Вижте колко заема изплаща Пловдив, преди общината да изтегли нов за 50 млн. лева

09.03.2022 17:08 Ваня Драганова
Величко Родопски.
Йордан Илиев
Съветничките от "Демократична България" Веселина Александрова, Добромира Костова и Веселка Христамян.

Няма друг вариант да финансираме тези обекти със средства от бюджета, казва зам.-кметът Родопски

- Съветници изненадани, умуват как да гласуват

Община Пловдив има заеми за близо 100 млн. лв., без да се брои новият кредит, който кметът Здравко Димитров планира да изтегли, показа проверка на "24 часа". 

Както обяви самият той, на утрешната сесия внасят предложение за теглене на 50 млн. лева. По 12 млн. лева ще се дадат на двата стадиона за довършването им, други 20 млн. лева ще се насочат за строеж на нов басейн "Младост" и 6 млн. - за ремонт на Спортния диспансер. Ако съветниците кажат "да", тогава дълговете на градската управа ще надминат 150 млн. лева.

"Това е само предложение, с което искаме съветниците да дадат принципно съгласие. Ако приемат, ще има обществено обсъждане и едва тогава ще пристъпим към самото решение", обясни зам.-кметът по финансите Величко Родопски. Той е категоричен, че няма никакви други резерви в градския бюджет и кредитът е единствената възможност тези обекти да бъдат реализирани.

Какви дългове има към настоящия момент община Пловдив?

- Все още не е изцяло погасен заемът към "Райфайзенбанк", изтеглен по време на кметуването на Иван Чомаков. Заради ковид кризата последните вноски бяха отсрочени и остатъкът е 4,5 млн. лв. трябва да се погаси тази година.

- Изплащането на 30-те милиона, изтеглени от Иван Тотев, ще приключи чак в края на 2027 г.  Вноската е по 3,6 млн.  и така остават още  21,6 млн. лв.

- През миналата година бяха взети 2 кредита - 30 млн. лв. за Водния проект, и 40 млн. лв. за подлеза "Модър - Царевец", пробива под Водната палата, ремонта на ул. "Хаджи Димитър" и закупуване на нова техника за предприятията "Градини и паркове" и "Чистота". По тези два кредита още не са започнали плащания, защото текат гратисните периоди.  

 "Няма никакъв вариант да финансираме тези обекти със средства от бюджета. С тези цени на горивата и храните издръжката много се вдигна, а ние не увеличаваме данъците, чието плащане е задължително, само таксите за някои услуги, но тяхното ползване е по избор. Запазваме дори цената на билета от 1 лев, въпреки че имахме намерение да я увеличим", обясни Родопски. 

Все още политическите сили в местния парламент не дават категоричен отговор дали ще подкрепят предложението за нов 50-милионен заем.

Шефът на най-голямата група от ГЕРБ Йордан Илиев обясни, че съветниците се събират тази вечер. "Личното ми мнение, че това е даване само на зелена светлина и в предложението има логика, но нека видим какво ще кажат колегите", обясни той.

Уклончиво отговори и председателят на червената група Николай Радев. "Няма как да реагирам един час, след като кметът е обявил. По такива важни въпроси трябва да се произнесе Градският съвет на БСП", каза той.

И земеделците от "Александър Стамболийски" ще обсъждат предложението тази вечер. "Има икономическа логика да се теглят кредити във време на инфлация, но това единственият аргумент "за", обясни личната си позиция Георги Колев.

"Твърдо сме против. С това предложение кметът иска да си спести общественото обсъждане на идеята за нов заем. Ако утре дадем съгласие, този кредит ще влезе в бюджета за 2022 г. и после няма да можем да кажем, че не сме съгласни с новия дълг. А и от самото начало на мандата повтаряме, че най-лесно е да се теглят заеми, всъщност трябва да се направи оптимизация на разходите", заяви Веселина Александрова от "Демократична България". 

Категорично против е и независимият Слави Георгиев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>