Като при соца записват за нови коли, плащат сега, после ги продават с надценка

30.03.2022 08:20 Георги Луканов
Автомобилните салони продължават да се провеждат, но наличните коли в магазините на вносителите у нас са съвсем малко. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Ако поръчате автомобил по ваш вкус, ще пристигне
чак по Нова година

Нов бизнес измислиха хора с достатъчно свободни пари, възползвайки се от сложната ситуация с търговията с нови автомобили през последните месеци. Те

предплащат сега

колите, а когато

ги получат,

прехвърлят на

друг клиент

с надценка

Предприемачите разчитат, че цените на автомобилите ще продължават да се покачват, както и че дефицитът ще се запази поне до следващата година.

Така се заформя истинска черна борса за нови автомобили почти като по времето на социализма, когато този, който бе направил вноска за нова лада например, изтъргуваше “мястото” си, като продаваше реда си на някой друг със съответната горница.

Сега въпросните предприемачи издирват дилъри, при които могат да се поръчат определен брой нови автомобили, като се даде капаро за тях, което е в рамките на 10-20 процента.

В Европа и у нас, ако предплатите нова кола,

тя ще пристигне

при клиента в

най-добрия

случай след

6 месеца,

а повечето търговци не дават гаранция, че колата ще е произведена дори до края на годината.

Схемата на предпродажба обикновено се прави с по-скъпи модели, защото и печалбата е по-голяма. При повечето дилъри няма проблеми да предплатите сега желания автомобил и да прехвърлите договора за покупко-продажба на колата после на друго лице.

В България повечето търговци нямат нищо против договорът да се промени, но има и такива, които сключват клауза, която забранява това.

Един от търговците на луксозните автомобили Volvo в Брюксел например няма никакви притеснения, че ще прехвърлите новата кола на друг, когато я вземете от шоурума. Не така обаче стоят нещата със софийски дилър на Volkswagen.

Българските търговци на немския концерн категорично

отказват

прехвърляне

на собствеността

при окончателното

купуване

на автомобила. Аргументите на търговеца, с когото “24 часа” се свърза, представяйки се за клиент, бяха, че се очаква автомобилите да поскъпнат годишно поне с 10-15 процента и подобна препродажба ще бие по имиджа на марката.    

Купуването на нов автомобил в България, а и в Европа наистина стана като при социализма, когато се чакаше с месеци и години за заветния нов автомобил. 

Заради пандемията от коронавирус кризата с недостатъчното производство на полупроводници и чипове, а и последвалата война в Украйна почти е невъзможно човек да си купи нов автомобил и да го подкара веднага. Поне не и такъв, който да си направите по свой вкус и желание, избирайки съответните екстри, двигател, скоростна кутия и цвят.

Ситуацията е такава, че клиентите са принудени да ходят от шоурум на шоурум и да правят компромиси с избрания от тях модел и марка и просто

да купуват

каквото има

на склад,

където офертите са много малко. Има и изключения с поръчани от дилърите коли, които са произведени и пътуват към България и при късмет може до седмица-две да ги вземете, но пак няма да са по избор на клиента.

Ако искате обаче да си поръчате автомобил сега по ваш вкус, общо взето ще чакате така желаната придобивка по Нова година, и то, ако имате късмет.

Вносителят на Skoda сподели пред “24 часа”, че има налични на склад в Чехия няколко луксозни модела Superb, които могат да пристигнат у нас до 1 месец. Тези лимузини обаче не са от високите нива на оборудване и не са толкова търсени от клиентите. Може би и затова са налични.

При поръчка на автомобил в представителството на чешката компания

се внасят

10 процента

За новата Fabia, ако платите сега и имате късмет, може и да я имате в края на лятото. Ако пък искате по-големия модел Octavia, ще трябва да се заредите с търпение до края на годината. В края на разговора ни търговецът обобщи, че общо взето, ако си поръчате кола тези дни, реалистично е да я вземете по Нова година, въпреки че може да има и изключения. Вносителите на корейската марка Hyundai разполагат на склад с кросоувъри от лимитираната серия Kona N-Line със специално оборудване на цени от 50 000 лева. Намирали се и няколко бройки от мъника i10.

За по-големите модели i20 и i30 срокът за доставка е 4-5 месеца. Първоначалната вноска при поръчка и тук е 10 процента. От дилърството заявиха, че няма никакъв проблем да прехвърлите договора за покупко-продажба на колата на друго лице, когато колата пристигне в България.

При разговор с един от дилърите на Volkswagen  веднага ни предложиха един наличен черен бензинов Golf с 1,5-литров двигател, намиращ се в София. Общо взето, коли от почти всички модели на германската компания се намират и на склад, но ако искате да си поръчате нещо конкретно,

трябва да

чакате между

9 месеца и

1 година

При заявка на нов автомобил заплащате 20 процента от стойността му и нямате право да прехвърляте колата на друг.

5 процента е капарото за автомобили Peugeot и няма проблем да прехвърлите собствеността, когато пожелаете, стига лизинговата компания да се съгласи. За новия 308 се чака между 4 и 6 месеца за получаване, докато от по-малкия 208 има и в наличност, и такива, които пристигат всяка седмица. По-бърза е доставката и на кросоувърите 3008 и 5008.

В “Мото-Пфое” при поръчка се чака между 2 и 8 месеца в зависимост от модела. 10 процента е вноската при подписване на договор, като също се разрешава прехвърляне на собствеността.

Преди демокрацията се чакаше по 10 години

ХРИСТО НИКОЛОВ

Според отчетите на едновремешната държавна фирма “Мототехника”, която единствена имаше правото да внася и да продава нови автомобили, към края на 80-те години у нас са се продавали между 40 хил. и 50 хиляди нови годишно. В това число са влизали 20-30 хиляди лади, около 15 хиляди москвича и по 5-6 хиляди “Вартбург”, “Шкода” и “Трабант”.

Към края на социализма ладата струваше между 8500 и 10 000 лв. в зависимост от модификацията. Сумата, която беше равна на стойността на един средноголям панелен апартамент, обикновено се спестяваше дълго време.

Само няколко години по-рано, например през 1983 г., цените бяха по-ниски. От тиражен лист на Държавната лотария личи, че една от наградите през 1983 г. – “Лада 2107”, е струвала 6 хиляди лева. Пак оттам се вижда, че “Москвич 2140” е струвал 6400 лв., “Трабант” – 5660 лв., а “Волга” – 11 860 лв.

Тъй като желаещите да се сдобият с кола бяха многократно повече от наличностите, “Мототехника” продаваше само срещу предварително платена първоначална вноска от 1500 лв.

Това беше минималната изисквана сума, тя се внасяше в ДСК и отлежаваше там в продължение на около 10-15 години, преди колата да бъде внесена, без върху тази сума да се начислява някаква лихва.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>