Заразеният с "футболна болест" Румен Пайташев написа книгата на своя живот

06.04.2022 15:20 Найден Тодоров
Румен Пайташев с дъщеря си Кристина по време на представянето на “Животът не е само футбол, но футболът е моят живот” - мемоарите на легендарния спортен журналист и енциклопедист в Музея на спорта на Националния стадион “Васил Левски”. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Знаменити истории от футболните си пътешествия в 111 държави събра в “скромните” над 750 страници легендата на спортната журналистика Румен Пайташев.

Съвсем скоро след като излезе петата му “Световна футболна енциклопедия” на издателска къща “Труд”, емблематичният журналист и изключителен статистик представи най-различната си книга - този път не за легендарни футболни личности и събития, а за себе си.

66-годишният Пайташев през юли ще направи 43 г. в професията. Присъствал е на 40 големи първенства. Сред тях са 8 световни и 8 европейски по футбол. 8 пъти е бил на “Копа Америка”, 4 пъти отразява Купата на Африканските нации. Два пъти е на олимпийски игри. След 20 книги и едно дигитално издание на световната футболна енциклопедия издаде мемоарите си - “Животът не е само футбол, но футболът е моят живот”.

“Имам немалко книги зад гърба си, но тази е по-специална, защото това е книгата на живота ми. Акцентът пада върху футболните ми приключения по четирите краища на света. Книгата е своеобразен микс между футбол, журналистика и опознавателен характер за някои екзотични страни", заяви Пайташев.

"Написването не ми отне кой знае колко време, защото съм си водил дневник по време на пътешествията. Започнах да водя дневника при известното ми пътешествие, когато с влак стигнах до Пекин. Дотогава разчитах единствено на паметта си, но прецених, че колкото и да разчитам на нея, не бих могъл да обхвана целия спектър от емоции и събития", добави той. 

"Постарал съм се да опиша всичко, да благодаря - особено на хората, които в по-малка или по-голяма степен са ми съдействали да осъществя намеренията си. Защото без приятелите аз не бих могъл да го направя.

Благодаря и на тези, които са ме приютявали по различните краища по света. Бих могъл да кажа, че имам доста добра агентурна мрежа по света. Надявам се да я разширя.

Не на последно, а на първо място благодаря на своето семейство за разбирането, което е имало към мен. Благодарение на него съм успял да осъществя мечтата си", каза още Пайташев.

С усмивка вметва, че тези над 750 страници са "животът му - накратко". 

Живот и здраве, с неговата страст към футбола и неизчерпаема енергия за нови емоции и лудории в името на любимата игра, ясно е, че ни очаква и втора част. Макар да е описал футболните си пътешествия до момента, Румен Пайташев не смята да спира да преоткрива нови светове. 

Защото както завършва посвещението към своите родители и семейството си: "...още с раждането си съм се заразил с "футболна болест", която при мен е доживот".

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>