Йордан Иванов: Срам и позор! Ректорът на ПУ отказа залата на вуза за украинските бежанци

25.03.2022 16:48 24 часа Пловдив онлайн
Областният управител на Пловдив Йордан Иванов.
Ректорът на ПУ проф. Румен Младенов. Снимка: Фейсбук

Умишлен саботаж, казва областният управител, който е запознал министър-председателя 

Ректорът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" проф. Румен Младенов категорично отказа да предостави спортната зала на вуза, която да се ползва за кризисен център за украинските бежанци.

Това разкри областният управител на Пловдив Йордан Иванов. Той е, меко казано, възмутен от поведението на ръководителя на най-голямото висше учебно заведение в града. Въпреки многобройните му опити да се свърже с него, такъв контакт не е бил осъществен.

"Помолих от екипа ми да се свържат с ректора на ПУ. Секретарката му каза, че го няма. Помолихме за личен телефон. Не получихме. Лично се обадих в кабинета на ректора, представих се и попитах дали той е там. Бе ми казано, че го няма и не мога да говоря с него. Помолих за личния номер – получих отказ, въпреки че обясних важността на ситуацията", описва Иванов.
Това става на фона, когато всички институции в държавата и на местно ниво правят всичко възможно да подпомогнат бягащите от войната украинци.
Областният все пак успял след различни перипетии да огледа залата на университета на бул. "България". По думите му тя отговаряла изцяло на нуждите на кризисния център.
"18 часа по-късно получих обаждане от ръководството на ПУ. Ректорът отказа залата, не можем да ви помогнем, г-н Иванов", било обяснението по телефона. Но самият проф. Младенов отново не благоволил лично да се обади на областния управител.
"Бях в ступор. Първо, защото не търся помощ за себе си. Второ, защото това е пълно неразбиране какво означава „бягащи от война европейски граждани“ и съпричастност. И трето, защото ми прилича на откровен саботаж на усилията на правителството и институциите", коментира губернаторът в пространен пост на личната си страница.
Той обяснил ситуацията в Министерството на образованието. "Непримиримостта ми пред арогантността на ректора на Пловдивския университет, облечена в някаква криворазбрана автономия, не стихна. Тази седмица се срещнах с премиер-министъра Кирил Петков, с вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова, както и с полк. Рачев от централния щаб.
"Гледаха учудено и не вярваха на отказа на ректора на ПУ да се ползва залата. Премиерът пое лично ангажимент и незабавно предприе действия да бъде разрешен този проблем в координация с академик Николай Денков, министър на образованието", разказва Иванов.
Така в четвъртък получил обаждане с покана да огледам друга зала – зала “Академик“. Тя също е на ПУ, но от 2020 г. самият ректор е издал заповед ползването й да се преустанови. Защото е опасна. От тавана й падат плоскости с размер 1 кв. м, няма отопление, а всичко останало е пълна кочина, меко казано. Кадрите са срамни, затова няма да ги публикувам. Център за бежанците в залата на ПУ на бул. “България” продължава да бъде мисия невъзможна, защото ректорът е решил, че е по-важен от правителството, по важен е от война на територията на Европа и от хората, които бягат от нея", изумен е губернаторът.
Според него това е:
1. Умишлен, осъзнат и целеустремен саботаж на усилията на правителството за справяне със ситуацията.
2. Умишлен, осъзнат и надменен акт на неуважение към всяка институция на територията на Област Пловдив, чиито ръководители и служители всеки ден са на терен и дават всичко от себе си за справяне с кризата.
3. Гавра с бягащите от войната майки с деца.
4. Демонстративно неуважение към всеки доброволец и дарител, които отделят лични средства и време, да да помагат.
"Никога не съм виждал ректора на Пловдивския университет. Не познавам делото му. Само знам, че историята, която ви разказвам, е едно от най-мазните петна, поставяни върху емблемата на вуза някога.
Както не съм виждал ректора, аз съм готов, въпреки ситуацията и огорчението, което предизвика на всички нива в държавата, да се срещна и запозная с него. Най-добре на публично място.
За да му кажа най-възпитано:
Уважаеми проф. д-р Младенов,
Научната работа е просветителска работа. За мен поведението ви е срам за достойните ви колеги в университета, за неговите възпитаници, за солидарното българско общество и страдащите украинци. Но отново ще ви попитам, защото видимо се чувствате по-важен от премиера на държавата – ще дадете ли прескъпата ви зала за няколко денонощия, която зала е построена с финансиране от републиканския бюджет, а община Пловдив ви е предоставила няколко декара имоти за построяването й безвъзмездно? Срам и позор!", завършва поста на Иванов.

Телефонът на ректора на Пловдивския университет е изключен. 

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>