Как 50 достойни българи получиха признание - вижте в 21 минути (видео)

27.01.2022 08:00
Голямото отличие - копие на ритона от Панагюрското златно съкровище

50 души с големи сърца бяха наградени в 19-ото издание на най-честната българска класация - “Достойните българи”. В инициативата на “24 часа” тази година участваха премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски.
Вижте в 20 минути най-интересното от церемонията, провела се във вторник в зала 6 на НДК и насълзила очите на мнозина от зрителите.

Ето получилите отличия и кои ги връчваха:

. Българският премиер Кирил Петков награди:
- Златните медалисти на България от Олимпиадата.
- Четвъртокласниците от Разлог Иван Фарфаров и Тимолеон Велкопулос, които това лято започнаха своеобразен "собствен бизнес" - продаваха приготвена от тях домашна лимонада, а след това дариха събраните пари на самотна майка, която се грижи за сина си - дете в нужда.

. Министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски награди пожарникаря Давид Гълъбов - за втори път Достоен българин. Той мина през огъня, за да спаси две бебета при голям пожар в жилищна сграда в Благоевград. През 2017 г. пък Давид заслужи отличието с участието си в екипите, притекли се на помощ през 2016 г. след голямото наводнение в Северна Македония.

. Кметът на София Йорданка Фандъкова отличи:

- 20-годишната студентка Билгюл Харунова, доброволка при Ковид болни, спасила две момичета в катастрофирал автобус.

- Ватманката Дафинка Димитрова, която спаси мъж от горяща кола.

. Издателят на "24 часа" Венелина Гочева  отличи:

- Татяна Лолова - посмъртно отличие. "24 часа" номинира посмъртно голямата актриса, която си отиде на 22 март 2021 г. Отличието взе внукът й Сава Светославов.

- 19-годишната Татяна Иванова от Добрич, която  може да е първата българка, излетяла в Космоса и Явор Янакиев - рапъра "100 кила", който оказа финансова подкрепа за участието на Таня в Космическата академия в САЩ.

. Митрополит Антоний награди 18-годишните Григор Бараков и Радослав Иванов, издирили преди полицията шофьор, който прегази моторист в Стара Загора, и избяга от мястото на инцидента.

 . Илияна Захариева, директор Корпоративни комуникации на А1 награди първокласничката Яна, която дари таблети за съученици.

. Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“ отличи 11-годишният Ангел, който намери и върна 10 000 лв.

. Калин Пешов, член на надзорния съвет и генерален мениджър на Главболгарстрой Холдинг АД награди Люси Дяковска, обединила доброволци, за да преобразят "Парк Кайлъка"

. Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация "Америка за България" награди Раденко Велинов, превърна запустял цех в родопско село в център за изкуство.

. Милен Врабевски награди журналиста Ники Кънчев, отдаден на каузата да помага на деца в нужда.

. Христо Кънчев, носител на голямото отличие "Достоен българин" от 2012 г. награди:

- Журналистката от Би Ти Ви Кристина Газиева

- Журналистът от Нова телевизия Николай Василковски

- Журналистката Мариана Векилска от БНТ

. Георги Гигов, зам.-главен инженер в Джи Пи Груп награди полицая Момчил Тошков, който скочи в ледения Дунав, за да извади млада жена.

. Десислава Любенова, изпълнителен директор на Фондация „Трейс за хората” награди арх. Дора Иванова, авторката на идеята за "осиновители" на мозайките на Бузлуджа и хората, с чиито дарения 14-те мозайки от външния кръг на монумента бяха консервирани и предпазени.

. Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин", награди "Ангели за България" - доброволци, които обединяват енергията на българите в чужбина за благородни каузи.

. Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ отличи:

- Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Швейцария, който в последните 2 години активно се ангажира като експерт с проблемите на COVID-19 и ваксините в българското публично пространство

- Младши сержант Атанас Секулов в деня, в който стана баща за втори път, с бързата си реакция спаси млад мъж в Благоевград, който припаднал и си глътнал езика.

. Господин Йовчев, главен оперативен директор на Би Ти Ви Медия груп, награди:

- Адвокат Веселин Анестиев затвори кантората си и влезе като доброволец в COVID отделение

- Седмокласника Николай Борисов, спасил възрастен мъж, свлякъл се на улицата, когото мнозина подминаваха.

. Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор, награди
94-годишният Георги Милушев, който извая паметник на Левски в Смолян.

. Главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев награди архитект Пламен Пламенов Мирянов, който през последните 2 години заедно със своя екип  успешно реализира и участва в 8 тържествени, християнски и възрожденски концерта, обвързани с благотворителни каузи.

. Популярната телевизионна водеща от Нова телевизия Ани Салич награди сестра Лидия Македонска, която в пика на коронакризата сама се грижеше за 14 болни в ковид отделение.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>