"Самолетът на Апокалипсиса" пристигна в Европа

24.03.2022 06:00 Георги Банов

Самолет Boeing 747 Nightwatch, известен като "Самолетът на апокалипсиса", вече се намира над Ламанша, сочат данните на Flightradar24.

САЩ има няколко такива Boeing 747 E4-B още от 70-те години на миналия век, като въздушна база за министъра на отбраната и други военни лидери, за да могат да работят по време на атомна война. Той може да е във въздуха за дни и е конструиран така, че да издържа електромагнитния импулс на атомен взрив. Прави рутинни и тренировъчни полети. Един обаче е винаги на разположение и е известен като "Летящия Пентагон".

С ескалацията на войната в Украйна НАТО обеща да засили Източния си фронт.

Руският президент Владимир Путин вече постави своите атомни войски в пълна бойна готовност. Той също така отказа да отрече, че ще ги използва, ако съществува опасност за Русия.

Към момента войските на НАТО избягват директното влизане във войната.

Въздушният команден пост е мобилна военна стая с анализатори, стратези и комуникации, които могат да насочват решенията на Джо Байдън по време на атомна война.

Технически самолетите не са тайна, но не се споменават често и пълните им възможности са секретни.

Този с повиквателна SAM674 е прекосил Атлантантическия океан и Ламанша и в момента кръжи северно от Кйеймбридж. Вероятно ще се насочи към базата Милденхол на Кралските ВВС.

Разработен по време на Студената война, Nightwatch има три палуби. Екипажът му е 112 човека и може да лети непрекъснато 12 часа, но се зарежда във въздуха.

Люковете му са бронирани и с допълнителна мрежа, за да не се разпаднат. Цялата апаратура на борда, както и жиците са доста удиелни. Има допълнителна термална и атомна защита при взрив.

Вътре има 18 спални помещения и шест тоалетни, стая за брифинги, стая за конеренция, работни места и апартамент за президента, но за разлика за Air Force One всичко е във военен стил.

Отгоре има нещо като балон който се нарича рейдом, който събира дузини сателитни чинии и антени, които могат да комуникарат с всеки кораб, подводница и самолет на САЩ във всяка една точка на света.

Цената на самолета е около 200 милиона долара.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>