Рашков: Прокурори ще се еманципират от Гешев и ще поискат имунитети на бивши министри

31.03.2022 22:20 Кирил Борисов
Кирил Петков и Бойко Рашков
Директорът на ГДБОП Калин Стоянов
Иван Демерджиев

Освен пране на пари ГДБОП вече разследва и данъчни престъпления по строителството на “Хемус”

Прокурори ще се еманципират от Иван Гешев и ще поискат от него снемане на имунитетите на депутати, които са били министри при ГЕРБ, по едно от разследванията за строителството на автомагистрала “Хемус”. Прогнозата направи вътрешният министър Бойко Рашков в четвъртък, когато МВР отчете дейността си за 2021 г. В този дух говори преди него и премиерът Кирил Петков (виж по-долу).

“Не може да се разследват толкова престъпления, свързани с “Хемус” и Гешев да мълчи. Чакаме прокуратурата да се произнесе. Има едни министри, които присъстват в досъдебното производство”, каза Рашков.

Още през миналата година МВР започна две разследвания за “Хемус”. Едното е за пране на пари при строителството на лот 5 в ГДБОП, по което обвиняем е футболният рефер Борислав Колев. Другото е в Националната полиция за незаконна сделка, по което бяха разпитвани

бившите

регионални

министри Петя

Аврамова и

Николай Нанков

Двамата са давали показания и по трето разследване за “Хемус”. То е за безстопанственост, което се води от следователи към Софийската градска прокуратура.

Директорът на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов съобщи за още едно досъдебно производство, свързано с “Хемус” - за данъчни престъпления (неплатено ДДС).

“Сигурен съм, че няма да останем с един обвиняем. Трябва да установим до кого точно са достигнали парите и това рано или късно ще стане факт”, каза Калин Стоянов. Той поясни, че ГДБОП работи и по другите лотове на автомагистрала “Хемус”, за които са отпуснати 1,3 млрд. лв. по инхаус процедури през 2018 г. 

От 8 декември м.г. Националната полиция е предала материалите от проверката си за неизгодна сделка в прокуратурата, но оттогава няма развитие по случая, посочи министър Бойко Рашков. По време на разследването стана ясно, че държавната “Автомагистрали” ЕАД е сключила договор за озеленяване на бъдещата магистрала и е платила 5 млн. лв. от 10-те, предвидени за това.

Освен за неизгодна сделка по строителството на “Хемус” прокуратурата мълчала за още над 100 случая, които са разследвани от МВР и са предадени на държавното обвинение с мнение за образуване на досъдебно производство. Рашков обяви, че се готви списък с делата, които ще бъдат публикувани, за да се информират хората кой спира разследванията.

“С месеци и години стоят там и нямаме информация дали се движат, дали се прави нещо. Или от прокуратурата се ослушват, защото

ще навредят на

Гешев и близките

им от бившите

управляващи

Вероятно така разбират върховенството на правото”, каза Бойко Рашков. Един от материалите е по случая с ресторант “Осемте джуджета”, по който на разпит в ГДБОП бяха бившият следовател Петър Петров-Петьо Еврото, съпругата му Любена, бившият вътрешен министър Младен Маринов, бизнесмените Илия и Явор Златанови.

В последните месеци от МВР пратиха в държавното обвинение папки с данни за престъпления за строителството на детската болница, за толсистемата, за високите цени на тока и много други. Текат разследвания още за останалите лотове на недостроената магистрала “Хемус”, за ремонта на язовирите, за харчове на десетки милиони към общини на ГЕРБ и ДПС за справяне с бедствия и аварии.

Кирил Петков: Гешев е компрометиран дори в Евросъюза

Прокуратурата призова на разпит премиера в понеделник по случая с Божков, Борисов, Горанов и Арнаудова

“Вярвам, че има честни и смели прокурори. Все повече хора ще се присъединяват към нас, защото показахме, че никой не е над закона. Факт е, че Иван Гешев е компрометиран дори на ниво Европейски съюз. Но аз правя разлика между ръководството на прокуратурата и хората, които работят там”, каза премиерът Кирил Петков, който уважи събитието на МВР.

Часове по-късно от прокуратурата съобщиха, че ще го призоват за разпит в понеделник по случая с разследването за изнудването на Васил Божков. То започна от МВР с разпит на премиера, след което бяха арестувани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Според прокуратурата Петков е дал показания пред нелегитимен орган, какъвто е разследващият полицай, и сега думите му трябва да се “санират” от следовател, който може да разследва членове на Министерския съвет.

По същото дело прокуратурата е изискала информация от НСО за хората, които са влизали в Министерския съвет от 23 февруари до 23 март (виж на 2-а и 3-а стр.).

“По случая с изнудването на Божков една и съща информация влезе в българската и в Европейската прокуратура. Времената се променят.

Законността в България се връща. Няма недосегаеми, никой не е над закона. Не ни е страх от хората на подземния свят, които имат връзки с предишната власт, нито от тези, които са били част от корупционния модел”, заяви Кирил Петков пред ръководството на МВР. Той благодари на полицията, че е организирала честни избори, поздрави ги за организацията на пунктовете за приемане на бежанци и посочи, че държавата влиза от криза в криза, но се справя.

“Имаме още много работа. Промяната е дълъг процес. Призовавам за смелост. България може да се промени, ако всеки поеме своята отговорност. Страхът е в миналото. Нека страната да стане символ за законност и вече да не ни приемат като най-корумпирани, а като държава, която най-бързо се е справила с корупцията.

Демерджиев не иска да е зам.-министър, а да бори от друг пост корупцията

Служебният правосъден министър Иван Демерджиев изненадващо обяви с писмо до медиите, че няма да стане заместник на Бойко Рашков в МВР. Миналата седмица премиерът Кирил Петков подписа акт за назначението му, но Демерджиев няма да встъпи в длъжност. “Идеята беше по-друга - да поработи в МВР в този напрегнат момент, след това да работи нещо различно. Тъй като сега няма развитие, колегата Демерджиев отказа да встъпи в длъжност. Работили сме с него, разбираме се прекрасно, не е междуличностен проблем. Той смята, че на друго място ще бъде по-полезен”, коментира казуса Бойко Рашков. Името на Иван Демерджиев се обсъждаше като кандидатура за председател на Антикорупционната комисия. Управляващите обаче все още пишат новия закон, който разделя институцията на две комисии. В писмото си Иван Демерджиев пише, че в последните месеци е водил разговори за “поемане на решителна роля в борбата с корупцията”, включително и преминавайки през поста на зам.-министър в МВР. 

“Днес твърдо вярвам, че позицията, от която мога да направя решителни нови стъпки в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на правото, не е на длъжността заместник-министър на вътрешните работи”, пише още Демерджиев. Той посочва, че предложният му временно пост няма да му позволи да работи за реална промяна. Засега бившият правосъден министър остава адвокат. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>