Делата за корупция – в Софийския градски съд, предлага ГЕРБ. При тях спецправосъдието не дало резултати

16.03.2022 00:00 Митьо Маринов
Анна Александрова е един от авторите на проекта на ГЕРБ.

Делата за корупция да не се разглеждат от специализираните съдилища, а от Софийския градски съд (СГС), предлагат със свой законопроект от опозицията.

Така юристите на ГЕРБ искат да се върне заложеното в Наказателнопроцесуалния кодекс до 2018 г., когато този вид престъпления минаха към специализираното правосъдие. Законовите текстове са в отговор на идеята на управляващите да закрият изцяло спецсъдилищата, а делата от тях да се пренасочат към окръжните съдилища.

От ГЕРБ настояват обвинени, заемащи важни държавни постове - депутати, членовете на ВСС и антикорупционната комисия, шефовете на НОИ, НАП, здравната каса, да бъдат съдени в СГС. А в двете спецсъдилища да останат само делата срещу престъпни групи.

В мотивите си авторите на проекта посочват, че по този начин ще се възстанови отчасти положението до края на 2017 г. Според тях с прехвърлянето на разследванията за корупция по високите етажи на властта към специализираните институции липсвали резултати.

По отношение на този тип дела подобна е и идеята на управляващите. Разликата е в това, че те искат цялото закриване на специализираните съдилища.

ГЕРБ предлага още в СГС да се гледат и наказателните производства на Европейската прокуратура.

Причината да се предлага столичният съд пред окръжните е, че той има повече опит в специализираните дела. Освен това юристите на ГЕРБ имат опасения, че в по-малките населени места може големите дела да бъдат потулени, разказаха пред “24 часа” депутати от опозицията.

Те се надяват предложенията им да бъдат разгледани паралелно с вече внесения от управляващите законопроект за закриването на спецправосъдието.

Правната комисия ще гледа на първо четене законопроектите в сряда. “За” закриването на спецправосъдието четирите партии от управляващата коалиция имат пълно единодушие.

В последното си заседание преди разпускането си предишният парламент прие на първо четене закриването на спецправосъдието.

Други от От страната и света

Главчев подава сигнала за “Мама и аз” в прокуратурата и ДАНС утре

"Сигналът ще бъде подаден до ДАНС и Прокуратирата утре. Очаквам доклад и от Министерство на здравеопазването.” Това каза премиерът Димитър Главчев по повод решението си да поиска от органите да

Радев: Свикнахме с честата смяна на правителства, но армията не може да се неглижира

“Започнахме да свикваме с честата смяна на правителства, на парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност, не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската

ГЕРБ-София регистрира листите си на 7 май

Представители на ГЕРБ-София ще регистрират листите на партията за 23, 24 и 25 МИР на 7 май, съобщиха от пресцентъра на партията. В 10 часа областният координатор на ГЕРБ в София Даниела Райчева

Европейските и азиатските борси откриха седмицата предимно с растеж

Европейските пазари откриха днешната си търговска сесия с растеж, като инвеститорите продължават да анализират очакванията за намаляване на основните лихвени проценти след срещата на УФР от миналата

Треньорът по бокс Илия Сяров стана почетен гражданин на Русе

Треньорът по бокс Иля Сяров бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Русе", съгласно решение на Общинския съвет от 28 март 2024 г. Тържествената церемония се проведе в Заседателната зала на

>