Седем дни по-късно и след втори опит - нов дълг за 500 млн. лв.

11.04.2022 16:39 Румяна Дeнчeва
Асен Василев

Заради пренаситеност на вътрешния пазар се очаква скоро външна емисия в търсене на 2 милиарда евро свеж финансов ресурс


Нов дълг чрез продажба на част от емисия на 3,6 годишни съкровищни бонове изтегли финансовото министерство, съобщиха от БНБ. При него бяха набрани поръчки със съвкупна номинална стойност 752, 3 млн. лв. Средната цена е 96,97 лв. на 100 лв. номинал, което означава годишна доходност от 1,12%.
Преди седмица, финансите пробваха пазара с дългосрочни книжа при нулева лихва. Тогава на инвеститорите бе предложен пакет от 10,6 годишни ценни книжа с лихвен процент от 1,5%, също за 500 млн. лв. Набраните оферти бяха под обема на отворената емисия - за 452,5 млн. лв., при средна цена 91,41 лв. на 100 лв. номинал, които финансовото министерство отказа.
Две са основните причини за отказа- пренаситен с книжа вътрешен пазар, довели до слаб интерес, и търсена от инвеститорите висока доходност. Постигнатата средна цена на подадените поръчки от 91,41 лв. на 100 лева номинал означаваше доходност от 2,43%.

За сравнение – последния аукцион за дългосрочни ценни книжа от края на миналата година постигнатата доходност бе 0,53%. Тя пък е важна не само защото увеличава лихвените плащания, а и защото 10 годишните книжа са бенчмарк за лихвите по конвергентната програма за присъединяването ни към еврото.
Войната в Украйна рязко повиши геополитическия риск, показател за което са спредовете на германските държавни облигации, които служат като ориентир при вземането на решения и за българските облигации. Едновременно с това българският пазар се оказва пренаситен с ценни книжа, а в добавка инвеститорите очакват повишение на лихвите в световен мащаб.
За да покрием планирания бюджетен дефицит за тази година, в бюджета държавата заложи 7,3 млрд. лв. дълг, с които да се рефинансира освен дефицита и плащанията по стар дълг.

В края на март бяха изплатени 1,275 млрд. евро дълг с настъпил падеж. Заради пренаситения с книжа вътрешен пазар, които позволяват на инвеститорите да търсят все по-висока доходност, очакванията са до няколко месеца да излезем и на външните пазари в търсенето на 1,5 - 2 млрд. евро свеж финансов ресурс.

Това бе обявено от финансовия министър Асен Василев още при подготовката на бюджета, чиято актуализация предстои през юни. Има предположения, че е възможна корекция в посока нагоре и на планирания нов дълг за тази година.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>