Как от враг на Путин Елена Гунчева стана негов фен

29.03.2022 22:45 Радко Паунов Ваня Драганова
Елена Гунчева

Като адвокат е съвсем различна - компетентна и точна, казват в Пловдив

В 47-ото народно събрание тя е един от новите депутати, които публиката запомни най-бързо. Не само заради стържещото ѝ Р, мекото произношение (заради което недоброжелатели във фейсбук я наричат Илена) и леко фалцетната нотка, когато е въодушевена. А и заради хапливия език и обвиненията без задръжки, които непрекъснато отправя към властта.

Това е Елена Гунчева - една от най-дейните и шумни във “Възраждане”. Тя бе и първата, която защити лидера си Костадин Костадинов, след като Украйна му сложи черен печат за 10 г.

От трибуната на Народното събрание от управляващата канадска фракция “Продължаваме промяната” заявиха, че д-р Костадин Костадинов може да е заплаха за националната сигурност. Да, заплаха е, но не за националната сигурност, а за националните предатели, скочи тогава тя. И поиска да бъдат разследвани членовете на правителството за контактите си и връзките си с чужди посолства, дали чужди посланици са оказвали въздействие върху назначения в българските служби, кабинета или други институции и дали са оказвали въздействие върху външната политика на България. И куп други неща, които Гунчева громи с партиен патос.

Това обаче невинаги е било така. Във фейсбук активно се споделя коментарът ѝ от 2017 г.:

“В Русия винаги е имало само терор!

А Путин е най-лошото след Сталин”

“Подчертавам, че не симпатизирам на Русия, а съм българофил. Не съм фен нито на САЩ, нито на Русия. Симпатизирам на българите. Трябва да си гледаме интересите, приятели нямаме. Да сте видели моя публикация, възхваляваща Русия и Путин? Тогава защо така се говори, че съм путинофил. Не, не съм. Трябва да сме благодарни на Русия, че ни е освободила. А че имат грешки спрямо България, това е ясно”, твърди “новата” Гунчева.

Адвокат и дългогодишен юрист в община Пловдив - това е част от професионалния ѝ път преди парламента. Елена Гунчева е политически активна още от началото на 90-те, когато беше

член на Демократическата партия и човек с откровено десни възгледи

Преди години за кратко се присъедини към проекта на Дани Каназирева, която тогава беше изключена от ГЕРБ и създаде “Съюз за Пловдив”, а сега е депутат от партията на Бойко Борисов.

Гунчева се разграничи от Каназирева бързо, беше от създателите на партия “Народ”, но напусна и нея за броени месеци.

Бях в Демократическата партия през 1993 г. След това тя се разпадна в Пловдив. В началото на прехода всички се ориентирахме какви партии има. С изключение на БСП в България няма партии с идеологии. СДС беше сбирщайн от партии - едни леви, други десни. Тогава видях, ориентирах се и си тръгнах, описва политическите си трансформации Гунчева.

В последните години тя съсредоточи изявите си във фейсбук, където громи от сутрин до вечер и се радикализира до степен да нарича Борисов “Онуй”, а десницата - розови понита.

Сега обаче бившият премиер вече не е обект на писането ѝ. “Той не е на власт и в момента не може да вреди. Критиките трябва да са към управляващите. И един от основните ми въпроси е защо го пуснаха, като го арестуваха. Нямам обяснение защо не е потърсена отговорност на хората от ГЕРБ”, казва депутатката.

Тя е изключително активна и в законотворчеството. Член е на комисиите по здравеопазване и по регионална политика. Досега заедно с колегите си е внесла 9 проекта на промени в закони, сред които за закриване на комисията за досиетата, за безплатен паркинг на хората, които живеят в платени зони, за отпадане на зеления сертификат и т.н. Винаги активно е громила Истанбулската конвенция.

Пише не само закони, но и книги, вече има две томчета -

“България обича героите си мъртви” и “Оглушителното мълчание на българите”.

Затова и за никого не е изненада, че са малко пленарните заседания, в които Гунчева не успява да се качи на парламентарната трибуна. Останалото време активно посвещава на писане в социалните мрежи. Пуска по няколко поста на ден във фейсбук, именно един от тях предизвика възмущението на дипломатическия корпус у нас и интереса на спецпрокуратурата.

“Това е майтап, ирония. Че не са го разбрали, е техен проблем”, коментира депутатката. Според нея “Продължаваме промяната” е проект на американското посолство, това обяснявало реакцията на Никола Минчев.

С езика си обаче Гунчева си навлече проблеми дори с лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов и наскоро била принудена да свали свой пост, в който нарича премиера “Просто Киро”. Но не иска да коментира тази случка и отпраща към ръководството на партията.

Адвокатката дълги години беше юрист в община Пловдив. Колегите ѝ казват, че като правист е напълно различна - компетентна и точна. През лятото на 2020 г. беше на протестите всеки ден, но не харесваше “отровното трио” и тогава установи връзки с “Възраждане”. А когато недоволните от управлението на Борисов блокираха ключови кръстовища в Пловдив, Гунчева казваше: “Аз съм юрист, няма да правя това.”

На парламентарните избори през април и юли 2021 г. се кандидатира за депутат от “Възраждане” от листата в Пловдив, но партията не успя да влезе в парламента. Стори го през ноември. Тогава бе и кандидат за вицепрезидент на Костадин Костадинов.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>