Синовете на Зидан и Олмета очакват юношите ни в Европа

10.04.2022 14:53 Георги Банов
Националите ни до 17 г. нямаха голям късмет със съперниците си за европейското в Израел.

Франция и Нидерландия са топотборите на континента

Юношеските национали се класираха на европейското до 17 години в Израел през лятото. Те се паднаха в група В с Франция и Нидерландия, два от най-силните отбори на континента. Франция е печелила титлата два пъти, а Нидерландия - цели четири, като триумфира и в последните две издания на турнира. Интересното е, че през 2018 и 2019 г. те победиха на финала Италия. А последната титла на французите е от 2015 г., когато първенството бе в Бургас. Преди началото на квалификациите Нидерландия бе водач в ранглистата на УЕФА за възрастта, а Франция бе на 7-о място. Момчетата на Йордан Петков обаче сътвориха чудото, като стигнаха до финалите като 39-и в ранглистата и започнаха от предварителните групи.

Третият отбор в групата ни ще бъде определен след края на мачовете от група 6, където са Италия, Украйна, Косово и Полша, а мачовете започват на 20 април в Италия. При нас ще дойде вторият в класирането от тази група или Унгария. Маджарите обаче нямат сериозни шансове, защото са с 1 точка от мачовете срещу първия и третия в тяхната група. Преизчислението се наложи заради изключването на Русия от квалификациите.

В група А са Израел, Германия, Люксембург и победителят от група 6. В C отидоха Сърбия, Испания, Турция и Белгия, а в D са Дания, Португалия, Шотландия и Швеция.

Мачовете в групите са на 16-17, 19-20 и 22-23 май. 1/4-финалите са на 25-26 май, 1/2-финалите са на 29 май, а финалът на 1 юни.

Ето и какви играчи ни очакват на финалите:

ФРАНЦИЯ

Вратари

Лисандру Олмета. В момента е в “Монако”, след като е започнал в “Пиетрасела” и “Газелек” (Аячо). Син на големия вратар на “Олимпик” (Марсилия) и “Лион”.

Гийом Рестес. Цялата му кариера преминава в “Тулуза”. В повечето мачове е титуляр. Висок е 186 см. Има и паспорт от Кот д'Ивоар.

Защитници

Ел Шадил Бищиабу. Вече от два сезона е в първия състав на “Пари Сен Жермен”, като има 6 мача за първенството. Попада в групата на Шампионската лига и младежката Шампионска лига. Оценен на 1 милион евро.

Морган Хиеслер. Играе във втория състав на “Мец”. През лятото обаче ще направи трансфер, като е желан от “Интер”, “Рома” и “Торино”.

Сайол Кумбеди Нсеке. Десен защитник. Играе във втория състав на “Хавър” в трета лига.

Мамаду Сар. Има и сенегалски паспорт. Собственост на “Лион”.

Ричи Валме. В момента е в “Монако”, след като е преминал през два от парижките отбори в долните дивизии.

Лузоло Ванги Вунгеле. Играч на юношите на “Мец” до 19 години, като преди това е играл за “Иври” и “Кретей”.

Елиаз Зидан Фернандес. Най-малкият син на Зинедин Задан. В момента е в юношеския състав на “Реал” (Мадрид) до 17 години. Брат му Енцо в момента играе във втородивизионния френски “Родез”. Другият му брат Лука пази за “Райо Валекано”, а Тео е в “Реал Мадрид Кастия”. Братовчед им Дрис Зидан рита за “Атлетико” (Марсилия).

Жанноел Белосиан. Роден в Гуаделупа. Играе за юношите на “Рен”. Оценен на 500 000 евро.

Халфове

Валентин Атангада Едоа. Роден в Камерун. Дефанзивен халф на юношите на “Реймс”.

Уорън Заир-Емеди. Играе за юношите до 19 години на “Пари Сен Жермен”.

Наим Биар. Има и мароканско гражданство. Плеймекър на юношите на “Реймс”.

Дезире Доуе. Плеймейкър на юношеския състав на “Рен”. Брат му Гаела е във втория отбор на тима. Братовчед му Ян Ббохо е в нидерландския “Витес” (Арнем), а друг негов братовчед - Марк-Оливие Доуе, е в белгийския “Екселсиор” (Виртон). Оценен на 400 000 евро.

Нападатели

Аксел Геген. Играе за юношеския състав на “Монпелие”.

Айман Айки. Дясно крило на юношите на “Сент Етиен”. Преди това е играл за “Бри” и “Жонвил”.

Жуниор Ндиайе. Роден в Дубай, има и сенегалски паспорт. В момента играе за юношите на “Монпелие”.

Алексис Кабамба. Дясно крило. Започва в скромния “Тонсер Юнайтед”, но е харесан от “Реймс” в контрола и подписва с него. Вече е във втория отбор.

Матис Тел. Ляво крало. Вече има мачове за мъжкия отбор на “Рен”. Оценен на 2 милиона евро.

Томас Саетел. Ляво крило. Играе в юношеския състав на “Страсбург”.

Треньор

Жозе Алкосер. Бивш нападател от долните дивизии на френското първенство. Има и испански паспорт. Започва като асистент в младежкия национален отбор, където работи с Пиер Манковски, Силвен Раполи и Уили Саньол. След това работи главно с 16- и 17-годишните.

НИДЕРЛАНДИЯ

Вратари

Бернд Клавербур. Пази на юношите на “Херенвеен”. Преди това е бил в “Хеер”.

Яспер Мейстер. Играе в “Гронинген”. Бил е и в “Хьогесанд”. С един мач за мъжкия отбор.

Тристан Куйстен. В момента е в АЗ “Алкмаар”, като започва в “Алмере Сити”.

Защитници

Уалид Агуги. Има и марокански паспорт. Централен защитник на “Аякс”, като започва в НАК (Бреда). Брат му Сабир още е в Бреда.

Тимен Блокзил. В момента е в “Гронинген”. Преди това минава през школите на “Велоситас” и “Би Куик 1887”.

Рейни Брейнбург. Има и суринамски паспорт. Ляв защитник на “Фейенорд”, като е започнал от “Екселсиор” (Юг).

Алваро Анри. Също със суринамски паспорт. Десен бек на “Аякс”, дошъл от “Утрехт”.

Дан Дони Хуйсен. Има и испански паспорт. В момента е в “Ювентус”, но кариерата му стартира от “Малага”. За централния защитник бяха платени 200 000 евро.

Весел Коой. Централен защитник на “Утрехт”. Стартира от “Алфенсе Бойс”.

Брам Вилхемус Петрус Роверс. Десен защитник на ПСВ “Айндховен”.

Кая Симонс. Ляв защитник на “Витес”.

Халфове

Езекил Банзузи. Има и паспорт от Демократична република Конго. Плеймейкър на НАК (Бреда).

Майк Клейн. Халф на “Фейенорд”, преди е бил за кратко в школата на “Бароние”.

Исак Ахмед Корома Жуниор Бабади. С паспорт и от Сиера Леоне. Ляв полузащитник на ПСВ “Айндховен”. Бил е и в НЕК (Нимеген).

Антони-Джибу Миламбо. Играе във “Фейенорд”. Оценен на 1 милион евро. Направи дебют в мъжкия отбор на 12 август 2021 г. срещу “Люцерн” в Лигата на конференците. Тогава бе на 16 години и 131 дни и така постави рекорд за най-млад играч в историята на гранда от Ротердам. Предишният бе на Джорджино Вайналдум, който сега е в “Пари Сен Жермен”.

Илиас Сплинтер. Притежава и марокански паспорт. Атакуващ халф на АЗ “Алкмаар”.

Тим Антониус Лоран ван ден Хювел. Халф на ПСВ “Айндховен”.

Силвано Клиф Роби Фос. Притежава и суринамски паспорт. Играе в “Аякс” и вече е викан в дублиращия отбор.

Нападатели

Йорам Лоренсо Ишмаел Боерхут. Крило на “Аякс” (Амстердам).

Джейсън ван Дуймен. Централен нападател на ПСВ “Айндховен”, като преди това е бил и в “Твенте”. Брат му Робин също е при юношите на този клуб. Братовчед им Диего ван Оршот пък е в “Твенте”.

Джейдън Фернандо Слори. Дясно крило на юношите на “Фейенорд”. Баща му Андвеле Слори е един от най-известните агенти в страната.

Джулиан Дийн Райхоф. Централен нападател на юношите на “Борусия” (Дортмунд), където се мести миналата зима от “Аякс”. Преди това е играл и за родния “Померанд”.

Треньор

Миша Висер. Започва треньорската си кариера едва 26-годишен в частната школа “Би Куик 1887”. Сега е на 35. Работи с юношеските национали от юли 2019 г.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>