13.04.2022 14:50 Константина Костова
Депутатите в 47-ия парламент СНИМКА: АРХИВ

Здравният министър и директорите на РЗИ-тата в страната ще налагат ограничения в случай на влошаване на ситуацията. Промените в Закона за здравето приеха депутатите по време на второ гласуване в парламента със 107 гласа "за", 12 "против" и 24 "въздържали се". Здравният министър ще може да взема само временни мерки от общ характер – спазване на дистанция, както и носене на маски на закрити обществени места. Здравните власти обаче няма да имат правомощия за по-тежки мерки, като локдаун или спиране на работата на заведения, кина и театри.

За всяка епидемична обстановка ще се изработва национален пандемичен или епидемичен план как държавата се справя със заразата, гласят още промените. Плановете, с които държавата ще се справя с различни заразни болести, не само с COVID, ще се създават от здравното министерство. А парламентът ще ги контролира. Плановете трябва да са готови най-късно 30 дни след като е въведена извънредна обстановка. Това предложение направи ден по-рано депутатът от "Демократична България" Александър Симидчиев по време на здравна комисия.

Против пандемичните планове се обявиха от "Възраждане", тъй като се така се давала еднолична власт на един човек да взема решения за живота на хората.

Това е частен закон за една болест, въпросът беше политически от самото начало, никога не е бил медицински, зави лидерът на партията Костадин Костадинов. По думите му законопроекът не се подкрепя от нито един български гражданин.

Устно беше направено предложение, което беше коренно различно от досегашните. Промени се целият законопроект, отново се дава еднолична власт на министъра на задравеопазването да въвежда каквито си мерки иска, каза депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева. Тя попита какво може да включват тези планове и направи предположение, че може да се задължат българите да се ваксинират. А съпартиецът й Николай Дренчев нарече промените "стъпка към ада, маскирана с добри намерения".

Ако в Петрич се окаже, че има пандемия, която налага някакви мерки, само тази област ще ги наложи, а не цялата страна, обясни депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев.

Симидчиев обясни още, че ако още повече се ограничат правата на здравния министър, не може да се очаква той да има отговорност.

Защита към законопроекта направи депутатът от “Има такъв народ” Андрей Чорбанов, след като оттегли предложенията си за второто четене на промените в закона за здравето. Това стана на заседание на здравната комисия на парламента.

“Противоепидемичните мерки да не могат да включват и задължителни ваксинационни кампании, задължителни тестове, носене на предпазни средства и всякакви форми на забранителни или разрешителни сертификати”, предлагаше депутатът на Слави Трифонов в изпълнение на партийните закани правата на здравния министър да бъдат сериозно орязани. 

Бяхме вносители на много сериозни предложения. Стигнахме до консенсус - нашите искания представляват част от законопроекта. Настоявахме да бъдат вкарани норми при каква инфекция какви мерки да бъдат взети, да не се налага министърът да гадае какво да прави. Трябва да има норми, те ще бъдат част от много подробен план. Това не е законопроект касаещ COVID, а много заразни инфекции, каза Чорбанов.

Задължителният имунизационен календар се определя от министерството. Тестовете и мерките, които ще бъдат ползвани, ще са част от този план, този закон касае всички други болести. Законът предполага адекватни мерки, добави той.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>