Зико иска пари от спортния министър за новия плувен басейн в Пловдив

23.02.2022 14:59 24 часа Пловдив онлайн
Кметът Здравко Димитров и представители на клубовете обсъдиха проблема с басейн "Младост" в града.

Държавата да помогне в строителството на новия плувен басейн "Младост", ще настоява кметът Здравко Димитров пред спортния министър Радостин Василев. Първата копка на съоръжението беше направена през 2019 г., но оттогава нищо не е построено. Първоначалните разчети сочеха, че басейнът ще струва 12 млн. лева. След пазарно проучване цената набъбна до 19 млн. лева. Димитров кани сега на среща Василев, съобщиха от общината.

Това стана, след като градоначалникът разговаря с представители на  ЖПК „Младост 91“, „Спринт“, „Пловдив 2019“ и ВСИ, за да чуе как се справят в тежката ситуация. Присъстваха още зам.-кметът Георги Титюков и директорът на „Жилфонд“ Милко Кафтански.

„Не деля спортистите, всички са от Пловдив, но в нашия град има 143 клуба, на които трябва да се помогне. Плуването ни носи много успехи, но е един от спортовете, които се нуждаят от специфична база, чиято поддържка струва скъпо. Държавата също трябва да помогне", призова Зико.

Той посочи, че заради увеличените цени на горивата и тока ще трябва да бъдат повишени таксите, които заплащат картотекираните състезатели в клубовете за ползването на басейн „Младост“. В момента плувците, които са ученици в Спортното училище „Васил Левски“ тренират безплатно в него.  Състезателите, които не учат в училището  са с месечен абонамент от 21 лева. Тарифата е приета още през 2012 година и не е актуализирана.

В същото време само дължимите сметки за електроенергия са се вдигнали трикратно за една година – от 3000 лева през декември 2020 г, на  9000 лева за последния месец на миналата година, посочиха от ОП „Жилфонд“.

„Приходите на басейна са общо 331 000 лева за последните 3 години. Разходите по поддръжката му са 1 милион и 15 хиляди лева за същия период“, цитира извадка от финансовите разчети Милко Кафтански.

Затова ще бъде изпратена покана към новия министър на спорта да гостува в Пловдив и да се запознае с проблемите на плувните клубове в града.  Шефът на ЖПК „Младост 91“ Василис Дамянидис и треньорът в ПК „Спринт“ Ботко Трендафилов заявиха, че държавното спортно училище в София не заплаща никакви консумативи за ползването на спортната база на басейн „Диана“, а таксите на плувците са поети от спортното министерство. Кметът ще предложи при възможност същата схема да бъде приложена и в Пловдив. Той изрази и недоумение защо преди години, когато Спортното училище бе прехвърлено като държавно, материалната база към него, която ползват учениците и изисква средства за поддържка, остана към общинския бюджет.

От местната управа в Пловдив ще поставят и въпроса за финансиране на строежа на нов плувен басейн с олимпийски размери, тъй като след поскъпването на строителните материали, проектът вече ще струва 19 милиона лева, което е непосилно за  бюджета на общината.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>