Дебютът на новия ансамбъл: “Нервност и красота”

08.04.2022 23:00 Найден Тодоров
Новият ансамбъл на България в кадър от съчетанието с 5 обръча - първо на състезание, при това пред българска публика. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Видяно в София: Напрежение, грешки, но и заложби да впечатлява, ако отборът се справи с гения на треньора си

“Нервност и красота.” Това е първото впечатление, оставено от новия ансамбъл на България по художествена гимнастика след дебютното им изпълнение на състезание - световната купа в София.

Високо напрежение. Трудност, която към момента е доста над нивото на отбора, и неизбежни грешки. Това съпътства дебютната състезателна изява на наследничките на “диамантените момичата”.

Отборът на България в състав Женина Трашлиева, Вая Драганова, Петя Борисова, Елена Георгиева и Биляна Везирска изигра своето първо съчетание със състезателен характер на родна земя - в “Арена Армеец”. Това допълнително скова момичетата в бойното им кръщение. И в изпълнението с пет обръча те направиха изпускания и сериозни неточности. Бяха оценени с 24,200, което им отреди четвърто място, но от само шест отбора и без най-големите конкуренти, пропускащи световната купа заради военните действия на Русия в Украйна и поради други причини. С най-висока оценка на 5 обръча бе Гърция - 27,950.

Поглед зад самото изпълнение и оценката обаче показва заложби за нови продукции на най-високо световно ниво, идващи от гения за изработване на съчетания от треньорката, направила първите в историята на България олимпийски шампионки в художествената гимнастика - Весела Димитрова.

От пръв поглед - освен с нервността и грешките на растежа момичетата от новия ансамбъл все пак грабват с непринудена красота. При подобряване на връзката си като отбор, превключване от тренировъчен в състезателен ритъм и овладяване на напрежението с натрупване на опит новият отбор има заложби не просто да се харесва, а и да впечатлява.

***

В събота в “Арена Армеец” предстои изиграването на съчетанията с ленти и топки за многобоя, а в неделя са финалите на уредите - нови официални “тренировки” за игра под напрежение за новия ансамбъл.

Боряна Калейн и младата ни надежда Стилияна Николова поставиха добро българско начало в индивидуалната надпревара на световната купа в София. Калейн води за многобоя след обръч и топка с първи оценки и на двата уреда, гарантиращи ѝ участие и във финалите. Стилияна е с трета оценка за многобоя и финал на обръч. На топка не влезе във финал заради уред извън терена.

Втора за многобоя след първите два уреда е София Рафаели (Италия). Четвърта е Евелин Кочиш (Унгария), а пета - Милена Балдасари (Италия). Участват 38 гимнастички. Заради войната няма представителки на Русия и Беларус.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>