Бетина Жотева: Няма никакви доводи за сливане на БНТ, БНР и БТА

22.03.2022 17:30 Виктория Костова
Бетина Жотева и членовете на СЕМ СНИМКА: СТОПКАДЪР ОТ ДИСКУСИЯТА
Министърът на културата Атанас Атанасов по време на дискусията Снимка: Стопкадър

Председателят на СЕМ Бетина Жотева коментира идеята за сливане на БНТ, БНР и БТА по време на дискусия, организирана от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, която се осъществи онлайн през платформата Zoom. Темата бе „Обществените медии в България – управление, програмни политики, финансиране и регулация“. Това е първата проява на новосъздадения от ФЖМК Академичeн клуб за подкрепа на медиите.

Идеята за сливане на обществените медии може да доведе до спестяване на средства. Бетина Жотева каза обаче, че няма никакви документи и доводи в тази насока, както и за сливането на СЕМ и КРС. Според нея едно такова сливане ще създаде "хиперрегулатор, в който е и ножа, и хляба" и затова трябва двата регулатора да са отделни. 

"Работим със закон от 30 години, който продължава да работи, значи този закон е добър. Просто са нужни някои поправки. Цялостната идея на този закон е демократична, дава равнопоставеност на обществените медии и медийния регулатор", каза Бетина Жотева. Тя предели като "изключително полезно" идеята за възраждането на Фонд "Радио и телевизия". 

Като председател на СЕМ Жотева уточни, че регулатора избира генералните директори на БНТ и БНР, изслушваме техните отчети, но няма никаква представа как се изразходват средствата, защото това се води търговска тайна. "Ние не упражняваме контрол, само регулация, ние не знаем, не можем под никаква форма да се месим в кадровата и редакционната политика", допълни още Жотева. 

В дискусията освен министърът на културата г-н Атанас Атанасов участваха още генералните директори на БНТ- Емил Кошлуков и БНР- Милен Митев, представителите на Управителните съвети на БНТ и БНР, народни представители от Комисията по култура и медии в НС, представители на Министерството на културата, председателят на СЕМ г-жа Бетина Жотева и членовете на СЕМ, представители на професионални организации и асоциации, преподаватели, учени, експерти от СУ, от НБУ, ВТУ, ШУ, УНСС, НАТФИЗ. 

"При Министерство на културата има регистър от медии, всички които са подали декларация, а тези, които не са, евентуално може да ги глобим. Обаче какво става, когато някой се е регистрирал с уебсайт в Сан Диего, и не можем да го намерим, че да го глобим? Всички тези въпроси много ме вълнуват, за съжаление обаче аз не съм намерил безапелационен отговор на тях", това каза министърът на културата Атанас Атанасов.  

"Има взаимодействие между СЕМ, КРС, ГДБОБ дори, но Министерството на културата се нагърбва като министерството, което отговаря за медиите. Но всъщност нашата отговорност не е толкова голяма, колкото се създава впечатление в обществото", допълни още Атанасов.

От Нов български университет представиха проект за Закон за Българското национално радио и Българската национална телевизия, който да определя органи, мандат, несъвместимост с дейности и длъжности, програмните и надзорни съвети на БНР и БНТ, изпълнителните директори на БНР и БНТ, както и служители.

"Кръглата маса" за обсъждане на обществените медии беше разделена в два панела. В първия основна тема беше развитието на обществените медии – Българското национално радио и Българската национална телевизия, като се обсъди бъдещето и развитието им, както и проблемите пред тях. 

"Обществената мисия на Българското национално радио и на Българската национална телевизия трябва да бъде ясно дефинирана и финансирането им да се определя от това и от функциите, които изпълняват",  заяви генералният директор на БНР Милен Митев

„Придържайки се като ориентир в немския модел, създаването на един изцяло надзорен орган - Национален обществен съвет, съответно към БНТ и БНР, който да има завишени надзорни функции по отношение на управленската и редакционна независимост на двете медии, с реални правомощия, като правото да избира генерални директори“, каза професор Иво Драганов от Нов български университет:

Във втория панел се обсъди ролята на Съвета за електронни медии, дали трябва да се направят изменения в сега действащия Закон за радиото и телевизията или е необходимо създаването на изцяло нов закон за медиите. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>