Как точно за 10 минути през 2006 г. депутатите освободиха хазарта от ДДС

17.03.2022 23:22 Румяна Дeнчeва
Народните представители в пленарна зала СНИМКА: Румяна Тонева
Менда Стоянова СНИМКА: Архив
Васил Божков

Историята за освобождаване от данъка на хазартния бизнес, разказана от "24 часа" на 18 май 2020 г. 

Почти 30 години продължават опитите на издатели, печатари, сдружения на учени и писатели и тук-там на отделни партии, да свалят ДДС за печатните издания.

В периода, когато издателите не воюваха помежду си, дори имаше протести с дни, през които спираха да излизат вестници. Главни редактори атакуваха парламента и търсеха лобисти, но неуспешно.
Пет поредни финансови министри са били и продължават да са категорично против.
А аргументите, с които предложенията се отхвърлят, също са сходни. Първият - по-ниската ставка не сваляла цената за крайния потребител, което било целта. Факт е обаче, че натоварването на печатните издания с косвения данък я увеличава. Затова е странно защо държавата е склонна да повярва на ресторантьорите, че ще намалят цените, а на издателите - не. В тази криза обаче свалянето на ДДС ще помогне на вестниците и списанията да продължат напред. Нещо, което в целия останал свят политиците разбират. (Виж таблицата.)
У нас отговорът на всеки финансов министър е, че данък с различни ставки се администрира трудно. А опонентите им питат как в другите държави данъчната администрация се справя не с една или две, а с няколко различни данъчни ставки. А и данъчните измами през ДДС са трудни за противодействие и с една, и с различни ставки.
Затова беше изненада изявлението на премиера Бойко Борисов, че освен за ресторантите следващата година намаляване на
ДДС от 20 на 9% ще има и за книгите.
“Отдавна го обмисляме това, сега имаме възможност да го направим с един законопроект. Така ще опаковаме храната на хората - и едното е храна, и другото - духовна”, каза той. Дори обеща мярката за книгите да не е временна, а постоянна. И така постави началото на нова серия дебати “за” и “против” по-ниски ставки за печатните издания, които все пак също са духовна храна. Дори по-полезна от някои книги, за които говоре по-горе уважавания председател на икономическата комисия в парламента Петър Кънев.
Дни след изявлението внесеният в парламента от ГЕРБ и патриотите законопроект сведе замисления реверанс към духовната храна до: “доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път – учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книжки с илюстрации и за илюстриране.”
Откъде тръгваме при поредния опит за намаляване на ДДС? По повод идеята от Асоциация “Българска книга” коментираха в писмо до медиите, че когато държавата е в дълбока криза, най-верният път за излизане от нея е чрез образование и култура. От асоциацията, която обединява над 130 издателства и книжни търговци, отчитат, че спадът в книжния сектор се оценява на между 50 и 70%, а намаляването на ДДС може да се окаже от решаващо значение за възстановяването му. Справка за облагането на книгите по света показва, че както и при вестниците и списанията, и у нас бремето е сред най-високите. В Англия, Ирландия и Турция книгите са освободени, в Люксембург налогът е 3%, Италия и Испания са се спрели на 4%, Румъния, Хърватия, Кипър, Малта, Полша, Унгария - 5%, във Франция той е малко по-висок - 5,5%. В Гърция, Швеция, Холандия, Португалия, Белгия е 6%, в Германия - 7%. Естония и Литва са определили ставка от 9% за духовната храна, в Словения - 9,5%. Австрия, Словакия и Финландия са с половин процент отгоре - 10%. България с нейните 20% е близо до Чехия - 15%.
Равносметката - в 26 от всички 28 страни на ЕС има по-ниска ставка на косвения данък за печатните издания. На практика Дания е единствената страна с по-висок ДДС върху книгите - 25%. Там обаче данъкът се връща в издателския сектор като субсидии за авторите. А облагането на всекидневниците е нулево. Още преди 4 години Европейската комисия разреши на националните правителства да редуцират ДДС и върху електронните аудиокнигитеосвен върху печатните.
През 2006 г. се прави последният опит за намаляване на този данък. Любопитно е, че тогава мнозинството от БСП, ДПС и НДСВ отхвърля предложението за 7% ДДС върху книги и печатни издания. На същото това заседание, на което вестниците и списанията претърпяват неуспех с 53 депутатски гласа “против” и 27 “въздържали се”, парламентът взема “историческо” решение, което с днешна дата е забравено. Депутатите освобождават от ДДС хазарта и набирането на пари за дейността на политическите партии.
“Отказваме да признаем, че българският език е застрашен от изчезване”. Така лидерът на “Гергьовден” Любен Дилов-син резюмира поредната загуба, след като движението е един от вносителите на предложението за намалени ставки по ДДС за печатните издания. Той определя като “цинично” поведението на мнозинството, защото в рамките на по-малко от 10 минути освободиха от ДДС хазарта и набирането на средства за дейността на политическите партии, а не освободиха книгите.
“Разбирам, че им предстоят избори, но на всички ни предстоят. С тази политика обаче скоро няма да има кой да отиде до изборните урни, тъй като няма да има кой да чете за кого трябва да гласува”, предупреждава той.
Този опит е последван от още общо 13 подобни при ремонтите на данъчните закони. Най-често такива искания прави опозицията, което предрешава съдбата им. Тази година при 14-ия поред опит за първи път премиерът въпреки съпротивата на финансовия си министър огласява подобна идея.

Менда Стоянова , председател на бюджетната комисия пред „24 часа“ на 18.05.2020 г.
Съжалявам г-н Божков, но премиерът не е лъжец!

Питам се до кога ще трябва да се обясняваме по всяко хвърлено през медиите твърдение, казва председателят на бюджетната комисия в парламента

Тази сутрин, в телевизионно интервю, бизнесменът Васил Божков нарече премиера Бойко Борисов „лъжец“ защото „излъгал за това кой е приел поправките в Закона за хазарта относно данъчното облагане на сектора“. По повод конфликта му заради неплатени такси от над 500 млн. лв. Божков заяви, че не познава и не е разговарял с никой от комисията по хазарта, а единствените му срещи и разговори са били с финансовия министър Владислав Горанов. Името на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова бе посочено, като вносител на поправки в закона за хазарта. Часове по- късно, от „Нове холдинг“ изпратиха до медиите допълнение към тезите на Божков. Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов вече отговориха на твърденията. "24 часа" потърси и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова за коментар.

Г-жо Стоянова, вероятно знаете, че в телевизионно интервю на бизнесмена Васил Божков и в писмо до медиите от „Нове холдинг“, сте спомената и вие, като вносител на промени в закона за хазарта. Посочена е и история на промените. Имате ли коментар?
Аз искам да направим също ретроспекция, каквато прави той. Но, да започнем не от 2014 г., а от 2013 г., когато управляващото мнозинство от БСП и ДПС прави изменения в закона за хазарта, като прави еднакво облагане на онлайн и офлайн хазарта - с 20% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби. При разглеждането на проекта в народното събрание, ноември -декември 2013 г. г-н Георги Кадиев и още няколко народни представители от БСП правят предложение офлайн хазарта, в който се включва наземния хазарт да се облага с 20% , но върху направените залози. Което реално е утежняващо операторите на офлайн хазарт спрямо предложеното от тогавашните управляващи. Това предложение на Кадиев е прието в зала, но както обикновено се случва дяволът е в детайлите.
Които в този случай къде са?
В това предложение, при изброяването на видовете хазартни игри офлайн са „изпуснати“ лотарията, томболата, бинго, кено и техните разновидности. По този начин от първи януари 2014 г. от когато действа това изменение на практика тези видове хазартни игри се оказват освободени от заплащане на такса към бюджета.
"Изпуснати"? Този данъчен рай за тях до кога действа?
В края на 2014 г., след идването на власт на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, парламентарната група в мое лице прави предложение за добавяне в текста на прословутия чл. 30 ал. 3 а именно традиционна лотария, томбола, моментна лотария, кено, бинго и техните разновидности. По този начин, тези игри от първи януари 2015 г. и до момента следва да се облагат с 20% върху направените залози.
Това може да бъде доказано със стенограмите на парламента. Но не попречи на Божков да обвини премиера в лъжа. Къде я вижда?
Това, че г-н Борисов лъже, очевидно не е вярно, съжалявам г-н Божков. А аз пък се питам до кога ние ще трябва да се обясняваме за всяко хвърлено в медийното пространство необосновано твърдение. Много лесно е, за всеки, който иска да провери темата, да влезе в която и да е информационна система и да провери историята на текстовете на закона за хазарта - от 2012 г., когато е влязъл в сила до момента. Както и да прочете внимателно текста, в който по категоричен начин е записано как и с колко следва да се облагат лотариите.
Дали при тези промени, в окончателния текст не е допуснато двусмислие или възможност за тълкуване, което да позволи на бизнесът да избира онова, което е по-благоприятно за него?
Аз твърдя, че няма такава възможност. И това би станало ясно за всеки, който прочете въпросния член от закона. Текстът му е такъв, че широко тълкуване няма как да се случи. Ако адвокатите на Божков са му внушили, че такова широко тълкуване може да се направи, той да си потърси неплатените такси към бюджета от тях, за да ги преведе на държавата.
Каква е целта тогава на такива лесно оборими с документи твърдения?
Каква е целта ли? За мен е ясна - да защити своята позиция. И тъй като се знае че най-добрата защита е атаката, господин Божков се опитва да атакува наричайки премиера лъжец, какъвто той не е, и това е очевидно ясно за всеки. Атакува и министъра на финансите, който ако трябва да бъдем честни, го няма никъде в тази история.

Нове Холдинг: Целта е принудително да ни бъде отнет лиценза - Позиция на компанията от 29 януари 2020 г.

Показната акция в офисите на свързаните с г-н Васил Божков компании и повдигнатите обвинения целят принудително да бъде отнет законен бизнес. Налага се внушението, че ние сме виновни за нещо до доказване на противното. Tова се посочва в позиция на "Нове Холдинг" АД.
"Свидетели сме на синхронизирани действия между официални държавни институции, представители на управляващите и частните интереси на бивши партньори, а именно Боян и Цветомир Найденови – собственици на казина и съдружници в наши фирми. И до момента г-н Божков и юридическия му екип не са получили никакви официални документи, нито са били уведомени по какъвто и да било официален начин за повдигнатите срещу него обвинения", пишат от Холдинга.
"С досегашните си действия, става очевидно, че държавата влиза в ролята на “бухалка” и за целта не се пестят средства – от измисления сигнал, послужил за формален повод за всички последвали активни мероприятия, през приетия на първо четене законопроект за хазарта, който цели противоконституционно налагане на държавен монопол, до репресивните акции на властимащите срещу бизнеса ни и неговите собственици".
"Различни институции са правили различни проверки на всички лотарийни игри през годините и ние винаги сме съдействали на властите. Приветстваме всяка проверка и сме предоставяли всяка изискана от нас информация без забавяне. Нещо повече – нашите компании са свързани директно с НАП и цялата информация пристига при тях онлайн в реално време", се казва още в позицията.
"Отново ще напомним, че Агенцията за държавна и финансова инспекция установи, че няма нарушение на закона при плащаните от нас такси. Ние сме спазили буквата на закона и нямаме неплатени задължения към държавата. Това потвърждава и финансовия министър и цялото министерство на финансите чрез подписаните лично от тях месечни отчетни справки в продължение на години".
"Припомняме, че известните вече поправки в Закона за хазарта са приети от ГЕРБ и са мотивирани от финансовия министър Владислав Горанов през 2014 г. Комисията по хазарта е на подчинение на финансовото министерство и през целия период, който формално се разследва, министър на финансите е бил Владислав Горанов. Свидетели сме на безпрецедентен опит да бъде унищожен работещ бизнес, който през годините е внесъл в държавата под формата на данъци, такси и платен лиценз стотици милиони. Очевидно някой иска да сложи ръка на футболен клуб „Левски“, точно в момента, в който клуба бе спасен от фалит и върви към стабилизация и финансова независимост".
"България е европейска държава, а безцеремонното погазване на закони и правила от страна на институциите е явен знак и пореден пример, че гражданите и компаниите във всеки един момент могат да бъдат ограбени и репресирани", обобщават от Холдинга.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>