Седем пъти "Мила родино" за златните момичета на бъдещето

10.04.2022 23:30 Найден Тодоров
Боряна Калейн
Стилияна Николова
21-годишната Боряна Калейн е хванала за ръката 16-годишната Стилияна Николова и заедно пеят химна на България в “Арена Армеец”. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Стартът на съчетанието с две топки и три ленти на момичетата от новия български ансамбъл.
Шестте момичета от новия ансамбъл на България и треньорът Весела Димитрова след спечелените златните медали от многобоя на Световната купа в София.
Четири от олимпийските ни шампионки от “диамантения ансамбъл” - Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Симона Дянкова и Ерика Зафирова, в кадър как аплодират бурно и на крака Боряна Калейн в София.

* Боряна Калейн доминира - блясъкът в очите ѝ с поглед от София към Париж

* 16-годишната Стилияна Николова впечатли в индивидуалната надпревара на Световната купа по художествена гимнастика

* Трудно начало, но с шампионска орисия за новия ансамбъл на България

България видя, аплодира и пя химна заедно със златните момичета на бъдещето на родната художествена гимнастика. Българските гимнастички завоюваха 7 златни и общо 10 медала от Световната купа в София.

Боряна Калейн доминира в индивидуалната надпревара. Златният отблясък на медалите обаче бе засенчен от златния блясък в очите ѝ. След петото място в индивидуалния многобой на олимпийските игри в Токио и дори разочарованието, че не е взела олимпийски медал още в дебюта си и независимо от престижното класиране, Боряна игра в София така, сякаш погледът ѝ е осъзнато вперен към Париж и олимпийските игри през 2024 г.

След като спечели безапелационно титлата в многобоя и се класира на четирите финала, 21-годишната българка триумфира с още три златни медала - на обръч, топка и лента. И в трите случая с оценка над 32 точки. Боряна допусна грешка само при съчетанието с бухалки, но там пък избухна 16-годишната Стилияна Николова, като по този начин всички златни отличия в индивидуалната надпревара станаха българско притежание.

Стилияна си заслужи и сребърен медал на лента.

Малката Стили влезе ударно в света на големите в художествената гимнастика. Още в дебюта си в Световната купа при жените тя извоюва бронзов медал в многобоя. А хванала я за ръка, шампионката Боряна Калейн пя химна заедно със Стилияна. За да свиква. А и все пак Европа вече бе видяла изключителния талант на Николова още през 2020 г., когато чаровното ни момиче стана шампионка на Стария континент при девойките. И тогава пя “Мила Родино” с плам. Сега си го извоюва и на първата си Световна купа при жените в своя чест - след победата на бухалки.

Сребърния медал в многобоя в “Арена Армеец” взе София Рафаели (Италия). Тя спечели сребро и във финалите на топка, на обръч и на бухалки. Друга италианка - Милена Балдасари, взе бронза на топка.

Елжана Таниева от Казахстан се класира след Стилияна Николова и София Рафаели за бронза на бухалки.

Успялата да избяга от войната в Украйна и да се състезава Виктория Оноприенко заслужи бурни овации на българската публика, а и на свои сънародници в “Арена Армеец”. Украинката спечели бронзов медал на лента.

Новият ансамбъл на България спечели титлата в многобоя. Вая Драганова, Елена Георгиева, Петя Борисова, Женина Трашлиева, Биляна Везирска и София Иванова стартираха състезателния си път трудно, но все пак с титла и с шампионска орисия в първото си официално състезание. Българките взеха златото и във финала с 5 обръча. На 2 топки и 3 ленти останаха със сребърен медал след повече грешки - оценка 23,800 за тях срещу 24,100 за победителките от Гърция. В предишния ден на топки и ленти получиха 28,950, с което спечелиха и многобоя.

В изиграването за многобоя имаха сериозни грешки в дебютното си изпълнение на обръчи, когато получиха 24,200. Но пък във финала с обръчи получиха 28,600, макар и пак с леки неточности.

Обективността изисква да се акцентира, че в състезанието участваха само 6 ансамбъла. Без Русия и Беларус - заради военните действия в Украйна. Без украинките и без Италия.

Зад нервността, липсата на обиграност като отбор и пълното отсъствие на опит в състезания и пред публика обаче се видя едно - българските съчетания отново се отличават със сериозна класа, висока трудност и голям заряд, заложени от гения на Весела Димитрова. А наследничките на “диамантените момичета” ще трябва да настигат като ниво космическата си треньорка.

Част от орисията им беше и присъствието в залата за дебютното им състезание на първите в историята ни олимпийски шампионки. Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова даваха кураж и аплодираха и наследничките си, и Боряна Калейн и Стилияна Николова. В очакване на успехите на златните момичета на бъдещето.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>