Договор за 418 млн. за удълбочаване на морето до пристанището на Доган разследва МВР

30.03.2022 21:15 Кирил Борисов
Това е ТЕЦ “Варна” и пристанището към него, които са във Варненското езеро, където работят удълбочаващите машини.

АДФИ пратили на Рашков доклад със съмнение за измама, парите отпуснати от държавата и усвоени от подизпълнители по инхаус процедури като за магистрала “Хемус” и ремонта на язовирите

Националната полиция разследва договора за удълбочаване на Варненското езеро, става ясно от отговор на вътрешния министър Бойко Рашков на въпрос от депутата от ДБ Ивайло Мирчев.

Полицията вече работи по договора след писмо от Агенция “Държавна финансова инспекция” (АДФИ), която е проверявала какво и как се прави с 418-те млн. лв., отпуснати за драгиране на езерото. МВР проверява фактите в доклада, иска документи и снема писмени обяснения от замесените. След проверката материалите ще бъдат изпратени на компетентната прокуратура. 

АДФИ е стигнала

до извод, че има

извършена

измама -

актове и протоколи за дейности са разписвани от държавната фирма ТСВ ЕАД, която не ги е извършила, защото е сключвала договори с подизпълнители. И тук, както при “Хемус” и ремонта на язовирите става дума за инхаус процедура - с директно възлагане, а не с конкурс по обществена поръчка.

През 2020 г. Държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) към Министерството на транспорта е сключило договор с фирмата “Транспортно строителство и възстановяване” (ТСВ) ЕАД, също собственост на министерството. Хронологията е описана от настоящия министър Николай Събев в отговор на друг депутатски въпрос. Целта е била драгиране на дъното на Варненското езеро, за да имат големите кораби достъп до 21 пристанища там - терминали, рибарски и за яхти. Едно от тях е към “ТЕЦ Варна”, собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. При изслушването си в парламента наскоро Събев заяви, че удълбочаването на морето е направено само до пристанището на “ТЕЦ Варна”, но не и до другите в езерото.

Още преди няколко месеца от ТЕЦ “Варна” излязоха с декларация във връзка със замесването им в казуса, подписана лично от изпълнителния директор Данаил Папазов.

“Общо всички терминали предполагат заставане на около 60 кораба едновременно, като само 3 могат да бъдат на пристанище “ТЕЦ Езерово” (част от “ТЕЦ Варна”, бел. авт.), т.е. 5% от тях. Нито един куб. см не е удълбочаван и не се предвижда да бъде удълбочаван по смисъла на тази поръчка в района на пристанище ТЕЦ “Езерово”, а главната цел е удълбочаването на каналите до Варна - запад, което се намира на 11 км”, гласи позицията.

Държавната ТСВ ЕАД, на която ДППИ възлага договора, няма кадрови и технически капацитет да го изпълни. Затова превъзложила работата със споразумение с консорциума “Ес Билд”, в който влизат варненска и софийска компания. Техните работници трябва да удълбаят двата канала, обръщалото за кораби на терминал “Варна Запад” и депониране на изкопаните маси.

За този договор

също не е

проведена

обществена

поръчка

Към 7 март т.г. ТСВ е платила на “Ес билд” 338 млн. лв. В същото време обаче се знае, че на терен работят дълбачни машини на руската компания “Гидрострой”. Те имат разрешения за това с решения на МС от април и май 2020 г. По този повод Николай Събев е настоявал държавната ТСВ ЕАД да иска информация от “Ес Билд” за ролята на руската компания. Такава обаче не е получена, защото в договора на консорциума с “Гидрострой” имало клаузи, които забраняват разкриването на ценови параметри по договора. Събев разчита да научи това от разследването на МВР.

Според доклада на АДФИ “Пристанищна инфраструктура” като финансираща страна не е контролирала сключеното споразумение с ТСВ ЕАД.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>