САЩ търсят ракети за Украйна, нашите май не стават заради лоша поддръжка

17.03.2022 22:59 Виктор Иванов
Ракетният комплекс С-300 на парад в София.
Лойд Остин

Само ние и Словакия имаме от руските

В замяна България би могла да получи радари за противовъздушна отбрана и натовски системи

Няма натиск от САЩ за бартера, казват българските власти

Комплексите пазят София и АЕЦ “Козлодуй”

Шефът на Пентагона ще обсъди въпроса в София в събота, посланик Митрофанова предупреди за пълна загуба на оптимизъм в двустранните ни отношения

На Украйна да бъдат предоставени ракетни комплекси С-300 за противовъздушна отбрана и поразяване на високо летящи самолети. Този ангажимент поеха САЩ, когато късно в сряда обявиха нова военна помощ.

Неофициално се твърди, че ракетните комплекси могат да бъдат взети от България и Словакия, тъй като разполагат с руско въоръжение, с каквото украинската армия борави. А в замяна двете държави да получат щатски ракетни системи и радари за противовъздушната си отбрана. Словакия е склонна на бартер (виж долу).

Можем да очакваме системите за противовъздушна отбрана да бъдат обсъдени при пътуването на американския министър на отбраната Лойд Остин в Словакия и България, съобщи Би Би Си.

У нас шефът на Пентагона пристига днес, а разговорите му с премиера Кирил Петков са в събота. Засега единствената официална информация гласи, че посещението е за усилване на Източния фланг на НАТО.

Новината от САЩ предизвика политическо напрежение в София

и дори изненадващото отлагане на вчерашното редовното заседание на правителството бе обвързано със старта на преговори със САЩ за ракетите ни С-300.

Твърди се, че срещу въоръжението, с което украинската армия е обучена да работи, България може да получи системи “Пейтриът” по механизма за “каскадиране”, одобрен в НАТО още през 2014 г. Той предвижда старото съветско въоръжение да бъде предоставено на Украйна, а натовските държави да получат западни оръжия.

Пакетът за превъоръжаване на Украйна, обявен от президента на САЩ Джо Байдън, е за 13,6 млрд. долара и голяма част от него би трябвало да бъде използвана за такива схеми по прехвърляне на оръжие и компенсиране на държавите.

Схемата е напълно реална, смятат военни.

Политически обаче подобно прехвърляне на оръжия от България създава проблем. И дори появата на микробус от американското посолство пред Министерски съвет бе разтълкувано като начало на преговори. Оказа се, че просто хора от протокола на мисията са дошли при българските си колеги, за да уточнят часовете на срещите на Остин. Появиха се и

слухове, че президентът е извикал спешно премиера Петков

заради С-300 и това е провалило заседанието на кабинета. Те обаче бяха отречени от администрацията на Румен Радев и от Министерския съвет.

Със сигурност засега няма и натиск от САЩ да предоставяме ракети на Украйна, категоричен бе високопоставен източник от българското правителство.

Бих искала да предупредя официалните български власти, че доставките на оръжия (включително от съветски произход) и бойни припаси за украинските националисти едва ли ще добави оптимизъм за двустранния диалог, който засега и без това е влошен, предупреди веднага руската посланичка Елеонора Митрофанова.

Темите за ракетите за на Украйна и бърза замяна на българските изтребители с втора употреба F-16 обаче със сигурност ще бъдат част от разговорите на Лойд Остин с премиера Петков и с министъра на отбраната Драгомир Заков. Ще бъде включено и участието на съюзнически войници в българската батальонна бойна група, която бе придадена към командването на НАТО.

Според планове поне половината от предвидената численост от 1000 души ще са от други държави съюзници в НАТО.

България разполага само със старо съветско въоръжение за противовъздушната си отбрана, като само ние и Словакия не сме модернизирали тези отбранителни системи.

Какви са възможностите на българската ПВО,

бе демонстрирано миналия октомври, когато се честваше 60-годишнината от Първа зенитно ракетна база във ВВС.

Българските противовъздушни сили разполагат със системите C-75М3 “Волхов” (SA-2), C-125М “Нева” (SA-3), 2К12 “Куб” (SA-6), C-200 “Вега” (SA-5) и C-300 (SA-10). Всички те са произведени в Съветския съюз, като най-новата С-300 е приета на въоръжение в БА през 1988 г.

От ракетните комплекси С-300, каквито САЩ търсят за Киев,

България има два дивизиона, всеки от тях с по 5 ракетни комплекса

Един комплекс включва мобилно изстрелващо устройство с 4 тръби за ракети, радар и система за управление. Те би трябвало в момента да се ползват за охрана на София и АЕЦ “Козлодуй”.

Ракетните ни комплекси трудно биха функционирали в бойна обстановка заради проблеми с поддръжката, убедени са източници от Министерството на отбраната.

Така до голяма степен се решавала политическата дилема дали България да предостави своите С-300 на Украйна. Дори да го направи, те няма да могат да бъдат използвани във войната. Точно както и

Германия извади от складовете си ръждясали РПГ-та от ГДР, за да ги даде на Украйна

Разработката С-300 е завършена в началото на 80-те години и това се води първият ПВО комплекс, способен да проследи до 100 и да порази до 12 цели едновременно. Радарът може да открива балистични ракети на 1000 км и крилати на 300 км. Обсегът на ракетата е между 45 и 200 км.

Още от 1957 г. пък се ползва системата C-75М3 “Волхов”. Тогава тя сваля шпионския самолет U-2 на американския пилот Гари Пауърс над СССР. В България на въоръжение е морският вариант на комплекса С-75 - C-75М3 “Волхов”. Той има обсег от 60 километра. Ракетата тежи около 2 тона, а бойната глава е 200-килограмова.

С-125 е друга от ПВО ракетите, с които разполага България. Тя е от 60-те години. През 2015 г. Сирия сваля американския шпионски дрон MQ-1 Predator. Най-големият успех на системата С-125 обаче е свалянето на американския F-117 през 1999 година над Югославия.

“Куб” пък е самоходен съветски зенитно-ракетен комплекс с малък радиус - 24 км, и полет на ракетите до 12 км. Ползва се за нанасяне на удари на дронове и хеликоптери.

Братислава готова да даде своите, но ако НАТО ѝ осигури друга ПВО

Словакия е готова да предостави своите ракетни комплекси С-300 на Украйна, но при условие, че НАТО ѝ подсигури друга система за противовъздушна отбрана.

Това обяви словашкият военен министър Ярослав Над на съвместната си пресконференция с американския министър на отбраната Лойд Остин в Братислава вчера.

“Нямам никакви новини за вас. Това са въпроси, които тепърва ще обсъждаме”, коментира от своя страна шефът на Пентагона на въпрос дали САЩ са готови да дадат заместваща система за въздушна отбрана на Словакия. Той настоя, че този въпрос не касае само САЩ, а и НАТО.

И за Словакия се коментира възможността да бъде обезпечена със системи “Пейтриът”. Правителството в Братислава обаче не смята, че това ще е достатъчно за отбраната на страната предвид факта, че те остават без собствена ПВО, а не е ясно за колко време “Пейтриът” ще бъде разположена в страната, предаде Ройтерс. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>