И хартиената бюлетина ще напука коалицията

11.04.2022 22:14 Лиляна Клисурова
БСП внесе връщане на хартиените бюлетини.

БСП внесе предложение за връщането ѝ - машините отблъснали червените избиратели

 Най-вероятно ще има плаващо мнозинство с ГЕРБ и ДПС за промяната в Изборния кодекс

Връщане на хартиените бюлетини като алтернативен вариант за гласувана на машинния вот. Това предлага БСП с промени в Изборния кодекс, внесени в понеделник в Народното събрание. А всеки избирател сам да решава кой от двата начина да използва.

БСП внася промените точно две години след като подкрепи отпадането на хартиената бюлетина и въвеждането на машините.

Това обаче може да направи поредна пукнатина в управляващата коалицията, защото ГЕРБ също вече обяви, че ще се бори за хартиения вот, докато мандатоносителите от “Промяната”, както и “Има Такъв народ” и “Демократична България” са твърдо за машинния.

Няма как партията на Слави Трифонов да подкрепи подобна промяна, след като именно нейните депутати

написаха преди година текста, с който на машинен вот минаха секциите с над 300 избиратели

Промяната на Изборния кодекс бе и единствената, приета от злополучното 45-о Народно събрание, чийто живот през април 2021 г. продължи десетина дни. Тогава се създаде анти-ГЕРБ мнозинство и хартиените бюлетини бяха “скъсани” с гласовете на ИТН, БСП, ДБ и “Изправи се! Мутри вън!”.

Така изцяло машинен бе вотът за 46-ото и настоящото 47-о народно събрание във всички по-големи секции. В малките бяха запазени традиционните бюлетини, а в останалите бе позволено използването на такива само при непредвидени обстоятелства, които правят вота с устройство невъзможен.

“Демократична България” продължава да е против хартиените бюлетини и настоява за въвеждане на електронно (дистанционно) гласуване.

Предложението на БСП едва ли ще срещне подкрепа и от “Продължаваме промяната”. Хартиената бюлетина служи единствено на корупцията, убедени са депутати от най-голямата група и напомнят, че ПП влезе в политиката с обещание за нулева корупция.

Социалистите вече

са поставили темата на коалиционен формати, но срещнали силен отпор,

разказаха запознати. Промените са внесени от шефа на червената група Георги Свиленски и колегите му Филип Попов и Румен Гечев.

Намерението на БСП да върне хартиените бюлетини бе обявено от лидера Корнелия Нинова на конгреса през януари. В доклада си тогава тя отчете, че машините са били важни за борбата с купения вот и прозрачността на изборите, но се отразили най-много на БСП - довели до голям отлив на гласове.

Машинното гласуване преодоля препятствието с недействителните бюлетини и фалшификациите на резултатите. Ограничи контролирания и купения вот. Това направи последните избори много по-честни и прозрачни, но изцяло машинното гласуване

намали избирателната активност и трябва да си го кажем честно

и откровено. Мнозина от хората го посрещнаха с притеснение и не отидоха до урните. Това беше потвърдено както от социологическите изследвания, така и от прекия контакт в рамките на кампанията. Ние като партия и парламентарна група подкрепихме изцяло машинното гласуване, но може би е време да осмислим ефекта от него и да помислим за въвеждане на смесено, машинно и хартиено с право на избор на всеки гражданин свободно какво избира, заяви Нинова тогава.

С внесените сега промени в кодекса се цели създаване на равнопоставеност в правото на глас, както и на повишаване на избирателната активност, а оттам и на нивото на представителност на институциите, обясняват авторите им.

Тримата социалисти предлагат резултатите от хартиените бюлетини и машинния вот да бъдат сумирани и така да бъдат вписани в секционния протокол. Към него ще се прилага и машинният протокол, както е било на последните два парламентарни вота.

Няма обаче да се връщат тъмните стаички,

в които се гласуваше досега с бюлетини, а тайната на вота ще се опазва зад параван.

Според червените няма да има проблем с въвеждането на старите бюлетини, защото по същите правила сме гласували само преди година (за 45-ото НС), както и на вота за Европарламент през 2019 г. и изборната администрация лесно да се справи.

Това няма да доведе до допълнителни разходи, тъй като и сега се отпечатват бюлетини за всяка от близо 11-те хиляди секции, за да може да се осъществи вот, ако има проблеми с машината.

Същата формула - връщане на хартията и възможност за смесен вот по избор, поиска ГЕРБ още миналия август. А тази пролет партията заговори, че промяната трябва да се направи спешно, защото се задават нови предсрочни избори.

Преди Народното събрание да се разпусне, трябва да върне гласуването с хартиени бюлетини. След това можем да отиваме на избори, каза вчера в Русе - броени часове преди социалистите да внесат проекта, шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

ДПС по принцип е за машинно броене на хартиени бюлетини

Миналата година от партията заявиха опасения, че смесването на хартиен и машинен вот може да затрудни отчитането на резултатите. А на парламентарните избори през април 2021 г. цялото ръководство начело с Мустафа Карадайъ демонстративно пусна хартиена бюлетина.

Ние от ДПС и от трибуната на Народното събрание, и в медийни изяви категорично заставахме зад машинно гласуване, обаче в какъв модел? Машинно броене на хартиените бюлетини. За нас дали да е машинно или хартиено гласуването, не е самоцел, заяви наскоро Карадайъ. Което изобщо не изключва възможността ДПС да подкрепи новия живот на хартиената бюлетина и така да натисне по още едно болно място за управляващите.

БСП с ГЕРБ и ДПС имат общо 119 гласа.

Засега не е ясна позицията на “Възраждане”, но Костадин Костадинов приветства преди 1 г. промените в Изборния кодекс, макар да настоя, че само смяната на всички местни полицейски шефове ще спре търговията с гласове.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>