Битката за БНБ разклати коалицията

23.03.2022 13:34 Румяна Денчева
Андрей Гюров - председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната"
Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия

Развръзката на интригата кой да наследи Димитър Радев очевидно ще стане в последния момент

Както предрече "24 часа" битката за БНБ вече предизвика трусове в управляващата коалиция. Развръзката на интригата кой да наследи сегашния управител Димитър Радев на поста му, може да се реши едва в пленарна зала, при гласуването.

Днес, до 18 часа парламентарно представените партии трябва да направят номинациите си за важния пост.
Засега май е ясно само това, че партията на Слави Трифонов ще внесе документите на банкера Любомир Каримански. Новината бе съобщена от Трифонов с пост в социалната мрежа. Онова, което Трифонов не съобщава обаче е, че той снощи не е присъствал на коалиционен съвет и решение за единна кандидатура няма.Никой не иска да потвърди и кулоарния слух, че хората на Слави търсят подкрепа за кандидата си в редиците на ГЕРБ и ДПС. Последните гласувания на бюджетна комисия и в зала при приемането на правилата за избор на гуверньор на централната банка, при които всички, дори и коалиционните партньори бяха против предложенията на „Продължаваме промяната“ по-скоро потвърждават истинността на тези твърдения.
Засега е ясно още, че плановете на „Продължаваме промяната“ са да предложи председателя на парламентарната си група Андрей Гюров. В кулоарите на парламента Гюров потвърди, че е кандидат за управител на БНБ. Според него, името му било обсъдено на коалиционен съвет, продължил до късно снощи. Той обаче отрече да има противоречия в коалицията заради поста. „Противоречия няма, има нормални дискусии, както сме показвали досега във всички решения. Моето име е една от номинациите, които се обсъждат в момента“, каза Гюров.
„Ако има въобще знак, това означава, че коалицията действа по абсолютно прозрачен и демократичен начин. Да повторя, напрежение в коалицията няма, задкулисни договорки няма, не сме се разбирали с ГЕРБ и ДПС да подкрепят наш кандидат. Няма и новосформирана коалиция между „Има такъм народ“, ГЕРБ и ДПС. Няма място за притеснение, няма трусове в коалицията, всичко е наред“, опита да разсее напрежението Станислав Балабанов от ИТН и така да разсее слуховете за това, че ИТН преговаря с ГЕРБ и ДПС за "своя" кандидат.
Обратното мнение обаче сподели председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов. Според него „в момента може да има напрежение. Ако не си извадим изводите предварително, това накъде сме тръгнали, това напрежение може да прерасне в криза. Съвсем сериозно искам да го кажа това. Ако няма единна кандидатура и в крайна сметка се окаже, че бъде избран гуверньор на БНБ с гласовете на опозицията, това ще бъде криза“, заяви Иванов.
Засега от ДПС не обявяват кого биха подкрепили при евентуално издигане на две кандидатури. Неофициално обаче се знае, че движението ще даде своите гласове за Каримански, който между другото е започнал банкерската си кариера от „Демир Банк“.
Провалът на коалиционния съвет от снощи  вероятно провокира шефката на БСП Корнелия Нинова да призове, чрез позиция на партията си, огласена от Румен Гечев „да няма разцепление в коалицията и да се излезе с една кандидатура.

Според Гечев : „Ако управляващата коалиция не постигне съгласие за единна кандидатура за гуверньор на БНБ, има риск опозицията да избере управител или никой да не успее да събере необходимите гласове и да започнем процедурата отначало“.
Поне засега ГЕРБ многозначително мълчи. Според някои източници първоначално се обсъждал вариант за поста да бъде номиниран бившия финансов министър Кирил Ананиев. Сигналите в прокуратурата срещу него заради детската болница обаче направили тази номинация рискована. Тъй като формално няма кой да номинира сегашния управител Димитър Радев,  който бе предложен преди 6 години от ГЕРБ за втори мандат, пред тях стои дилемата за коя от двете кандидатури да дадат гласовете си. Везните наклоняват, поне засега, към Каримански, макар че партията на Борисов още няма решение за гласуване.
За "Възраждане", чиито гласове биха могли да променят кворума или да натежат в полза на една от двете възможни кандидатури има едно нелицеприятно предположение. Самата партия на Костадин Костадинов обяви, че би гласувала за кандидат, който е против въвеждане на еврото. Анализатори смятат, че така те подготвят почвата за това да напуснат залата при гласуването и така да намалят кворума.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>