Бомбоубежищата в Пловдив - запуснати клоаки. Къде ще се крием? (Снимки)

02.03.2022 19:13 Радко Паунов Ваня Драганова
Един от входовете на бомбоубежището на бившия ресторант "Пещерата" в подножието на Джамбаз тепе. Снимки: Радко Паунов
Соня Дионисиева пред централния вход на бившия ресторант "Пещерата", сега бомбоубежище.
От много години "Пещерата" не работи, а вътре кой знае в какво състояние е, казват съседи.
Някогашната сладкарница "Скалата" също е бомбоубежище, но от години е запусната.
Ресторант в подножието на Сахат тепе е разположен в бомбоубежище.
Единственото поддържано скривалище е до БНР и БНТ в Пловдив.
Някогашното заведение "Нонстоп" също е скривалище.
Това е един от входовете на бомбоубежището на бившия ресторант "Пещерата" в подножието на Джамбаз тепе.

Не дай, Боже, да се наложи да ги ползваме. Не може да се стъпи от бутилки, мръсотии и изпражнения, камо ли да стоим в тях с часове.

 Така 77-годишната Соня Дионисиева описа едно от големите бомбоубежища в Пловдив. Това е бившият ресторант "Пещерата", издълбан в скалите до Понеделник пазара. "Беше много посещавано заведение. От таваните висяха епруветки, наподобяващи сталактити. Но от много години е затворено, а входовете му са превърнати в тоалетни от клошари", каза жената. Жилището й е на метри от някогашното заведение.

Централният вход е затулен в саморасли дървета и клони.  "Още с влизането попадаш в коридор с разклонение. Вътре са цели подземни улици. Не зная дали въздуховодите работят. Зиме и лете поддържаха еднаква температура", връща лентата пенсионерката. По думите й  в соца било прочут ресторант с жива музика и много клиенти. Предназначението му е скривалище, но до ден днешен не било ползвано като такова. И дано не се налага, кръсти се Дионисиева.

"Има и втори вход. Елате да ви го покажа", казва тя и ни повежда в посока към бул. "Цар Борис Трети". Точно под новата резиденция на митрополит Николай (бившето гръцко училище - б.а.) има проход, осеян с бутилки и всякакви мръсотии. Вратата представлява метална решетка, но по всичко личи, че е изоставено. "Тук е царството на клошарите", допълва Соня. Как ще се крием, ако се наложи, недоумява жената. Чула, че има и трети вход - от другата страна на тепето, но не била сигурна.

"Нали някой трябва да поддържа тези съоръжения? Защо не го правят", недоумява Дионисиева.

Не по-различно е състоянието и на друго бомбоубежище, което се намира точно до храма "Св. Богородица". Известно е като бившето заведения "Нонстоп", което работеше през 90-те години на миналия век. И то е вкопано в скалата и подземията му отвеждат до Пловдивската митрополия. Имало разклонение и към Тунела. Заключено е от години с ръждясала врата, облепена с всевъзможни плакати. Минувачите, които всеки ден се спускат откъм Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, едва ли подозират предназначението му.

На същия хал е и скривалище в затворената преди доста години сладкарница "Скалата" в подножието на Сахат тепе.  Отвън изглежда доста изоставено. В съседство има и друго бомбоубежище, но там има действащ ресторант, който обаче в момента е затворен. А на метри до сградите на БНР и БНТ е единственното поддържано скривалище на "Гражданска защита".

По информация на "24 часа" бомбоубежищата в Пловдив са общо 14. От Пожарната, към която са зачислени, отказаха да дадат информация за състоянието им.  И ни насочиха да питаме Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението".

"Още като областен управител ги поисках, за да ги превърнем в художествени галерии с уговорката при нужда автоматично да се ползват по предназначението им. Не ми ги дадоха", обясни кметът Здравко Димитров. Всеки ден като минавал покрай бившата сладкарница "Скалата" се ядосвал, виждайки в какво състояние е.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>