БСП връща хартиените бюлетини, но запазва и машините

11.04.2022 15:30 Лиляна Клисурова
Шефът на ПГ на БСП Георги Свиленски е един от авторите на промените в Изборния кодекс.

Връщане на хартиените бюлетини като алтернативен вариант за гласуване на машинния вот, предлага БСП с промени в Изборния кодекс, внесени днес в Народното събрание.

Всеки избирател сам да решава дали ще гласува с хартиена бюлетина или на машина, предлагат вносителите на промените Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев.

Хартиената бюлетина отпадна с последните промени в Изборния кодекс и на изборите за 46-ото и настоящото 47-о народно събрание миналата година вотът бе само машинен в секциите с над 300 регистрирани гласоподаватели. В малките секции бяха запазени традиционните бюлетини.

БСП бе сред основните радетели за въвеждане на машинен вот. Изцяло машинното гласуване обаче бе посочено като една от причините не само за големия спад в избирателната активност, но и за ниския резултат на БСП на последните избори, когато партията остана четвърта политическа сила. Още тогава лидерката Корнелия Нинова обясни, че машините са уплашили част от електората на партията и поиска да се върше възможността за гласуване и с хартиена бюлетина.

Целта е създаване на равнопоставеност в правото на глас, както и на повишаване на избирателната активност, а оттам и на нивото на представителност на институциите, обясняват вносителите.

Те предлагат резултатите от хартиените бюлетини и машинния вот да бъдат сумирани и така да бъдат вписани в секционния протокол. Към него ще се прилага обаче и машинния протокол, както е било на последните два парламентарни вота.

Тъмните стаички, в които се гласуваше досега с бюлетини, обаче няма да бъдат връщани, а ще се направи параван, зад който всеки да упражни правото си на вот при запазване на тайната му.

Според червените няма да има проблем с въвеждането на хартиените бюлетини, защото по същите правила се е гласувало както на изборите за 45-о НС през април миналата година, така и на тези за Европарламент през 2019 г. Затова изборната администрация щяла да се справи.

Червените обясняват, че промяната няма да доведе до допълнителни разходи, тъй като и по сега действащия Изборен кодекс се отпечатват хартиени бюлетини във всяка от близо 11-те хиляди секции, за да може да се осъществи вот в случай на проблеми с машината.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>