С 10 млн. лева закритата Белодробна болница става бежански център в Пловдив

31.03.2022 16:15 Радко Паунов
Бившата белодробна болница в Пловдив става център за бежанци.
Работници от две общински фирми разчистват двора от бурени.

 В разчистването й се включват и украинци

10 млн. лева са нужни, за да стане годна за обитаване закритата Белодробна болница в Пловдив. Това сочи количествено-стойностната сметка, изготвена от комисия и представена на областния управител Йордан Иванов.

От няколко дни бригади на общинските предприятия “Чистота” и “Градини и паркове” разчистват изоставеното здравно заведение, за да настанят в него украински бежанци.

Болницата беше закрита през 2015 г. и оттогава се руши. Към нея обаче има огромен парк, който след отстраняване на бурените може да се превърне в място за разходки на избягалите от войната.

“В Пловдив към момента техният брой е около 2000”, казва шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов. В почистването участват и украинци, начело с живеещата от години в Пловдив Наталия Еллис.

“Много е активна, а в петък, събота и неделя от 10 до 15 часа ще се включат и доброволци в начинанието”, разказа зам.-кметът по социалните дейности Георги Титюков.

На първо време

партерът и

първият етаж ще

бъдат пригодени
за настаняване на хора. А след обновяване на цялата сграда тя ще може да поеме между 300 и 500 души.

Според Титюков някогашната болница ще бъде приведена в приличен вид до 10 дни.

Идеята тя да стане бежански център принадлежи на кмета Здравко Димитров. Той обсъди с нейния последен началник д-р Генади Странджев и шефа на общинското здравеопазване възможността сградата да бъде адаптирана за прием на украинци, а впоследствие да се възстанови и медицинската дейност в нея. 

С избухването на първата COVID вълна се заговори болницата да бъде възстановена, но средства така и не се намериха. 

"Представихме сметките на областния управител Йордан Иванов с молба да търси тези средства от държавата", каза д-р Калинов. Сградата е стара и е с общи санитарни възли, планът предвижда към всяка стая да бъдат изградени такива.

Освен почистване на помещенията и облагородяване на двора трябва да се поправят ВиК инсталацията, електричеството и отоплителната система. Покривът също подлежи на ремонт.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>