Жена на държавна работа в Смолян: Ще се лишим от лятна почивка и забавления

03.04.2022 20:00 Валентин Хаджиев
Четиричленното семейство на Мария Маргаритова от Смолян

"24 часа" потърси няколко домакинства с различен социален статус от различни места в страната, които разказват как покриват разходите си.

Семейството на Мария Маргаритова от Смолян е 4-членно. Със съпруга Костадин работят в държавна структура и месечно получават общо около 1600 лв.

Двете им деца са ученик в 10-и клас и студент в София, който живее в общежитие. В Смолян обитават наследствено жилище и не плащат наем. Отопляват се на дърва, които са купени преди повишаването на цените.

За следващата зима тепърва ще мислят как да си осигурят отоплението, но по предварителни разчети ще им е нужен около един месечен доход само за да се снабдят с дърва.

“Ще се лишим най-вероятно от лятна почивка и забавления, зачеркваме и разходите за култура. Вече сме започнали да не купуваме дрехи, само най-необходимите”, казва Мария.

Засега семейството не лишава от традиционните суми двете деца, но ако цените продължат да се покачват, ще бъде принудено. Към момента устояват на цените на хранителните продукти и не се лишават от храна.

“С 50 лв. по-рано купувах храна за няколко дни. Сега не може да се купи нищо с тях. Сякаш вече не са пари, а шума”, казва родопчанката.

“Заплатите са същите, разходите растат, финансов магьосник да съм, няма как да се живее без лишения. Всеки месец се налага пренареждане на бюджета”, добавя Мария. Отчита, че все още са млади и нямат непрекъснато нужда от лекарства.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>