САЩ предупреди Украйна за мащабна руска инвазия в рамките на 48 часа

23.02.2022 21:05 Зорница Йосифова
Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс

Администрацията на американския президент Джо Байдън информира украинския президент Владимир Зеленски, че Русия се готви за пълномащабна инвазия в съседката си в рамките на 48 часа, разкриват служители на американското разузнаване пред Newsweek.

„Президентът на Украйна е предупреден, че е много вероятно Русия ще започне инвазия в рамките на 48 часа“, каза източникът пред Newsweek.

Освен това докладите от въздушното наблюдение показват, че Русия е нарушила украинското въздушно пространство по-рано днес, летейки с възможни разузнавателни самолети за кратък период от време над територията на съседката си, добавя американският служител.

Източник, близък до правителството на Зеленски, също потвърди пред Newsweek, че е получено такова предупреждение, но отбеляза, че това е третият път за месец, при който на Киев е казано да се подготви за предстояща широкомащабна военна атака от страна на руския президент Владимир Путин.

„Със сигурност е възможно“, каза източникът. „Путин не може да задържи толкова много войски в областта още дълго.“

По данни на Пентагона става въпрос за руски въздушни удари, крилати ракети и наземна инвазия, според служител на американското разузнаване.

Информацията е потвърдена и от втори служител на американското разузнаване, който подчертава всеобхватния характер на военната операция, която Пентагонът очаква от Русия.

Той каза пред Newsweek, че инвазията ще включва не само натиск от контролирания от промосковските бунтовници район Донбас на изток, където в понеделник бяха изпратени допълнителни руски части, наречени "миротворци" от Москва, но и голям удар към столицата Киев откъм граница с Беларус, където руските войски наскоро удължиха съвместните учения със своя съюзник.

Вторият служител от САЩ каза, че операцията ще започне с кибератака, последвана от наземна инвазия, която вероятно ще се случи през нощта. И двамата обаче твърдят, че плановете на Русия могат да се променят в зависимост от ежедневните събития.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>