На 100-ия ден: Румен Радев влезе пак в ролята на премиер – договаря ремонт на МиГ-29 (Обзор)

22.03.2022 22:30 Виктор Иванов
Премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев
Румен Радев е поискал от полския държавен глава Анджей Дуда българските изтребители да бъдат ремонтирани в Полша.

Изтребителите, газът и Македония - студен мир или специална операция между президента и “неговото” правителство

Войната в Украйна допълнително засили разделението на институциите

Румен Радев отново заигра като премиер точно на 100-ия ден от поемането на властта от правителството на Кирил Петков.

При посещението на полския президент Анджей Дуда в София Радев започна разговори българските МиГ-29 да се ремонтират в Полша. Според президента поляците ще ни окажат веднага съдействие.

Водим този разговор от посещението ми в Полша, благодаря за готовността на президента Дуда незабавно експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 с възможностите на полската индустрия и ВВС, каза той след срещата си с Дуда.

Сключването на договори за военна техника и финансирането им обаче е в правомощията на правителството,

а при особено важни сделки подлежи и на одобрение от парламента.

“24 часа” попита във вторник Министерството на отбраната дали са водени преговори с Полша за ремонт на МиГ-29, но въпросите останаха без отговор.

Радев обясни своята активност с изтичащия в края на годината ресурс на самолетите ни, което ще принуди България да иска охрана на небето си от съюзниците в НАТО.

През 2017 г.

за Радев ремонтът на МиГ-овете при второто правителство на Борисов в Полша бе “безхаберие и невежество”,

въпреки че 2 години по-рано лично той го бе препоръчал на тогавашния военен министър Николай Ненчев.

На 15 март т.г. пък Радев поиска от правителството да осигури възможности за ремонт на МиГ-29 в Русия, въпреки че режимът на Путин вече бе санкциониран от ЕС и НАТО.

Премиерът Кирил Петков тогава определи предложението на Радев като абсурдно. Депутати свързаха искането на държавния глава с план как 100 млн. лв., предвидени в бюджета за поддръжката на руските ни изтребители, да бъдат дадени през инхаус на държавната фирма “Авионамс”, а тя да уреди сделка с производителя на самолетите РСК-МиГ.

Разговорите за ремонт на МиГ-29 не са първият случай от началото на мандата на правителството на Кирил Петков, когато Радев опитва да изземе функциите на министър-председателя. Въпреки че президентът бе подозиран за “политическия създател” и “духовен баща” на премиера и четворната коалиция,

още с полагането на клетва си за втория мандат Радев предупреди, че ще е критичен

към правителството, ако според него то греши. В началото на кабинета Радев дори разполагаше с министри в правителството - военния Стефан Янев, вътрешния Бойко Рашков и външната Теодора Генчовска.

При връчването на управленския мандат в ръцете на Петков през декември Радев дори му поръча какво да свърши в първите 100 дни - промени в прокуратурата и цялата правораздавателна система.

Вярвам, че осъзнавате, че ако не постигнете решителни оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването още в първите 100 дни, няма как коалицията да спечели битката за бъдещето на България. Защото законността е най-важната битка, от която зависят всички останали, обърна се тогава Радев към Петков, връчвайки му папката с мандата за съставяне на правителство.

Засега управляващите успяха да докарат до първо четене законопроекта за закриване на специализираните съдилища и прокуратура. И бившият председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров подаде оставка, но още не е готова промяната за разделянето на две на антикорупционната комисия, какъвто бе замисълът. А Радев не взема отношение по темата за правосъдна реформа.

В началото на януари президентът обаче се намеси във външната политика с опит да укроти устрема на Кирил Петков към ускоряване на преговорите със Северна Македония и евентуално вдигане на българското вето върху старта на преговорите на страната за присъединяване към ЕС.

Тогава държавният глава свика КСНС дни преди посещението на Петков в Скопие, който задължи премиера да обвързва вдигането на ветото с искането на Радев за признаване на българите в РСМ за държавотворен народ и включването им в конституцията. Това се оказа невъзможна кауза, тъй като управляващите в Скопие нямат необходимото мнозинство в парламента да отварят конституцията.

На 2 февруари Радев съвсем открито атакува започналите преговори между Петков и македонския премиер Димитър Ковачевски. Атакува министър-председателя, че е прибързал с посещението си в Скопие.

“Посещението ми не само не бе прибързано, то е ужасно закъсняло”, отговори му нетипично остро Петков.

И напомни, че външната политика на страната се определя от правителството и за радост, преговорите между София и Скопие се водят от премиерите, а не от президентите. Острата размяна на реплики бе определена от “24 часа” като студен мир от двете страни на булеварда на властта “Дондуков”.

Отново на 2 февруари Радев очерта поредна разделителна линия с Петков - доставките на природен газ от Русия и управлението на държавните фирми в енергетиката. Повод бе уволнението на шефа на “Булгаргаз” Николай Павлов, който като служебен министър на енергетиката се приемаше за близък до президента. Правителството обясни смяната с решения на старото ръководство, които са били против интересите на нашата страна, против интересите на бизнеса и против интересите на българските граждани. Премиерът поиска яснота защо “Булгаргаз” се е отказал от евтин азерски газ, след като и без да е изградена връзката IGB с Гърция има възможности за ползване на алтернативно трасе през южната ни съседка. Уволнението дойде на фона на нарастваща цена на природния газ.

Надеждата ми е в тази си дейност 

кабинетът да не се изкушава по наследения управленски модел, който използваше

службите, бордовете, регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси, който обвиняваше в нарушения на закона. Ако се използва същият подход, няма да постигнем по-различни резултати от наследството на Борисов, ядоса се на смените Радев. И се усъмни, че правителството отваря място за посредници при доставките на газ.

В атаката се включи и най-близкият на Радев - главният секретар на президентството Димитър Стоянов. През фейсбук той обвини премиера в лъжа за цените на газа.

Не коментирам критики, в демокрация всеки има право да ги изрази, отговори студено, но любезно Петков.

Радев се намеси в темата за газовите доставки и през март по повод обсъжданите от ЕС санкции. Ако искаме да унищожим икономиката си, да подкрепим санкциите за газ и петрол срещу Русия, опита да предопредели позицията на страната Радев на 8 март. Кабинетът наистина поиска да не участваме в такива санкции. Но пък преди дни вицепремиерът Асен Василев ясно обяви, че България няма да преговаря за нов договор с “Газпром”, докато Путин не спре войната.

Украйна очерта най-тежкия разлом между Радев и Петков

Въпреки че в първия ден на нападението двамата застанаха един до друг, бързо се очерта, че президентът иска България да се държи като неутрална държава.

“България е НАТО и НАТО е България”, е отговорът на премиера.

А олицетворение на разрива по тази тема стана отстраняването на министъра на отбраната Стефан Янев. Петков вече му бе отправял предупреждение, че като министър няма право на лично мнение. Чашата на премиерското търпение към близкия до Радев министър преля, когато Янев отказа да нарече нахлуването в Украйна война, а ползваше израза на Путин - военна операция.

За министър на отбраната Петков предложи Тодор Тагарев, който от години има конфликт с Радев по темата за изтребителите F-16, чийто противник бе държавният глава. С натиск от Радев и БСП Петков бе принуден да се откаже от Тагарев и министър стана посланикът ни в НАТО Драгомир Заков.

На 14 март президентът го привика и с прессъобщение изиска от него да осигури охрана на небето с български изтребители и пилоти, отново визирайки поддръжката на МиГ-29.

Парадоксално, но държавният глава не одобри ареста на своя главен противник Бойко Борисов. Той бе лаконичен - каза, че справедливост има, едва когато се произнесе съдът. Което бе разтълкувано от гербаджиите като критика към Петков.

Президентът поиска кабинетът да прати бронежилетки и каски на цивилните в Украйна

България и Полша се пробват НАТО да плати за газовите тръби по инициативата “Три морета”

Правителството да изпрати каски, бронежилетки и други защитни средства на цивилните граждани в Украйна, като фокусът да са градовете, в които живеят българи. За това призова президентът Румен Радев след срещата си с Анджей Дуда в София.

Страната ни е производител на такъв тип отбранители изделия. А в ЕС само ние и Унгария не сме предоставили военна помощ на Украйна въпреки призиви на Киев. Мотивите на правителството са, че това може да ни направи страна във войната. В телевизионно интервю вицепремиерът Асен Василев обаче намекна, че той е на обратното мнение. “За” изпращането на военна помощ са и от “Демократична България”. Но коалиционният им партньор БСП е категорично против.

НАТО да финансира изграждането на тръбопровод за гориво по Източния фланг, ще поискат България и Полша на следващата среща на върха на Алианса на 24 март в Брюксел. Това всъщност е и една от целите на инициативата “Три морета”, в която двете страни участват с още 10 други от Западните Балкани. Първата стъпка по нея е изграждането на газовата връзка от Гърция към България, ускоряването на чийто строеж премиерът Кирил Петков обяви за свой приоритет.

В момента притесненията са, че Русия може да спре доставките на газ заради санкциите, които Западът ѝ наложи след нахлуването в Украйна. Съществуват и притеснения, че изключването на руските банки от системата за разплащания SWIFT може да направи покупките на тези суровини много тромави. А договорът на България с “Газпром” изтича в края на годината.

Страната ни вече обяви, че няма да подкрепи евентуална забрана за внос на руски газ и петрол, каквато се обсъжда в поредния, пети пакет санкции на Брюксел. България е изключително зависима от тях, обясни премиерът Петков.

Русия показва какво означава терор и енергиен шантаж. Важно е и трябва да реализираме като партньори газова връзка. Това е огромна задача пред целия ЕС. Г-жа Урсула фон дер Лайен търси доставки на газ, нови пристанища, нови газопроводи. Нужна ни е подкрепа на ЕС и вярвам, че ще я получим, каза в София полският президент Анджей Дуда.

Петков недоволен от скоростта на промяната

Успехи с цените на тока и овладяването на омикрон в отчета на премиера

Силна съпротива е срещнало в първите си 100 дни правителството. Това отчете премиерът Кирил Петков, който вчера пусна видеообръщение.

“Ние искаме да напредваме още по-бързо, не сме доволни от скоростта, с която идва промяната, но се радваме, че бързо или бавно тя идва - с по-малки крачки, отколкото и на нас ни се иска, но в правилната посока”, каза Петков. Според него най-трудна и бавна е промяната в борбата с корупцията и реформирането на прокуратурата.

“В сферата на корупцията борбата е трудна. Реално ние нямаме работеща прокуратура и стъпките са по-бавни, отколкото ни се иска. 100 дни по-късно сме на път да закрием порочно работещите специализиран съд и прокуратура, готов е законът за разследващите функции на КПКОНПИ. Г-н Цацаров вече не оглавява тази комисия”, отчете все пак министър-председателят.

Петков е доста по-доволен от представянето на правителството си в сферата на икономиката. Именно тях изтъкна той в началото на видеообръщението си.

“В деня, в който се заклехме, КЕВР предложи огромно увеличение на цената на газа и тока, точно в началото на отоплителния сезон, а цените на електроенергията на световните пазари започнаха да се покачват. 100 дни по-късно обаче КЕВР има ново ръководство, което следи цените да не се качват неоправдано в полза на определени производители”, заяви Петков в началото на своята равносметка за 100-те дни управление. Той изтъкна задържането на цените на тока за битовите потребители, станало след приемането на мораториум, предложен от ГЕРБ, и обеща финансова подкрепа за бизнеса и през април.

Петков е доволен и от овладяването на здравната криза, причинена от щама омикрон, както и от организацията на държавата за посрещане на бежанците от Украйна.

“Дондуков” №1 и №2 вече са на две партии разстояние

Две ключови събития бележат пътя на еманципацията на премиера от президента, като тук отброяването започва преди още Кирил Петков и да си помисли, че ще влезе в премиерския кабинет на “Дондуков” 1 миналото лято.

Тогава политическите води завряха по казуса с канадския паспорт на Петков, по това време икономически министър в първия служебен кабинет на Радев. До днес опонентите на премиера не спират да му напомнят, че е човек, погазил основния закон на страната, но това не му попречи да спечели изборите с “Продължаваме промяната”. При Радев обаче тогава опасността от изгаряне бе по-сериозна - заставайки безрезервно зад младия си министър, той рискува импийчмънт, после влезе в открита война с ДПС. Репликата коя е родината на Карадайъ бе родена именно в спора заради Петков. Движението не прости това на президента и изглежда, няма шанс да го направи. Радев бе принуден да планира без Петков и Асен Василев втория си служебен кабинет и това сложи началото на еманципацията на Петков.

Процесът мина през много теми, задочни реплики, вероятно и множество лични разговори, но безспорно втората точка на кипене бе Стефан Янев. Казват, че първоначално Петков и Василев са имали намерение да предложат на този генерал да оглави и редовното правителство. Какво се е случило и защо той стана военен министър, не е ясно.

Каквото и да се говори за някакво напрежение с президента, Янев определено стои по-близо до Радев, отколкото до друг политически субект. Че гледат в една посока, призна и Мая Манолова. А политическата тайна, че тя гради нова формация със знанието на “Дондуков” 2, вече е публична. Така че първия път Радев получи ПП, която вече не може да контролира, а втория Петков получи Янев, пораженията от чийто бъдещ проект върху политическия пейзаж тепърва ще се прогнозират. Така президент и премиер вече са на цели две партии разстояние един от друг.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>