Волгин и Пендачанска в спор за истината, лъжата и любовта с властта

11.04.2022 21:00 Паола Хюсеин
Петър Волгин
Александрина Пендачанска
Милен Митев

От 1998 г. радиоводещият, който не крие своите леви пристрастия, е ту свалян, ту качван от народни протести

Сопраното и съпругът й Найо Тицин са сред най-яростните критици на Москва и Путин

Възпитаникът на руското училище в София Петър Петров Георгиев, както е известна 32-а гимназия, изнерви за пореден път десния електорат.

Този път Волгин, който от 1998 година насам ту е гонен от националното радио, ту връщан след демонстрации на бул. “Драган Цанков”, разгневи оперната прима Александрина Пендачанска.

Двамата са почти връстници - той на 53, тя на 52 години. Радиоводещият е твърдо с леви позиции, които не крие. Сопраното заедно със своя съпруг Найо Тицин са сред най-големите критици на Москва и Путин.

Пендачанска, която е част от Обществения съвет на БНР, публично обяви в неделя, че подава оставка, недоволна от предаването му “Политически НЕкоректно”. В него гостува лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Във вторник спешно заседание на редколегията на БНР ще изяснява дали Волгин е сбъркал.

“Никой от тези, които говорят, не е слушал предаването. Всичко това е лъжа”, каза самият Волгин пред “24 часа”.

А във фейсбук написа: Певицата Пендачанска не различава лъжата от истината, но за сметка на това иска да е винаги близка с властта. Помня я как обожаваше Иван Костов, когато неговото СДС управляваше България. После се прехласваше по Христо Иванов, когато неговото ДБ или, както се казваше въпросното нещо по онова време, предстоеше да влезе във властта. А сега е влюбена в управляващите от ПП. Освен това не спира да “славоукраинства”. Явно, за да бъде в съзвучие с Генералната линия.

Иначе нищо ново за самия него, който, откакто е в ефира на националното радио - от 1 април 1998 г.,

непрекъснато

скандализира -

понякога съвсем

умишлено,

общественото мнение.

Пендачанска стана член на Обществения съвет при предишния генерален директор Андон Балтаков. Сега, след предаването в неделя, тя пише писмо до новия - Милен Митев, в което обявява оставката си. Публикува го и в профила си във фейсбук.

След серия разменени писма между Вас и Обществения съвет и след последното издание на “Политически некоректно”, за жалост, констатирам, че няма реален резултат от нашето настояване дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин, да бъдат преустановени. Г-н Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевро-атлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на националното радио. В условията на война, започната от руската агресия и водеща се на неколкостотин километра от границите на България, това е особено тревожно. Поради тази причина, като член на Обществения съвет на БНР, оттук нататък

не желая името

ми да бъде

асоциирано

с медия, която в лицето на Петър Волгин се свързва с най-порочните, антидемократични и пропагандни практики на страната агресор и престъпния режим на президента ѝ Путин, пише Пендачанска до шефа на БНР Милен Митев.

Не, не ме гонят,

категоричен е Волгин пред “24 часа”. Програмният съвет на радиото обаче ще даде във вторник становището си на Митев, който заедно с управителния съвет ще обсъди има ли нарушение от журналиста. (Виж интервюто долу.)

В рамките на половин час ние имахме всички възможни гледни точки по случая, обясни Волгин. По думите му, когато предаването почва, целият интернет гърми, че има отвлечен наш кораб. Информацията се позовава на милициите на Луганската и Донецката народна република.

Затова Волгин съобщава в ефира: Базирам се на информацията на ТАСС.. Това не е новина и е непроверена от два източника информация. Очакваме всеки момент официалната българска позиция.

След това започва интервюто с Костадин Костадинов и водещият го пита дали знае нещо по случая. Костадинов обяснява, че преди 15 минути е говорил с Кирил Петков, който го уверил, че моряците са добре, и че корабът не е отвлечен.

Така че ние имахме позицията на българското правителство. 10 минути по-късно вече излезе официалната българска позиция, която аз чинно цитирах. Първо цитирах Министерството на отбраната, след това и Министерството на външните работи с информацията, че няма отвличане на кораб, че моряците са добре, че няма завземане, обяснява Волгин. По думите му всичко това се случва в рамките на 30 минути и не е нарушен никакъв закон, защото в предаването е дадена цялата информация, достъпна до този момент. Което е задачата на една електронна медия, каза Волгин.

Това Александрина Пендачанска няма как да го разбере по обективни причини. Както аз няма как да разбера техниките на пеенето ѝ и затова

не си позволявам

да ѝ давам

квалификации

дали тя пее

добре, или не,

допълни журналистът.

Подобен спор за работата на Волгин изобщо не е първият. Той става известен още с началните издания на радиопредаването “Без контрол”, което тръгва по БНР на 1 април 1998 г.

На 21 декември 2015 г. управителният съвет на БНР спира “Деконструкция” (2009 - 2015) заради нарушения на медийния закон и заради акт за административно нарушение, издаден на радиото от СЕМ.

Пред БНР излизат хора на протест предаването да бъде върнато, но същевременно други са на мнение, че той трябва да е в частна медия, тъй като в държавната липсата на плурализъм и едностранчивата пропаганда са недопустими.

Тогава в БНР измислят соломоновско решение. “Деконструкция” с Волгин става рубрика в новото предаване “Събота 12+3”, но в него има още една - “Конструкция” с водещ Калин Манолов. За да има плурализъм, казват от радиото. В момента Волгин води “12+3” и е част от редакторския му екип. През 2014 г. и срещу тази му позиция има протест. Журналистите Йордан Лозанов и Георги Папакочев - създатели на предаването, пишат в отворено писмо, че изявите на водещия сриват авторитета на “12+3”.

Същевременно всяка неделя Волгин води “Политически НЕкоректно”, като в събота същото предаване е с водеща Силвия Великова. И двамата журналисти имат ясно заявявана позиция, която е противоположна.

Милен Митев, генерален

директор на БНР:

Нито водещият, нито друг журналист

ще бъде свален от ефир заради мнение

- Г-н Митев, Александрина Пендачанска напусна Обществения съвет на БНР, несъгласна с начина, по който Петър Волгин води предаванията си. Ще предприемете ли някакви действия срещу радиожурналиста?

- Това, че тя подаде оставка от обществения съвет, е нейно право и израз на нейна позиция. Така или иначе, предстои избор на нов Обществен съвет, тъй като аз, откакто започна управленският ми мандат, все още не съм предложил нов състав по редица причини. Но до края на този месец ще стане. Това, разбира се, няма нищо общо с изразената от госпожа Пендачанска позиция. Оставката ѝ ще бъде гласувана още на следващото заседание на управителния съвет тази седмица, каквито са нашите разпоредби.

- Нейната позиция променя ли отношението ви към предаването, към водещия? Ще има ли санкции към него?

- Факт е, че Петър Волгин често пъти е доста провокативен в начина, по който води своите предавания, и това не е отскоро, нито пък е характеристика само на предаването “Политически некоректно”. Така че дали ще бъдат предприети някакви мерки срещу него, не трябва да бъде еднолично решение, защото, противно на мнението на някои хора, не смятам, че генералният директор трябва да е някакъв сатрап, който да коли и да беси. По-скоро очаквам най-напред становището на Програмния съвет на БНР, който включва всички ръководители на програми - до един журналисти с немалко опит. Очаквам да го получа във вторник. След това аз и управителният съвет ще предприемем съответните действия.

Големият проблем в тази ситуация е, че около самата личност на Петър Волгин вече се създават много противоречия и е малко трудно да се отдели конкретно обвинение по повод нарушение на закона от принципна позиция срещу него и начина, по който води предаването си.

- Вие самият имате ли лично мнение за ситуацията?

- Разбира се, имам лично мнение по този въпрос, но с оглед на напрегнатата ситуация бих желал да не го споделям сега, за да не предпоставям било становището на колегите, било това, което ще излезе, предполагам, в близките дни в медиите. БНР е задължено да предоставя плурализъм на гледните точки на своята аудитория. В същото време е длъжно и да спазва принципите на морала и журналистическата етика и да допринася за обединението, а не за разединяването на обществото. Така че търсим трудния баланс между тези два принципа.

- Възможно ли е при липсата на нарушения на медийния закон Петър Волгин да бъде свален от ефира само заради различното мнение спрямо него?

- Със сигурност нито Петър Волгин, нито друг журналист на БНР, докато това зависи от мен, ще бъде свален от ефир заради мнение или заради различия на мнения. Много е важно такива решения да се вземат, базирани на принципни позиции и да са добре аргументирани. Защото понякога границата между мнението и дезинформацията е много тънка и не ми се иска да сбъркаме с нейното прекрачване.

- Волгин винаги е бил различният водещ в БНР. Това пречи ли на радиото?

- Аз не виждам нещо във воденето на Волгин, което да се е променило през последните седмици спрямо който и да било момент през последните 20 години. Как така до вчера беше окей, а днес изведнъж не е? Независимо какви мерки бъдат предприети - програмни или административни, със сигурност диалог с него ще има, защото е зле за имиджа на радиото да бъдем обвинявани по този начин.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>