Областният на Пловдив: Защо се теглят заеми, без да се реформират харчовете?

11.03.2022 10:27 24 часа Пловдив онлайн
Областният управител на Пловдив Йордан Иванов.

Позиция на Йордан Иванов за намерението на община Пловдив да вземе нови 50 млн. лева

Решението на Общинския съвет в Пловдив да изтегли заем от името на пловдивчани от 50 млн. лв. за забавени общински проекти е от онези, които не мога да премълча - първо като гражданин, после политик.
Пловдив трябва да има нов плувен басейн, трябва да довърши и започнатите проекти за стадионите.
Но властта трябва да спре да внася предложения за заеми "в 12 без 10".
Предложението за 50-милионния заем не е разгледано от постоянните комисии на пловдивския Общински съвет.
Предложението за 50-милионния заем е минало в разрез с добрите демократични практики - извънредно, на тъмно, без обществено обсъждане.
Една община може да се управлява и със заемни средства - в това спор няма.
Обаче! Редно ли е да бъдат теглени заеми, когато не си направил нищо, за да реформираш първо харчовете?
Какво прави всяко семейство, всеки бизнес, всеки човек, преди да реши да вземе кредит? Преценява първо как може да оптимизира разходите си. Община Пловдив не прави като тях.
Колко пъти ще създавате надежди за нови стадиони и нов плувен басейн, уважаеми управляващи община Пловдив? Дали феновете, спортистите, спортните клубове, любителите на спорта бързо забравят, че тези проекти се бавят с години? Разбира се, че не.
Вие бяхте хората, които обещавахте тези проекти да се случат - няколко пъти, без да ги подсигурите финансово. Сега чрез 50-милионен заем давате решение на проблем, който сами сте създали.
Начинът, по който го правите, уважаеми представители на общинската власт, е некоректен спрямо пловдивчани, които ще плащаме заема - и това е големият ви грях.
С общо 120 млн. лева заеми, които сте натрупали досега, Пловдив можеше да бъде истинска перла. Ако тези заеми бяха харчени балансирано, ефективно, без инженеринг, след дебати и с чуваемост за мнението на експертите. А ако бяхте реформирали харчовете на общината, градът ни щеше да е диамант.
С разумно взимани и инвестирани заеми може да се управлява и да се води политика на растеж и развитие. Проектите са важни за града. Но защо го правите на тъмно, в 12 без 10, без публичност и без гаранции за прозрачно разходване?
Дай, Боже, този път Пловдив да има нови стадиони и нов басейн. Ако не, ще има поредния пример за "порочно консумирана власт".

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>