Трябват адекватни компенсациии за топлофикациите на газ

10.03.2022 14:01 Самуил Огнянов
Председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Само така може да се гарантира, че няма да има увеличение на цената на парното за бита, казва Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България

Инж. Георгиев, няколко български топлофикации на въглища обявиха, че планират използване и на природен газ. Защо избират именно природния газ?

- Основните причини са, че природният газ емитира значително по-малко вредни емисии в сравнение с твърдите изкопаеми горива и осигурява прогнозируемост на производството. Нещо, което е по-трудно, ако разчитаме на възобновяеми източници.

- Защо е необходимо топлофикациите да работят с няколко горива едновременно. Не е ли по-лесно само с едно?

- Със сигурност е по-лесно само с едно гориво. Но едновременната работа на въглища, природен газ и например биомаса не само ще гарантира производството на енергия и постигането на по-добри екологични показатели. Целта на преминаването към алтернативни горива е и постепенно прекратяване на използването на въглища.

Възможността на една топлофикация да работи с две или повече горива я правят социалноотговорна и националноотговорна именно в ситуация, в която близо да нас тече война и като цяло енергийната система на страната ни е поставена пред изпитания.

- Какво ще се случи, ако доставките на природен газ от Русия спрат? Това няма ли да обърка плановете на топлофикациите за преминаване към природен газ?

- Дори и да се стигне до там, със сигурност държавата трябва да намери алтернативни варианти. Не само топлофикациите са зависими от доставките на природен газ. Много производства и домакинства разчитат на природния газ.

- Какви са алтернативите за доставките на природен газ?

- Русия осигурява 30-40% от доставките на природен газ в Европа, все пак не сме на 100% зависими от руския газ. Има много държави, от които можем да купуваме природен газ.

Наскоро чух изказване на министъра на енергетиката на Катар, който обяви, че може да отклони 10-15% от договорите си за втечнен газ към европейския пазар. Усилено се говори за увеличаване на доставките от Азербайджан. Според медиите в разговорите за увеличаване на доставките от страни различни от Русия са се обсъждали доставки от Япония, Южна Корея, Индия, дори Китай.

Да, на този етап всичко звучи прекалено неясно, но все пак не може да останем без природен газ. Диверсификацията на доставките е необходима, независимо от хода и развитието на военните действия в Украйна. Не може да сме в постоянна зависимост само от един източник в този турболентен свят. Като човек се надявам, колкото може по-бързо да има мир и да спрат да загиват невинни хора.

- Преди седмица котировките на природния газ на холандската борса достигнаха рекорд от над 200 евро. Считате ли, цените на парното за битовия пазар ще останат без особени промени?

- За да дам ясен отговор на този въпрос, преди всичко трябва да стане ясно дали и в каква степен ще бъдат компенсирани топлофикациите, които работят на природен газ и са силно зависими от неговата цена.

За да останат цените на услугите на българските топлофикации по-ниски след края на мораториума, държавата трябва да предложи адекватни компенсациии.

Други от От страната и света

Прокуратурата наема и геодезисти за катастрофата с колата на НСО край Аксаково

Прокуратурата ще наеме дори геодезисти, за да направят геодезична снимка и експертиза, които да помогнат в разследването на причините за жестоката катастрофа край Аксаково с автомобил на НСО

След Брекзит Великобритания дава около 6 млрд. долара за гранични проверки

Британското правителство очаква прилагането на по-строгия граничен контрол, който се въвежда, след като през 2020 г. Великобритания напусна Европейския съюз (Брекзит), да му струва допълнителни 4

Георги Милков за срещата си с иранския външен министър, който загина с хеликоптер

След като бе потвърдена смъртта на иранския президент и всички, пътували с него в разбилия се хеликоптер, включително и външният министър Хосеин Амир-Абдулахиан

Украйна изнася над 42,91 милиона тона зърнени култури

Износът на зърнени култури от Украйна за периода юли 2023 г. - юни 2024 г. намалява до 42,91 млн. метрични тона към 20 май в сравнение с 42,94 милиона, отчетени към 24 май миналата година

Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

По случай 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, Община Русе е подготвила редица празнични събития

>