Живеем във време на нова индустриална революция

08.02.2022 14:58

Газовите мощности ще бъдат решаващи за стабилността на енергийната ни система, казва  инж. Чавдар Стойнев - изпълнителен директор "Топлофикация Перник"

- Обявихте преговори за нови газови мощности с американски компании. Не ви ли притеснява, че това се случва в разгара на високите цени на синьото гориво?

- Ако днес сме ужасени от цената на газа, то аз съм убеден, че ще дойде време, когато газовите мощности ще бъдат решаващи за стабилността на енергийната ни система. Експертите не само в "Топлофикация Перник", но и работещи в други централи или енергийни компании, си дават отдавна сметка за това.

Нашата държава е плодородна, с умерен климат. Можем да изградим соларни паркове, водни централи, да добиваме енергия от вятър, биомаса и водород. Това е не само желанието на Европейския съюз, но и на идващото поколение млади хора. Тази мечта, превърнала се в цел не бива да бъде за сметка на енергийния баланс.

- Това означава ли, че бъдещето на "Топлофикация Перник" е в преминаване от въглища на газ?

- Винаги сме твърдели, че най–добрият вариант за нас е да диверсифицираме суровините – да включим биомаса, природен газ, а защо не и водород на по – късен етап. Основното производство обаче трябва да бъде базирано на природен газ като преходно гориво, щадящо природата.

- Защо разглеждате технологиите на "Дженеръл Електрик" като средство за реализация не зеления преход?

- Въпросът е много експертен, но факторите бяха два - технически характеристики и устойчивост на планираните инвестиции. В момента градим едно ново предприятие, което следващите поколения перничани ще ръководят, обслужват и ползват. Надяваме се, че нашите пра – пра внуци ще се гордеят с далновидността ни. Ако историята показва, че индустриалната революция до голяма степен е започнала от Перник и мините преди около 130 години, то днес можем да говорим за втора индустриална революция и много ми се иска отново да се отличим. Това е така, защото цялото производство трябва да се адаптира и рестартира, не само топлофикация.

Всички бизнеси трябва да инвестират в нови технологии, щадящи природата, в енергийна ефективност, ако искат да са конкурентни. Малко се говори за тази енергийна ефективност, а тя е ключова – не само трябва да произвеждаме, но да го правим разумно. За да замесите един хляб, следвате точно пропорциите – не слагате мая, колкото дойде. Токът е точно такава съставка. Енергоемките производства бъркат рецептата на икономическото си благополучие, ако мога така да кажа.

- Кога се предвижда Топлофикация Перник да остави въглищата в миналото?

- Това ще бъде един много тъжен и едновременно много щастлив ден. На този етап предвиждаме завършването на монтажа на вече закупените газови когенерации и се надявам през лятото да работим само на газ. За това и планираме следващите стъпки. Въпрос на инвестиции е, но и времето необходимо за внедряване също не е без значение. Това е и една от причините да се насочим към проучване на офертите, които "Дженеръл Електрик" предлага – по лесният монтаж и по – късият пусков срок.

- Защо смятате, че ще бъде най–тъжният и най–щастливият ден за вас?

- "Топлофикация Перник", а преди това ТЕЦ "Република", са създадени първо за нуждите на мините, после се е решило, че въглищата трябва да служат за отопление на перничани. Няма пернишко семейство, което да не е свързано с въглищата и мините по някакъв начин. Знаете, че благодарение на мините градът се е развил, а държавата ни е платила репарациите и други финансови тежести след войната благодарение на тях. Краят означава точка на един ресурс, който е способствал за икономическия възход и на Перник, и на България.

От друга страна ще бъдем щастливи и много удовлетворени в деня, в който кажем, че топлофикация е изпълнила европейските директиви и ще работи още дълги години. Това ще бъде нов исторически период.

Други от От страната и света

Успешните думи - разликата между мисля и вярвам е като между светулка и светкавица

Начинът, по който дори наум наричате нещата, има значение за крайния резултат "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Димитър Главчев пред "24 часа": Само не ни пращайте в Украйна, ме помолиха едни младежи на Витоша

Български военнослужещи под никаква форма няма да бъдат изпращани в Украйна. Това увери служебният премиер Димитър Главчев в интервю за "24 часа", което ще бъде публикувано във вестник "24 часа" и на

Доловен е сигнал от хеликоптера на Раиси, военни отиват натам

Военни отиват към точното място, където е катастрофирал хеликоптера с президента на Иран Ебрахим Раиси на борда. Това съобщи държавната информационна агенция ИРНА

Ултиматум: следвоенен план за Газа до 8 юни или Бени Ганц напуска Нетаняху

Още един мъртъв заложник на "Хамас" откриха израелските сили - повод за натиск върху правителството на премиера Израелският министър от военния кабинет Бени Ганц заплаши да подаде оставка

Кой ще се пребори за Сливенски владика - викарият на дядо Николай или главният секретар на Синода? (Обзор)

Новият митрополит ще бъде избран на 26 май, след като в епархията посочиха имената на Арсений Знеполски и Герасим Мелнишки Имената на двама епископи от списъка с шестима кандидати за митрополитския

>