Болницата във Велинград с 1 250 000 лв. дългове и 7 дела за фалшиви сертификати

27.01.2022 07:30

И.д. управителят Атанас Ташев с тревожен доклад до кмета и общинския съвет, очаква след финала на обстойната проверка да изскочат нови задължения

7 дела срещу МБАЛ „Велинград“ за предоставяне на фалшиви сертификати, с които са усвоени неправомерни средства от бюджета на НЗОК, искове, задължения за над 1 милион лева, нерегламентирано сключени договори. Това са само малка част от установените нарушения в общинската болница в курортния град, за които временно изпълняващият длъжността управител на лечебното заведение д-р Атанас Ташев сигнализира в доклад до Общинския съвет във Велинград.

Той уведомява чрез документа председателя на Общинския съвет Любомир Перчинков и кмета д-р Костадин Коев за установените нарушения в болницата и търси съдействие от местната власт за решаването им.

По думите му поетото преди месец от него наследство е тежко.

“Може би това твърдение ще ви учуди, тъй като досега ви беше казвано, че болницата е в добро финансово състояние, но това не е така. Това е само на повърхността. Айсбергът е невидим под водата. След извършените вътрешни проверки се установи, че общата задлъжнялост на болницата се равнява на близо 1 250 000 лева.”, пише управителят в доклада. Документът е минал през комисиите в местния парламент и се очакваше в четвъртък да бъде обсъждан на сесията. Неочаквано обаче той бе отложен и липсва от дневния ред.

В доклада д-р Ташев пише още, че Националната здравна каса е завела 7 дела срещу болницата за предоставяне на фалшиви сертификати, с които са усвоени неправомерни средства от бюджета на НЗОК. Общата стойност на исковете е около 520 000 лева.

“Практиката показва, че НЗОК не губи подобни дела, което означава, че изгуби ли, МБАЛ Велинград няма да е в състояние най-малкото да плаща заплатите на персонала за два месеца. Това са реални задължения. Към тях допълваме само и завишените режийни сметки. Сметката за декември е 59 000 лева, с 15 000 повече от ноември. Прогнозите за следващите месеци са на практика невъзможни, с оглед инфлацията и цените на тока”, алармира д-р Ташев. Според него сериозен проблем за лечебното заведение е “нереално раздутият щат”.

“Болницата е най-големият работодател в района с 260 души персонал. В същия момент има недостиг на медицински сестри. За пример мога да дам следното: в хирургичното отделение има една сестра на трудов договор, на която помагат нейни колежки от други отделения, естествено, срещу допълнително заплащане. Самите медицински сестри са в пенсионна възраст, на средна възраст са и лекарите”, описва ситуацията управителят. И допълва, че в същото време е установил около 20 души, които получават реални заплати, без да ходят на работа или кадри без квалификация, които са назначени на несъответстващи позиции.

Д-р Ташев е впечатлен от размера на заплатите на няколко човека, назначени от предишното ръководство, които са се разписвали под скандални за ситуацията заплати 6000-7000 лева. Управителят е категоричен, че липсва елементарна справедливост във възнагражденията. Затова е и създал комисия, в която той не участва, за детайлно обследване и оптимизация на щата. Той е предприел прекратяване на гражданските договори на служители, които имат и трудови договори с болницата.

“Предлагам да бъде направена проверка на финансовата и медицинската част от дейността на болницата”, допълва още управителят в своя сигнал.

Д-р Ташев предупреждава, че в ковид пандемията много голяма част от персонала боледува, излиза в карантина, оголват се отделения и се работи на ръба на силите. Не могат да се изработят лимитите на НЗОК, което се отразява на приходите на болницата.

“През декември сме отчели дейност за 287 000 лв. при лимит на НЗОК за 345 000 лв.”, предоставя данни на местните депутати той.

Д-р Ташев намира сериозни нарушения и във воденето на документацията по отделения - историята на заболяването на пациентите не била в електронен вариант, каквото е изискването на Националния рамков договор. Открил, че са сключвани договори за различни стоки и услуги на стойност над 10 000 лв., които са подписвани директно с фирмите, без санкция от Общинския съвет на Велинград, което било нарушение на правилата за работа на управителя. Липсвали и процедури за сключване на обществените поръчки.

“Установих необясними и несъвместими общи действия на МБАЛ и прилежащия медицински център. Например: болницата е закупила апаратура на стойност малко повече от 104 000 лв. за центъра без решение на Общинския съвет и обществена поръчка! От своя страна, медицинският център връща “жеста” и купува скенер, който е позициониран в болницата. Центърът използва и лабораториите на болницата, МБАЛ пък води счетоводството на центъра“, пише д-р Ташев.

И.д. управителят търси съдействие от общинския съвет, защото анализът му показал преплитане и преливане на неясни дейности. Затова и очаква компетентните органи да проверят фактите, които е установил, за да бъде спасена болницата.

Не е ясно каква е причината докладът да не бъде дискутиран на днешната сесия. Темата за тежкото състояние в болницата във Велинград се обсъжда от почти година в целия регион.

През февруари 2021 г. съдът в Пазарджик отстрани д-р Жеко Чешмеджиев като управител с обвинение за използване на неистински документи като длъжностно лице пред директор на РЗОК в града през 2017 г. и през 2019 г.

В следващ скандален епизод поредният управител д-р Иван Динев бе уличен, че е раздавал пари вместо на медици на първа линия, на общинския съветник лесовъдът Венко Бозев, назначен в болничната администрация.

Хирургът, който работи и в столична частна болница, на два пъти бе отстраняван и връщан от местния общински съвет. Странната ситуация в болницата провокира един от бившите управители - д-р Асен Малинов, да предупреди във фейсбук, че реалният управител на болницата е всъщност отстраненият за източване на пари от здравната каса д-р Жеко Чешмеджиев.

Д-р Ташев е и.д. управител от повече от месец и с доклада си търси спешна подкрепа от местния парламент.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>