Без 9% ДДС за хляба, за ресторантите остава

19.02.2022 22:05 Румяна Денчева
Депутатите се гласят да свалят ДДС за хляба и други храни СНИМКА: "24 ЧАСА"

С ваучерите за храна да  плащаме не само битови сметки, но и посещения в музеи и театри, реши бюджетната комисия късно в петък

Няма да има по-нисък ДДС за хляба. Това реши бюджетната комисия късно в петък. Депутатите приеха новия бюджет на второ четене след повече от 8 часа дебати и множество почивки. Между двете четения бяха внесени над 110 предложения за промени, 2/3 от които от опозицията.

Решението за хляба влезе в дневния ред на комисията, след като от Добрич в петък, президентът Румен Радев заяви, че "диференцирана ставка 9% ДДС само върху хляба е стратегическо решение".

Часове след това, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев отговори: "Имаме коалиционно споразумение, там е ясно записано, че диференцирани ДДС ставки, изключая тези, които са заварени покрай Covid кризата, няма да се приемат. А и това, което видяхме, че когато бяха намалени ДДС ставките, примерно за ресторантьорството, това не доведе до по-ниски цени за крайния потребител".
Ваучерите за храна, освен за плащане на сметки за ток и вода, да се използват и като билети за театри, музеи и художествени галерии, решиха още депутатите. Мярката е временна само за тази година. Квотата за ваучерите вече бе увеличена на 1 милиард лева, а индивидуалната месечна сума за един работник, или служител е от 80 до 200 лв.
През седмицата, музейните работници заплашиха с протести и поискаха допълнително пари за увеличаване на заплатите. Вместо очакваните от тях 30 млн. лв. те получиха 12 млн. лв.
20 милиона лева от бюджета на съдебната власт бяха преразпределени за БАН, а по 10 млн. лв. бяха отрязани от бюджетите на МОН и на МРРБ, за да се вдигнат заплатите на университетските преподаватели.
В хазната трябва да влязат 57,2 млрд. лева, а държавата може да похарчи 63,1 млрд. лв., гласува бюджетната комисия. Тя залага дефицит от 4,1%. В макрорамката на бюджета е записано още безработицата да е до 5%, инфлацията 5,6%. Фискалният резерв трябва да е не по-малко от 4,5 млрд. лв., таванът за нов дълг е 7,3 млрд. лв., а общият размер на нов и стар дълг да не е повече от 35,5 млрд. лв.

Въпреки че бюджетът ще се актуализира през юни, както бе първоначално заявено, всяка от парламентарните групи има свои идеи за оставащите дотогава три месеца, като много от предложенията вероятност да бъдат подкрепени  в пленарната зала идната седмица.

Оспорвани дебати се очакват около диференцираните ставки по ДДС. Намалените размери на косвения данък за ресторантьорите и кетъринг услугите на 9% ще се запази до края на годината. Тя се отнася и за фитнесите, бебешките пелени, бебешките храни и туристическите услуги. Няма да има диференцирана ставка и за плодове и зеленчуци, което бе предложение на ИТН.

600 лв. да е компенсацията за родители на деца, които не са успели да получат място в държавните детски градини, решиха депутатите.

Други от От страната и света

Ген. Константин Попов: Заплатите на военните да не бъдат за сметка на модернизацията на силите

"Длъжници сме към хората в униформи за тежката отговорност, която носят." Това каза бившият началник на отбраната ген. Константин Попов по Би Ти Ви. "Надявам да видим в небето над София и F16

Делян Пеевски: Нека Свети Георги ни дава сили и смелост

"В Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май - нека Свети Георги ни дава сили и смелост да посрещаме предизвикателствата и заедно с хората да се преборим за по-добър и по-сигурен

На 6 май временна организация на движението в центъра на София

Във връзка с честванията по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия се въвежда временна организация на движението в центъра на София, съобщиха от пресцентъра на Столичната община

Интензивен трафик се очаква по пъищата в цялата страна

Засилен трафик се очаква към София и другите големи градове в последния почивен ден. Продължават и проверките на „Пътна полиция". Общо над 8000 служители участват в акциите по празниците

Парад с танкове или кротък Великден - какво избират жълтите павета (Видео)

Танкове, бойни машини, изтребители и хиляди военнослужещи. Години наред така отбелязваме 6 май - Деня на храбростта и празник на българската армия. Но тази година парад няма да има заради съвпадането

>