Украинки и доброволци превръщат стара болница в център за бежанци

03.04.2022 08:34
Кадър - БНТ

Жени бежанци от Украйна и доброволци разчистват стара болница в Пловдив, за да я превърнат в център за настаняване на бежанци. В инициативата участват работници от общинските предприятия, кризисните центрове и представители на неправителствени организации, ангажирани да помагат на хора търсещи убежище и спасение от войната.

След 7 години под ключ сградата на старата белодробна болница в Пловдив изглежда смущаващо. Но 30 украинки намерили спасение от войната, разчистват стаите за да ги превърнат в място, където може да се живее за известно време.

"Сега събираме ненужните неща, помитаме стаите , мием пода и момичетата на първия етаж изнасят всичко, което е по силите им. А шкафовете ги вдигат мъже, които ни помагат", разказва Лена от Чернигов.

Служители на общинските фирми "Паркове и градини" и "Чистота" разчистват двора, а доброволци изнасят от стаите стари мебели, медицинска апаратура и техника. Всички се надяват, че след ремонт на инсталациите за ток и вода, на първите два етажа ще има подходящи битови условия.

"Основно ни трябват шпакловка, бои специалисти, които могат да подкрепят с ремонта и пари за покрива - тоест говорим за до 100 хиляди лева, да оправим основни, базови неща, а после малко по малко ще оправим и всичко друго", обясни Наталия Елис - организатор.

Кметът на Пловдив настоя след почистването да бъде направена и дезинфекция.

"Много работа ни очаква , много е свършена за няколко дни, но това не ни плаши , така или иначе до 2 седмици ще имаме възможност да настаняваме хора", каза Здравко Димитров.

След ремонтите и обзавеждането се очаква кризисният център да има капацитет за близо 300 души. А от името на всички тях художничка от Харков рисува на фасадата символ на благодарност.

"Искам да направя това лого тук на входа на сградата и да е рисунката която ще посреща всеки", сподели Валерия Кличевич.

"Това е голяма благодарност за втория дом и втория шанс , който се предоставя на украинските бежанци", казва Лана Петкова от кризисния щаб към областната администрация.

Докато всички изнасяха и изхвърляха, почетният консул на Украйна възстановявяше паметника на Димитър Кудоглу човекът дарил белодробна болница на пловдивчани. Все още не е уточенено колко пари ще са нужни, за да бъде сградата изцяло пригодена за кризисен център. Предварителните сметки са за 10 милиона лева.

Други от От страната и света

За сливенски владика - Арсений Знеполски или Герасим Мелнишки?

Епископите Арсений Знеполски и Герасим Мелнишки бяха избрани от епархийските избиратели в Сливен днес, като един от тях двамата ще бъде посочен следващата неделя от Светия синод на Българската

Енергийният министър заминава за САЩ на първо заседание за АЕЦ "Козлодуй"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в Съединените американски щати през следващата седмица. В рамките на визитата акцент ще бъде поставен върху

Разтърсен от случилото се на Дебора, Пламен от Ловеч слага транспаранти с послания за добро

Към всички обезверени българи: "Няма да е все така!" Пише и против войната на пътя заради загуба на приятел в катастрофа "Прегръдката е антидепресант", "Истинският мъж закриля", "Моят мир са очите "

Епископ Арсений, дясната ръка на дядо Николай, е избран на първи тур за кандидат за сливенски митрополит

Викарият на владиката на Пловдив - Знеполският епископ Арсений, беше избран на първи тур за кандидат за сливенски митрополит на епархийския вот, който се провежда днес

Два нови случая на КОВИД са установени за последното денонощие

Два нови случая на коронавирус са регистрирани през последното денонощие. Те са установени с бързи антигенни тестове, като един от заболелите не е ваксиниран

>