Елена Гунчева: Дали ще имам проблеми с “Възраждане”? Не мисля, но тепърва ще видим

30.03.2022 21:15 Радко Паунов

С какво съм уплашила някои, не ми е ясно, 

казва депутатката

Тези, които не разбраха иронията ми, си е техен проблем

Лидерът на партия “Възраждане” Костадин Костадинов се разграничи от своята депутатка Елена Гунчева.

В сряда той заяви, че постът във фейсбук, заради който спецпрокуратурата започна проверка срещу нея за престъпление срещу републиката, е от типа “човек пише някакви неща понякога”.

“Трябва ли “Възраждане” да се солидаризира с всяко едно от тези неща”, коментира той. Според анализатори така Костадинов се дистанцира от твърденията на Гунчева, която беше негов подгласник в кандидат-президентската надпревара.

“24 часа” потърси депутатката след изявлението на лидера на партията Костадинов, но тя ни препрати към пресцентъра на партията.

“Решението ни е, че Елена Гунчева няма да дава повече интервюта на този етап”, категорична беше пиарката на “Възраждане” Йовка Димитрова.

Ден по-рано обаче разговаряхме с парламентаристката, преди да бъде наложена забраната. Ето отговорите на зададените въпроси.

- Г-жо Гунчева, притеснява ли ви това, че спецпрокуратурата ви разследва за престъпление срещу републиката?

- Давам интервюта на медии от ранга на Си Ен Ен, да знаете. (Смее се - б.а.) Очаквам президентът Байдън да направи изявление пред Конгреса, като спомене името ми. А проверката на прокуратурата? Звучи сериозно. По-добре, отколкото окрадени пари от обществени поръчки.

Тя е длъжна да провери всеки сигнал. Нищо нередно няма в това. Ще проверят, ще видят, след като някои хора са се уплашили. И сега прокуратурата ще трябва да ги защити. От какво са се уплашили, не ми е ясно.

- Не пресолихте ли манджата с вашите писания, призовавайки руснаците да насочат ракетите си към българския Министерски съвет?

- Това беше в същия ден, когато Сергей Лавров (външният министър на Русия - б.р.) каза, че ако някой прати оръжие на Украйна, ще се счита за неприятелска държава и може да има ответни удари.

И точно затова казах, че ако Кирил Петков вземе такова решение, ответният удар ще бъде срещу виновните. Не зная обаче защо американската посланичка (Херо Мустафа - б.р.) се разпозна.

А на мен през ум не ми е минавало да заплашвам посланик. Защо да го правя? Тя си върши работата, както и всички други дипломати, изпратени на мисия у нас. Ако някой иска да намери координатите, ще ги види в интернет. Не мога да повярвам колко е абсурдна цялата ситуация.

- Как си обяснявате, че и председателят на парламента реагира на вашите писания?

- Естествено, това е проектът на посолството. На практика “Продължаваме промяната” съгласуват всичките си действия с мисията на САЩ.

- Бяхте отправили много тежки обвинения към Никола Минчев, че употребявал “субстанции”. Не е ли прекалено?

- Това беше във връзка с нашето предложение, което упорито не се внася в пленарната зала. Ние искаме депутатите да се подлагат на тестове за наркотици.

Което означава, че някой се чувства гузен. Не съм визирала конкретно шефа на парламента.

- На какво се дължи радикалната ви позиция?

- Това е майтап, ирония. Тези, които не са го разбрали, е техен проблем. Да попитам защо се сетиха след три седмици. Искали са да направят скандал, защото не желаят хората да видят това, което става.

- Защо Бойко Борисов спря да присъства във вашите “разгромни” постове, в които го наричахте “Онуй”?

- Защото не е на власт. Той в момента не може да вреди, защото не управлява. Критиките трябва да са към управляващите.

И един от основните ми въпроси е защо го пуснаха, след като го арестуваха. Нямам обяснение защо не е потърсена отговорност на хората от ГЕРБ.

- Хора, които ви познават от по-далечното минало, ви помнят като представител на Демократическата партия. На какво се дължи тази рязка смяна в позициите ви?

- Бях в Демократическата партия през 1993 г. След това тя се разпадна в Пловдив. В началото на прехода всички се ориентирахме какви партии има. С изключение на БСП в България няма партии с идеологии.

СДС беше сбирщина от партии - едни леви, други десни. Тогава видях, ориентирах се и си тръгнах.

- Откога започнахте така открито да симпатизирате на Русия и Путин?

- Подчертавам, че не симпатизирам на Русия, а съм българофил. Не съм фен нито на САЩ, нито на Русия. Симпатизирам на българите.

Трябва да си гледаме интересите, защото приятели нямаме. Да сте видели моя публикация, възхваляваща Русия и Путин? Тогава защо така се говори, че съм путинофил? Не, не съм.

Трябва да сме благодарни на Русия, че ни е освободила. А че имат грешки спрямо България, това е ясно.

- Тези ваши позиции няма ли да ви навлекат проблеми с ръководството на “Възраждане”, както ви накараха неотдавна да свалите пост, в който бяхте нарекли министър-председателя “Просто Киро”?

- Не мисля, че ще има проблеми. Но тепърва ще се види. Дори някой да е допуснал някаква грешка, важни са общата позиция и пътят, по който вървим. Но в края на краищата по-скоро трябва да питате ръководството на “Възраждане”.

(Ден след като Гунчева обяви на страницата си, че е била принудена да свали поста си с “Просто Киро”, авторът я срещна в центъра на Пловдив. “Тази седмица ще си бъда тук. Ей така, да си нагледам клиентелата ”, обясни адвокатката.

Седмица по-късно гръмна скандалът с поредната изява, заради която реагираха много посланици, а спецпрокуратурата предприе проверка - б.а.)

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>