Пловдивски джипита: Ще ни разтоварят - добре, но има опасност от хаос при изписване на лекарства

28.03.2022 21:05 Румен Златански
Има опасност да се върнем в старата система на здравеопазването, смята д-р Георги Цигаровски.
Според д-р Росица Попова ще настъпи хаос в доболничната помощ.
Има опасност психично болни да се сдобият с разрешително за притежание на огнестрелно оръжие.

Новият лекар може издаде медицинско за оръжие на психичноболен, като не знае състоянието му,  казва д-р Костадин Сотиров

Нееднозначно и с дълбоки съмнения пловдивски семейни лекари посрещат предложението на управляващите да ги разтоварят от прекомерни ангажименти. Идеята е пациентите да не ходят само при един личен лекар, а да посещават и специалисти по обща медицина.

"Това ще реши някои проблеми, но ще създаде нови", смята шефът на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров.

Според него с нововъведението работата им ще се облекчи и няма да са на разположение 24 часа на своите пациенти. В същото време смята, че има опасност да настъпи хаос и дезорганизация при имунизациите, издаването на направления за консултации при специалист и изписването на лекарства.

"Ние много добре знаем кога всеки един наш пациент трябва да се имунизира срещу определено заболяване, съобщаваме му и го убеждаваме да го направи. Новият лекар, при който отиде, тепърва ще се запознава със здравното му състояние и това ще отнеме време", смята Сотиров.

По думите му очертавал се и друг сериозен проблем. В момента медицинско за започване на работа, за шофьорска книжка и за разрешително за огнестрелно оръжие се издават от джипитата.
"Какво ще стане, ако психично болен си извади медицинско за притежаване на огнестрелно оръжие или за шофьорска книжка чрез новия си лекар, който не е разбрал за състоянието му", пита д-р Сотиров.  Убеден е, че въвеждането на електронното здравно досие няма бързо да реши проблемите, тъй като тепърва щяло да се попълва с информация.
Прибързано нарече предложението на управляващите и председателят на Регионалната колегия на БЛС в Пловдив д-р Георги Цигаровски. 

"Каквато информация да притежава лекарят, много е важно  доверието между него и пациента, а за изграждането му трябва време", коментира той.

И предупреди, че имало опасност да се върнем в старата съветска система на здравеопазване и да бъде ликвидирана на практика здравната реформа.  Това неминуемо щяло да доведе да влошаването на здравната услуга.

На контра приема подготвяната реформа и дългогодишната семейна лекарка в Пловдив д-р Росица Попова.

"В цял свят доболничната помощ се поема от джипитата. В България в момента тя е достъпна и не се чака със седмици и месеци да те прегледа семейният лекар, както е във Великобритания или Германия например", коментира тя.

А шефът на Спешна помощ в Пловдив д-р Иван Стойнов заяви, че ръководената от него служба няма капацитет да поеме голям брой нови пациенти, които биха се насочили към нея, ако намалее дейността личните лекари.
"Не можем да реагираме на всеки сигнал, а и нямаме възможност да изписваме лекарства на болните, което е задължение на джипитата", поясни д-р Стойнов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>