Украйна: Предотвратихме нов опит за убийство над Володимир Зеленски

22.03.2022 23:30 Зорница Йосифова
Украинският президент Володимир Зеленски СНИМКА: Ройтерс

Шампионът по бокс Владимир Кличко и брат му Виталий, кмет на Киев, били в списък с още 22-ма, посочени за мишени за убийство

Поредният опит на Русия да убие украинския президент Володимир Зеленски е осуетен, след като на границата със Словакия бе арестуван отряд от 25 души, твърдят от Киев.

Екип от над 20 обучени убийци е заловен от полицията в Ужгород, Западна Украйна, докато е бил на път за Киев снощи, съобщи Bild.

Източници от киевското контраразузнаване посочиха пред информационна агенция Униан, че сред отряда е имало и агент на руските тайни служби. Те посочват още, че заловените са следвали заповеди да убият Зеленски и да проникнат и в други части на украинското правителство.

Ужгород граничи със съседна Словакия и се намира само на няколко км от границата на Украйна с Унгария.

Конкретните арести изглежда са просто поредният неуспешен опит за убийство на лидера на Украйна. Повече от дузина такива е имало от началото на руската инвазия миналия месец, според Униан.

Зеленски се превърна в ключова мишена за нашествениците, като вчера наемници от групировката "Вагнер" влязоха в страната, отново за да го убият, твърди украинското министерство на отбраната.

Украинският премиер Денис Шмихал и началникът на кабинета на президента Андрий Ермак също са били сред предполагаемите цели за убийство.

Кремъл отдавна отрича връзки с кръвожадната групировка "Вагнер", 600-членен отряд наемници, разположен из цял свят, за който се твърди, че обслужва интересите на Москва.

Доклади на разузнавателните служби посочват, че добре обучените бойци са чакали "зелена светлина" от Кремъл, за да навлязат в Украйна, пише "Дейли мейл".

В тях се съобщава още, че е получен „списък за убийства“ с имената на 24 души, включително премиера на Украйна, целия украински кабинет, кмета на Киев Виталий Кличко и брат му Владимир.

Нападението е саботирано, след като плановете достигат до висши представители на украинското правителство, което подкани Киев да обяви 36-часов полицейски час на 5 март.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>