Адвокат Михаил Екимджиев: Точно ГЕРБ да говорят за репресия - цинично е

18.03.2022 23:01 Ана Михова
Адвокат Михаил Екимджиев

Законодателните предложения на Менда Стоянова нямат нищо общо с измененията, довели до ощетяване на бюджета, казва известният адвокат и правозащитник

- Адвокат Екимджиев, бившата депутатка от ГЕРБ Менда Стоянова ви се е обадила в четвъртък вечер притеснена, ще съди ли МВР, че я спомена сред задържаните?

- Разговорът ни с г-жа Менда Стоянова беше тематично ограничен. Разбирате ли сюреалистичната кафкианска ситуация, в която се намираше. Тя си беше вкъщи, а по всички телевизии вървяха съобщения, че е арестувана. Чисто сетивно нямаше доказателства в тази посока, не виждаше около себе си полицаи, белезници. Вероятно имаше нужда да получи потвърждение, че не е арестувана. Извън тази гротеска трябва да се каже, че всичко зависи от това каква е причината. Може да е неволна грешка от МВР. Навсякъде и при най-добрата организация, с каквато обаче българското МВР не се слави, стават грешки. Ако се установи, че това е

грешка, а не

долнопробна

пропаганда,

целяща да урони нейната репутация, тя ще реши. По друг повод съм имал възможност да проследя изменения в Закона за хазарта и лично съм се уверил, че предложенията на Менда Стоянова нямат нищо общо с тези изменения, които са довели до ощетяването на бюджета.

- От ГЕРБ критикуват, че МВР е действало по тъмна доба, в ситуацията на неизбежност, все едно е имало труп в къщата на бившия премиер. Скандално ли е задържането на Борисов?

- Би било скандално, ако не се правеше от придворните лакеи на Борисов, които би трябвало да помнят какво правеше Борисов и неговото протеже и дясна ръка Цветан Цветанов в началото на 2010 г. Тогава не в 20 вечерта, а в 5 сутринта в къщата на негови политически опоненти нахлуваха тежковъоръжени командоси с автоматично оръжие и лазерни мерници, които шареха по телцата на спящите в тези къщи деца. Не драматизирам, а визирам конкретно казуса “Борислав Гуцанов”, с който съм запознат в детайли, защото спечелихме дело в Страсбург.

Бяха нахълтали в къщата, разбивайки вратите. Влизат в спалнята с жената и децата, две момиченца на 5-7 години. Виждайки ужаса на жената на Гуцанов от насочените лазерни мерници, ѝ казват да завие главите на децата, за да не гледат. Те го елиминираха по този начин, за да стане кмет техният кандидат Портних.

А помните ли ареста на Николай Цонев и

репликите:

На колене, вие

сте абсолютен

престъпник

Само при мен са 9-10 дела заради първите месеци на 2010 г. на ранния ГЕРБ, когато те градяха имиджа си на антикорупционна партия. Разбира се, делата срещу техните опоненти катастрофираха заради липса на доказателства. Излязоха истинските мотиви - да бъдат дискредитирани политически опоненти, да бъдат откраднати бизнесите.

Неприлично, гадно неприемливо е точно тези хора да говорят за политическа репресия и полицейщина.

- Но го е правел Цветанов, а не Борисов?

- В една вождистка партия това не би станало без знанието и одобрението на Борисов.

- Да се върнем на неотложността. Защо се е прибегнало към нея?

- Има няколко безспорни момента, за другите сме в зоната на здрача. Безспорните факти са, че

адвокат Менков

не беше

допуснат

половин час до

своя подзащитен Това е неприемливо. След това видяхме, че Бойко Борисов беше арестуван. И че в Банкя веднага имаше заря. Обикновено зарята е символ на тържество. Дай боже в случая да е тържество на правото и законността.

Неотложност има тогава, когато има риск заподозреният да се укрие или да извърши друго престъпление или доказателствата да бъдат укрити или унищожени. Не знам в конкретния случай какво е търсено и какво е намерено, имало ли е такъв риск. Но си представям, че вместо по неотложност действаха по обичайния ред и искат разрешение за претърсване и изземване от специализирания съд. Първо, не е сигурно дали ще получат. Второ, на първата минута след като съдия разреши, Гешев щеше да знае, а на следващата и Борисов. Така съществува риск да се окаже в Дубай или Сърбия, а ако има нещо, което да крие - пачки, кюлчета, информация в компютри и телефони, можеше да изчезне.

8 вечерта в работен ден не е толкова неприемливо време, особено на фона на спецоперациите, ръководени от Цветанов, когато

нахлуванията бяха в пет сутринта

- Заради това, че е лидер на най-голямата опозиционна партия, трябва ли да получи по-различно отношение?

- Това е перверзно мислене, наложено като навик от покровителството на прокуратурата и спрямо Борисов, и спрямо всички управляващи през последните 30 г. Много български политици и премиери са дали достатъчно основания да бъдат разследвани и арестувани, но това не е правено заради прокурорските чадъри.

Заживели сме в един парадоксален свят, в който сме приели, че това е нередно. Нищо подобно. Звучеше малко като клише това, което написа Кирил Петков, но в правовите държави наистина никой не е над закона. И че в България не се е случвало е заради общоизвестната слугинска роля на прокуратурата, която винаги върви с победителите и поставя чадъри над управляващите, а громи опозицията и бизнес опонентите.

Тези хора очевидно

се чувстват недосегаеми

и затова преиграват или поне са добри актьори, като Тома Биков и проф. Костадин Ангелов например.

Но се чудя защо всички колективно забравиха безобразията на ГЕРБ. А и в по-скоро време влачените, ританите младежи на протестите. Точно тези хора да ронят крокодилски сълзи за вожда си и да говорят за полицейска репресия е нелепо и цинично.

Но арест не означава и задължително по цветановски - проснат по очи, по възможност по бельо, полугол и в унизителна поза, арест има и тогава, когато човек е под контрол.

- Как ще се развие разследването, обикновено започват шумно, а после катастрофират.

- Макар и временно само като холограма и силует има и един нов играч - Европейската прокуратура. Ако тя се намеси, в зависимост колко решително, може да видим и някаква промяна, защото тя има право дори да изземе разследване от националната, ако прецени, че се навлиза в материя, която е свързана с европейското финансиране, ДДС, корупция.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>