Жоро Милионера май вече е в чужбина - излежа скритите 1,5 млн., имаше 10 г. за план

01.04.2022 23:29 Ваня Драганова
Жоро Милионера в съдебната зала
В този блок в Пловдив живее семейството на Георги Енев.
Майката на Георги Енев
Прокурор Дилян Пинчев

Само КПКОНПИ може да го подгони за откраднатите пари от инкасото

Тук няма такъв човек, каза майка му, когато го потърсихме на адреса в Пловдив

Георги Енев - Жоро Милионера, напусна затвора, след като излежа присъдата си от 12 години. Той беше осъден за задигнатите близо 1,5 млн. лева от инкасо кола на 22 юни 2012 г.

Екип на “24 часа” отиде на адреса на семейството му в Пловдив и позвъни на домофона.

“Тук няма такъв човек”, каза майката на Жоро Милионера Донка, когато обяснихме, че търсим Георги.
При настояването, че това е жилището, тя отвърна: “Няма го, съжалявам.”

10 години след като синът задигна 1 471 058 лева от управляваната от него инкасо кола, тя е все така непробиваема. Вероятно е семейна черта – прочулият се като Жоро Милионера също не поддаде нито на разпитите в прокуратурата, нито в съда. Той така и не каза къде е скрил откраднатите пари.

“Ама той не е

ли в затвора”,

попитаха в

петък съседки
от блока. И щом научиха, че Милионера вече е на свобода, пожелаваха: “Да е жив и здрав, да си харчи парите!”

Както се очакваше, Георги Енев е неоткриваем след излизането от тъмницата. Че вече е навън, не знаят дори негови близки.

“Не са ми се обадили, че е освободен. Сигурно за да не ме притесняват, защото наскоро загубих съпруга си”, заяви леля му Василка, която е сестра на баща му.

“Не ме е търсил от години, няма и за какво”, каза адвокатът му от времето на процеса Георги Кутрянски.

Жоро Милионера напусна затвора, след като най-чинно излежа присъдата си. Той

отдавна имаше

право на

предсрочно

условно

освобождаване
Никога обаче не направи опит за това и излезе от малко преди да закръгли 10 години там. Тъй като е работил, срокът на наказанието му бе намален.

“Георги Енев вече не е наш проблем”, коментираха в петък пред “24 часа” от пловдивския затвор.  

Преди 10 години Жоро Милионера призна вината си, но не каза къде са парите, затова и не беше в негов интерес да бъде освободен предсрочно. Това се случва след решение на съда, което предполага известна гласност.

На свобода много хора ще го търсят, защото и след 10-годишна инфлация откраднатата сума е съблазнителна. И сега запознати предполагат, че той вече е в чужбина.

Георги Енев

наказа с обира

работодателя си
– фирма G4S, заради орязани пари. Заплатата му като охранител била ниска, а той изплащал заем с вноска от 400 лв. на месец. И когато го порязали с 236 лв., решил да си отмъсти. Наказан бил, защото го хванали да слиза от инкасо автомобила и да оставя колегата си сам, което е забранено.  

Подготвил удара внимателно – снабдил се с деблокиращия колата ключ от колега, когото замествал, на което принципно нямал право, защото е само шофьор и не би трябвало да има достъп до отделението с парите.

Оставил автомобила на малката уличка “Петрова нива” и когато на 22 юни 2012-а с колегата Манчо Юруков минавали през съседната ул. “Димитър Талев” с пълната с банкноти кола, Енев му дал пари да слезе и да купи дюнери. Останал сам, свил към “Петрова нива” и прехвърлил чувалите с купюри в семейния опел и изчезнал.

Уличката е глуха и на всеки случаен минувач би трябвало да направи впечатление, но Милионера е действал с такова хладнокръвие, че на следващия ден всички живеещи там твърдяха, че не са видели нищо.

Няколко дни по-късно опелът беше намерен в гората над Храбрино и в 10-те години оттогава не един човек пробва да открие чувалите, търсейки тайни укрития, но никой не успя. Георги Енев беше обявен за общодържавно издирване, което не даде никакъв резултат. На 5 юли

той се предаде

сам, но в

прокуратурата,

не в МВР
Както “24 часа” писа, той се обадил на адвокат Георги Кутрянски и двамата поели към сградата на държавното обвинение, преминавайки през подлеза към нея.

Там Георги Енев изправил на нокти защитника си, защото дълго си купувал джапанки в едно от магазинчетата, мерил и обсъждал с продавача колко време ще му служат.

И това в момент, в който би могъл да го задържи всеки минаващ полицай и планът с предаването в прокуратурата да пропадне.

Тогава в пловдивската дирекция на МВР настана голямо вайкане, че прокурорите не могат да разпитват като в полицията и местонахождението на парите може да остане и неизвестно. Така и стана.

Изправен пред Пловдивския окръжен съд, Жоро Милионера призна вината си, но за банкнотите премълча.  

“Има такава законодателна възможност –

да си признаеш

вината, но да

не върнеш

откраднатото”,
обясни тогава прокурорът по делото Дилян Пинчев.
Първата инстанция му даде 8 години затвор, Апелативният съд ги завиши на 12. Това е и присъдата, която ВКС потвърди и Георги Енев излежа с известна редукция заради полагания труд в затвора.

Откраднатите от него пари бяха на банки и застрахователите им изплатиха щетите. Сега има известен риск за заделените и излежани от него пари застрахователните компании да го съдят, но това може да стане само ако не е изтекла давността и те са завеждали изпълнителни дела и са ги подновявали на всеки 2 години.

За друга възможност подсказва прокурорът Дилян Пинчев.

“Прокуратурата

не може да

направи нищо,

дори и МВР да

намери парите,
той вече е съден за тях. Евентуално с него може да се заеме КПКОНПИ, защото те са незаконно придобито имущество. Но и там има срокове, които може да са изтекли”, казва той.

Коментарите за Жоро Милионера не са спирали от деня на обира. Преобладаващото мнение в Пловдив е, че той е платил висока цена за парите и сега има право да си поживее с тях. И че за 10 години в затвора е имал време да обмисли добър план как да изчезне. А че е добър с плановете, доказа и през 2012-а.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>