Съпругата на Ди Киро плаче за разрушеното сграфито: Сякаш нещо се откъсна от мен (снимки)

02.04.2022 12:43 Радко Паунов
Русалия Кирова показва каталога със сграфитото, което снощи беше разрушено при бурята. Снимки: Авторът
Сграфитото е правено през 1968 г.
Русалия Кирова сега се моли по-бързо да изрежат клоните от близкото дърво, за да не разрушат още творбата.
Разрушеното сграфито на Ди Киро. Снимки: Катрин Гутман
Творбата на Димитър Киров след снощната буря.

Ще го възстановим, няма вече творци от ранга на Димитър Киров, каза кметът Здравко Димитров

Страшно ми е мъчно. Дано успеят бързо да го възстановят. Това каза пред "24 часа" съпругата на големия художник Димитър Киров Русалия, след като снощи бурята отнесе част от мащабното сграфито на маестрото от фасадата на Музикалната академия в Пловдив.

Тя разбра от "24 часа" за рухналия шедьовър, който изобразява Захари Зограф и съпругата му, когато още вечерта я потърсихме за коментар.

"Едва изчаках бурята да премине и посреднощ отидох да видя пораженията. Плаках. Сякаш нещо се беше откъснало от мен", разказа Русалия Кирова. Твърди, че причината за поражението е близкото дърво. "Години наред повтарям, че трябва да се изрежат част от клоните, които при вятър се удрят върху фреските. Никой не ме чу", натъжена е тя. И разтваря каталог на Ди Киро, където е представено и въпросното сграфито.

"Правено е през 1968 г. Тогава Митко беше 40-годишен. Катереше се на скеле и рисуваше. Правеше тази сцена върху фасадата с огромно желание. Техниката е мокро фреско. Нанасят се цветовете и се реже", описа тя. 

В централната композиция, която всъщност е увредена от бурята, са Захари Зограф и съпругата му. По-късно Ди Киро е изобразил вляво и Орфей.

"Когато получи двата инсулта и малко се възстанови, отново се покатери на скелето, за да си освежи цветовете по сграфито, защото дъждовната вода се стичаше по тях и избледняваха. Направи го преди да си отиде през 2008 г.", натъжава се Русалия Кирова.

Сега се моли по-бързо да бъде възстановена композицията. Смята, че това може да направи художникът Жорж Трак. "Ще му предоставя каталога, за да види как е изглеждало", обясни съпругата на Ди Киро.

Кметът Здравко Димитров обясни, че творбата ще бъде реставрирана. "Едва ли вече има творци от ранга на Димитър Киров. Трябва да запазим за поколенията оставеното от него", каза градоначалникът.

Русалия е убедена, че кметът ще се заеме и ще го възстанови.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>