Без тв Russia Today и агенция "Спутник" в ефира ни (Обзор)

01.03.2022 20:00 Паола Хюсеин
Бетина Жотева
Урсула фон дер Лайен

СЕМ наложи временни

ограничителни мерки за излъчването

на медиите и на дъщерните им канали

Руската телевизия Russia Today и агенция “Спутник”, както и дъщерните им канали временно няма да бъдат излъчвани в България, реши Съветът за електронни медии на извънредно заседание вчера. Така СЕМ ще противодейства на руската пропаганда у нас за войната в Украйна, както впрочем прави и целият Европейски съюз. (Виж карето долу.)

Ограничението влиза в сила веднага, след като решението бе одобрено и от Комисията за регулиране на съобщенията. За да го приведе в действие, тя изпраща

писма до 200-те

доставчици у нас

на руските

програми,

които са длъжни да преустановят излъчването.

Основната причина за ограничителните мерки е “грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството върху териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна”, пише в мотивите си СЕМ.

Заседанието се състоя само два дни след безпрецедентното решение на Европейския съюз да блокира руските държавни канали Russia Today (RT) и “Спутник”.

Russia Today и “Спутник”, както и дъщерните им канали няма да могат повече да разпространяват лъжите си, за да оправдават войната на Путин и да сеят разделение в нашия съюз”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 27 февруари.

По думите ѝ това действие е част от по-голям план за забрана на “Кремълската медийна машина” от страна на Европа. По този начин “ЕС създава оръжия, за да забрани токсичната и опасна дезинформация в Европа”, каза тя.

Категоричната позиция на Европа, както и защитата на обществения интерес у нас също са сред мотивите СЕМ да приеме предложението на председателката му Бетина Жотева за спиране на руските медии. Обичайната продължителност за подобни ограничения

при извънредни

ситуации е

година,

както позволява разпоредба в Директивата за аудио-визуалните медийни услуги на Европейския съюз. Затова и СЕМ засега не посочва конкретно време, в което мерките ще важат.

Още преди решението на съвета “Булсатком” - оператор на платена телевизия и участник на пазара на фиксиран достъп до интернет, вече блокира държавния руски тв канал RT. Направи го в началото на инвазията в подкрепа на украинския народ и в знак на осъждане на руската агресия.

Стартирала през 2005 г. като Russia Today, финансираната от държавата RT се е разраснала с излъчвания и уебсайтове на английски, немски, френски, испански и арабски. Западните държави я обвиняват, че разпространява дезинформация и благоприятна за Кремъл пропаганда.

Същевременно Украинското обществено радио вече е достъпно в платформата БИНАР на БНР. Така бежанците у нас ще могат да получават актуална информация от родината си.

Украинското радио е част от Националната обществена радио- и телевизионна компания на Украйна (UA:PBC). Тя е пълноправен член на Европейския съюз за радио и телевизия и е разрешила препредаването на своя сигнал.

Украинското радио може да бъде слушано и на платформите на обществените радиа в Полша и Румъния. То излъчва денонощно актуална информация за отбраната на страната. Програмата на живо се прекъсва само по време на сигнал за тревога, когато журналистите се крият в убежище, но веднага щом сирените спрат, живото предаване се възобновява, съобщават от украинското радио.

Европа и гигантите онлайн

блокират руската

медийна пропаганда

Безпрецедентното решение на Европейския съюз да блокира руските държавни канали Russia Today (RT) и “Спутник” далеч не е единственото в света.

Същевременно “Нетфликс” отказва да излъчва руските държавни тв канали в страната - нещо, което най-голямата стрийминг платформа е длъжна да направи според руски закон, който влиза в сила тази седмица.

“Заради ситуацията в момента нямаме планове да предоставяме тези канали”, обявиха от “Нетфликс” пред Си Ен Ен в понеделник.

Законът, който трябва да бъде приложен спрямо “Нетфликс” от 1 март, изисква всички медийни платформи, които имат над 100 000 абонати в Русия, да разпространяват безплатно руски новинарски и забавни тв канали. Наредбата включва 20 от главните държавни тв канали, сред които и Spas - този на Руската православна църква.

Изпълнението на закона се наблюдава от държавния медиен регулатор Роскомнадзор.

Според “Политико” една от телевизиите е Първи канал, която “има близки връзки с Кремъл”.

“Нетфликс” ще продължи да излъчва в Русия, но без руските канали. От компанията не обясняват как биха избегнали законовото изискване, ако бъдат принудени да го изпълнят. Засега обясняват, че наблюдават внимателно ситуацията.

Подобни мерки срещу държавния руски канал Russia Today (RT) са приети в Литва и Латвия още от 2020 г., а към тях вече се присъединиха Германия, Полша, Румъния, Косово и Естония.

Латвийският регулатор забрани за години напред излъчването на три други руски канала - Rossija RTR (пет години), Rossija 24 (четири години) и TV Centr International (три години). Причината е, че те представляват заплаха за националната сигурност.

Още на 2 февруари германският регулаторен орган за радио и телевизия също обяви, че забранява излъчването на RT DE - немскоезичния канал на Russia Today, заради липсата на лиценз за излъчване. Телевизията беше блокирана от европейската сателитна мрежа на 22 декември по искане на германските власти по-малко от седмица след пускането ѝ в ефир, но все още беше достъпна по интернет и чрез мобилно приложение.

Същевременно във Великобритания се водят 15 разследвания срещу Russia Today от медийния надзорен орган Ofcom. Секретарят по културата Надин Дорис сезира органа с аргумента, че каналът “очевидно е част от глобалната кампания за дезинформация на Русия”.

При опит да се посети RT от линк във фейсбук социалната мрежа предупреждава, че въпросната публикация е под частичен или цялостен редакционен контрол на руското правителство.

Youtube също нанесе санкции към държавните руски медии, като им забрани употребата на реклами и блокира начините, по които могат да печелят пари от платформата.

Други от От страната и света

Уволниха прокурорка, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка

Прокурор Райна Бачева от районната прокуратура в Перник, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка, бе окончателно освободена от съдебната система

Печалбата на БНБ допринесе за излишък в държавния бюджет към края на април

През април държавата е похарчила извънредно 300 млн. лв. за майските пенсии, тъй като заради многото почивни дни в началото на този месец парите е следвало да бъдат заделени по-рано

Икономисти: Цената на хляба пада, не е нужно да има таван на надценката му

Тя трябва да стане 15% от юли, но първо ще има анализ за мярката от две министерства Годишната инфлация при хляба и зърнените храни се сви от над 30% в своя пик през май-юни 2022 г

Акулата на плажа в Бургас заблудена, в Черно море са до метър и половина и не са опасни

Най-много са от вида катран и до 1 метър Намаляват заради изчезващата цаца Ловят се много навътре в морето и на голяма дълбочина В наши води най-хищен е леферът Тези дни на плажа в Бургас изплува

Болен пловдивчанин измина 200 км, за да получи инвалидната си количка?

Хора с увреждания и трудноподвижни хора са принудени да пътуват стотици километри из страната, за да си вземат отпуснатите им помощни средства. Един от тях е Николай Атанасов

>