Ицо Хазарта и Тошко Йорданов защитиха министъра на културата срещу упреците защо липсва в медийната комисия

17.02.2022 19:43 Паола Хюсеин
Комисията по културата и медиите по време на заседание

Ако този парламент има по-дълъг живот и тази комисия работи по-дълго, трябва да помислим и за музеите, каза Йорданов

"Къде е министърът на културата, който е председател на Съвета за защита на интелектуалната собственост? Първо той трябва да чуе всички тези проблеми с авторските права. Досега не сме го виждали тук. Докога ще продължава да не идва?"

Това попита депутатката от ДПС Мукаддес Налбант по време на заседанието на Комисията по културата и медиите днес (17 февруари), на което бяха поканени представители на дружествата за колективни права да говорят за проблемите с авторското право.

Министърът е запознат с проблемите. Той трябва да помогне за разрешаването им и едва ли може да го направи, като стои на заседанието, отговори веднага депутатът Христо Петров, известен като Ицо Хазарта.

Тошко Йорданов, председател на комисията, също защити министър Атанас Атанасов, като обясни, че не го е поканил съвсем съзнателно. Той не е разбирач по всичко, има си екип, каза Йорданов. По думите му проблемът трябва да бъде обсъден в тази комисия, тъй като е законодателен.

"Ако идеята е да се запознаете

лично с министъра, ще му кажа да дойде,

да си кажете "Добър ден, как сте вкъщи", допълни той.

Оказа се, че министърът е в делегацията в Северна Македония и затова отсъства, както обясни зам. министърката на културата Весела Кондакова.

По-силният може да вземе всичко от по-слабия - с това изречение режисьорът Виктор Божинов описа ситуацията с авторското право у нас пред комисията. Той присъстваше на заседанието като председател на Управителния съвет на дружеството за колективни права "Филмаутор". Божинов обясни, че само БНТ се отнася уважително към авторите и сключва договори с тях, докато от частните телевизии те са получили буквално 0 (нула) приходи.

Дори в Северна Македония ситуацията със зачитането на авторските права е по-добра, каза Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор". Той разказа как организаторите на концерти - промоутърите "Моко Солюшън", "София Мюзик ентърпрайзис" и "Арт.БГ", не са платили приходи от над милион и половина лева за авторски права за последните години. "Компаниите бяха продадени на малоимотни лица", каза Димитров. По думите му компаниите вече не са на пазара, но хората, които са били зад тях, продължават да оперират.

"Пари от "Филмаутор"

съм видял само от БНТ,

а продукцията, която съм направил, е в Би Ти Ви. Декларирам частен интерес, то не е някаква тайна", включи се Тошко Йорданов.

Законът за авторското право предстои да бъде внесен в Народното събрание, тъй като в него трябва да бъдат транспонирани две европейски директиви. Срокът за това е бил 27 юни 2021 г., но и повечето държави членки на ЕС също закъснели, обясни Мехти Меликов, директор на дирекция "Авторско право" в Министерството на културата.

По думите му стана ясно, че предложенията на дружествата за авторско право едва ли ще може да влязат в този закон, тъй като той трябва да бъде приет бързо.

Ива Митева обаче призова в него да влязат колкото се може повече от поправките, за да не се налага законът непрекъснато да се променя. Тя дори попита да не се окаже накрая, че някоя адвокатска кантора го пише. Било интересно и срещу каква сума се прави това. "Тези практики трябва да приключат", каза Митева.

Накрая комисията изслуша и Борис Хаджийски, председател на сдружение "Музей", който поиска поне 5 млн. лв. увеличение за 50-те общински музеи и общо 29 млн. лева за всички музеи у нас.

Дали не може да има

обединение и

окрупняване на музеите,

попита Тошко Йорданов, тъй като по думите му България имала твърде много държавни музеи с твърде много тежка администрация. "Ако този парламент има по-дълъг живот и тази комисия работи по-дълго, трябва да помислим и за музеите", каза Йорданов. Той обясни, че в много от тях в малките градове има едни и същи експонати, докато по света съществували частни музеи на пазарен принцип.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>