30 украинки и почетният консул Димитър Георгиев ринат боклуци в Белодробна болница в Пловдив (снимки)

01.04.2022 12:50 Радко Паунов
Мръсни и скъсани дюшеци летят през прозорците на бившата Белодробна болница. Снимки: Авторът
Кметът Здравко Димитров оглежда мухлясалите стени. Той също ще се включи утре в разчистването.
Почетният консул на Украйна и бизнесмен Димитър Георгиев реставрира паметника на Димитър Кудоглу.
Украински художници рисуват новото лого "Втори дом".
По кабинетите се вижда изоставена медицинска апаратура.
Украинки чистят помещенията.
Тоалетните са в този вид.
Здравко Димитров и Наталия Елис в Белодробна болница.
Така изглеждат стаите, в които ще настанят бежанци след почистване и хигиенизиране.
Медицинските кабинети в Белодробна болница.
Прах и разбити шкафове в бившата Белодробна болница.
Украинка бръска с метла.
По стените има мухъл.
Почетният консул Димитър Георгиев се ръкува с управниците на града.
Камара от стари дюшеци.
Галеристката Емилия Константинова почиства паметника на Кудоглу.
Бившата Белодробна болница в Пловдив.
Бизнесменът Димитър Георгиев със сина си Атанас.
Димитър Георгиев реставрира паметника на Димитър Кудоглу.
Покачен на стол, Димитър Георгиев запълва с шпатула вдлъбнатините по паметника на Кудоглу.
Бившата Белодробна болница.

- Хотел щеше да става, искаха да я продават, припомня Здравко Димитров

- Като я приведем в годен вид, ще настане битка да я искат, смята Наталия Еллис

Скъсани дюшеци летят през прозорците, жени изнасят на ръце продънени пружини от болнични легла и кашони с всевъзможни боклуци. Други бръскат с метли запуснатите болнични стаи, а трети мият и подсушават. Не се мръщят, правят го с ентусиазъм.

Над 30 украинки участват в офанзивата по разчистването на бившата Белодробна болница в Пловдив на "Цариградско шосе". Насърчава ги Наталия Еллис, една от движещите фигури по посрещането на сънародничките й в града на тепетата. 

На пръв поглед положението е отчайващо. Някогашното здравно заведение, закрито през 2015 г. прилича на гробница. Мухъл и олющени стени, изкъртени мазилки, изоставени медицински пособия и дори апаратура се въргалят, покрити с дебел слой прах. Но украинките въртят метли и парцали, а след тях стаите светват. Е, иска се поне едно боядисване и смяна на елконтактите, а сетне и обзавеждане.

С бейзболна шапка на главата, почетният консул на Украйна и бизнесмен Димитър Георгиев заедно със сина си Атанас, също участват в мащабната акция по превръщането на бившето здравно заведение във временен център за настаняване на бежанци.

"Сега е трудно. Но като приведем в нормален вид сградата, тогава всеки ще я иска. Ще настане битка за нея", прогнозира Наталия Еллис. По думите й сънародничките й не се плашат от непривичната за тях работа. "Напротив, много са доволни, че им се предоставя тази хубава сграда. Да, има много работа, но ще я свършим", не губи надежда тя. И уверява, че утре, в съботния ден, ще дойдат още повече хора да разчистват, в това число и кметът Здравко Димитров щял да се включи.

 Димитър Георгиев се отправя към паметника на Димитър Кудоглу - дарителя на Белодробна болница. Монументът е олющен, бюстът, изобразяващ благодетеля, е с огромно вдлъбнатини и пукнатини. 

"На този човек Пловдив дължи много. А сякаш го забравихме. Един от тримата големи в България заедно с братята Евлоги и Христо Георгиеви и Димитър Ценов", казва Димитър Георгиев. И грабва шпатула и започва да запълва неравностите по бюста с бързо съхнещ цимент. "В безобразно състояние е. Като го възстановим, ще го боядисаме", уверява бизнесменът. Асистира му галеристката Емилия Константинова.

Работа кипи не само в сградата, но и в двора, който е изключително запуснат. С него се занимават "Градини и паркове" и "Чистота". Фадроми не смогват да товарят изрязаните саморасляци и отпадъци, които с годините са се трупали.

Според Димитър Георгиев трябва да се уточни какво ще се прави с бившата Белодробна. Според него Пловдив няма нужда от още една болница. "Има достатъчно - и общински, и държавни, и частни. Пловдив се нуждае от комплексен център, в който да настаняват бедстващи временно, докато си стъпят на краката", коментира бизнесменът.

В това време пристигат кметът Здравко Димитров и заместниците му Тодор Чонов, Георги Титюков и Йордан Ставрев. Понасят се към изчистените помещения в сградата. Няколко стаи са опразнени от легла и продрани дюшеци и са измити до блясък. 

"Хотел щеше да става. Искаха да я продават", припомня Димитров. И се разпорежда навсякъде да започне дезинфекция. "Тук са лекувани туберколозно болни, макар че доста години са минали", допълва Георги Титюков.

"Няма бацили", успокоява Наталия Еллис. И казва, че всичко ще е наред. В момента работници има и на покрива, за да отстранят течовете. "Ако се направи обществена поръчка, това ще отнеме месеци", казва тя. По думите й много хора включително и фирми откликвали със средства в дарителските сметки.

"Малко по малко ручеят става река, а тя - море и океан", дава кураж украинката, която от няколко години живее в Пловдив.

В това време украински художници започват да рисуват на фасадата новото лого на сградата. Представлява бяла къща със сини и оранжеви прозорци и зелена морава. Казва се "Втори дом".

Според Еллис поне 1500 украинци вече са намерили убежище в Пловдив. А бившата Белодробна болница може да подслони около 300 души. Но трябва да се направят към стаите WC-та, тъй като сега има само по две общи на етаж.

"Имам усещането, че се връщаме във времето на Димитър Кудоглу, когато е дарявал за нуждаещите се. Трябва да използваме ентусиазма на украинските граждани, които са временно тук", настоява почетният консул Димитър Георгиев.

Според кмета Здравко Димитров до две седмици първите два етажа в бившата Белодробна ще могат да подслонят хора. И уверява, че за всичко, каквото трябва, общината ще съдейства. Но на този етап и той не може да каже откъде ще се намерят толкова средства, за да се приведе цялата 4-етажна сграда в нормален вид. Последната количествено-стойностна сметка сочи, че са нужни 10 млн. лева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>