Хората на Слави се отказаха да забраняват маските и ваксините (Обзор)

12.04.2022 22:56 Константина Костова
Здравният министър ще може да налага носенето на маски
Антон Тонев
Александър Симидчиев

800 лв. увеличени заплати компенсират лекарите за парите за първа линия, но болниците отказват

Здравният министър със свои заповеди ще може да налага носенето на предпазни маски, задължително тестване или ваксинация като противоепидемични мерки.

Това стана възможно и без да предизвика разлом в управляващата коалиция, след като депутатът от “Има такъв народ” Андрей Чорбанов оттегли предложенията си за второто четене на промените в закона за здравето. Това стана на заседание на здравната комисия на парламента.

“Противоепидемичните мерки да не могат да включват и задължителни ваксинационни кампании, задължителни тестове, носене на предпазни средства и всякакви форми на забранителни или разрешителни сертификати”, предлагаше депутатът на Слави Трифонов в изпълнение на партийните закани правата на здравния министър да бъдат сериозно орязани. Ден по-рано предложенията на Чорбанов изненадаха останалите коалиционни партньори.

За всяка епидемична обстановка да се изработва национален пандемичен или епидемичен план как държавата се справя със заразата, одобри здравната комисия на НС. Плановете, с които държавата ще се справя с различни заразни болести, не само с COVID, ще се създават от здравното министерство. А парламентът ще ги контролира. Плановете трябва да са готови най-късно 30 дни след като е въведена извънредна обстановка.

Предложението първоначално предизвика караница сред депутатите в комисията, тъй като бе направено от Александър Симидчиев от “Демократична България”. След редица спорове и преглед на правилника все пак в комисията решиха, че могат да приемат предложението, защото плановете ще залагат ясни критерии за въвеждане на противоепидемични мерки.

Възможността здравният министър по предложение на главния държавен здравен инспектор да въвежда мерки за определен период също бе приета. Така здравната каса ще продължи да има възможност да сключва договори с болници, които не отговарят на всички критерии за лечение на съответното инфекциозно заболяване. А министърът ще може да нарежда спазване на дистанция, носене на маски и пр.

Депутатите обаче отхвърлиха идеята медиците да продължат да получават извънредно заплащане три месеца след края на извънредната обстановка. Междувременно здравното министерство подписа договор, според който заплатите на лекари и медицински сестри ще бъдат увеличени.

Средствата, които досега са предоставяни на работещите на “първа линия” в борбата с COVID-19, ще се трансформират в реално увеличение на доходите, обясни председателят на парламентарната здравна комисия Антон Тонев.

Според колективния трудов договор в отрасъл “Здравеопазване” се предвижда заплатите на лекарите да бъдат повишени с 800 лв., на медицинските сестри – с 550 лв., а на останалите медицински работници – с 200 лв. Повечето работодатели в здравеопазването и най-вече представителите на болниците не са подписали договора, което поставя изпълнението му под въпрос, обясняват от пресцентъра на министерството. Засега увеличението е гарантирано само в Спешна помощ, психиатричните болници, санаториумите.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>