Достойните българи - вълнуващи истории

26.01.2022 21:40

50 добротворци бяха наградени в 19-ото издание на най-честната българска класация - “Достойните българи”. В инициативата на “24 часа” тази година участваха премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски. Заради това и новините от събитието стигнаха до Скопие.

Самият Петков бе удостоен с голямата награда в изданието на “Достойните българи” през 2019 г., когато никой у нас не предполагаше, че го очаква такава успешна политическа кариера. Той е де факто и първият от класацията, който заема поста министър-председател на България.

В днешния брой продължаваме вълнуващите истории, които съпътстваха церемонията, провела се във вторник в зала 6 на НДК и насълзила очите на мнозина от зрителите.

Медиите в Северна Македония

цитират премиера Ковачевски

за пожарникаря Давид

Редица македонски издания, сред които “Свободен печат” и “Нова Македония”, отразиха церемонията “Достойните българи”. В материалите си македонски журналисти пишат, че наградите се присъждат всяка година на много български граждани, които са извършили велики и човешки дела за своя народ и родината си.

Медиите в РСМ отдават внимание на премиера си Димитър Ковачевски, връчил наградата на пожарникаря Давид Гълъбов, който не мислил за собствения си живот, когато спасил живота на две малки бебета от пожар.

“Пожарникарят Гълъбов получава тази награда за втори път, а за първи път я получи заедно с колегите си за жертвоготовното си участие в справянето с наводненията през 2016 г. в моята страна, в Северна Македония”. Този цитат на Ковачевски от церемонията намира място в почти всички македонски издания.

 

5-годишният Флори от Ловеч

благодари на Ники Кънчев и

хората, събрали 120 хил. лв

“Благодаря! Благодаря, че помагаш на семейството ми.” Това каза 5-годишният Флори от Ловеч на церемонията “Достойните българи”, след като бе изведен от майка си Елена Димитрова на сцената по молба на Ники Кънчев. Детето не може да стои на краката си, но се надявам, че с тези 120 хил. лева, които бяха събрани от всички вас за броени дни, ще му бъде помогнато, каза известният журналист и водещ.

За Кънчев, който получи едно от отличията в церемонията, всяка кампания за събиране на средства на деца в нужда се превръща в кауза.

“Благодаря на всички българи, не съм очаквала, че в такова трудно време, време на пандемия, за един месец ще се съберат толкова средства, за да може моят малък герой да проходи”, каза развълнувана майката Елена Димитрова.

Флори има сестра близначка Михаела, която също благодари на хората.

Кънчев обяви, че в деня на церемонията двете деца стават на 5 години.

Положителен тест спря Билгюл на

входа, но тя се надява да се види

с кмета Фандъкова

ДИМА МАКСИМОВА

С положителен тест за COVID вместо с медал от “Достойните българи” внезапно си тръгна от НДК във вторник студентката Билгюл Харунова. Бъдещата акушерка бе отличена за това, че помогна на две момичета да се измъкнат от смачкан след катастрофа автобус въпреки своите травми.

Билгюл с особено вълнение чакаше церемонията. Дори бе пристигнала от Велико Търново в София от предишния ден, но пробата ѝ за коронавирус се оказа положителна.

Шокирах се, защото нямах никакви симптоми. Стана ми много тъжно, че не успях да присъствам. Но днес вече съм с температура и ме боли гърлото. Не знам как съм се заразила”, разказа по телефона тя.

На церемонията столичният кмет Йорданка Фандъкова отправи покана към Билгюл да работи в софийска болница, след като завърши медицинското си образование.

По това време Билгюл е пътувала обратно към Велико Търново. “Защо не, може”, оживява се гласът ѝ. Макар засега предложението да не е стигнало до нея официално, се надява да има възможност да се види с Фандъкова и би го обмислила.

Нейна приятелка, също бъдещ медицински работник, дошла, за да я откара с кола до Велико Търново.

“Не можех да се кача в автобус и да рискувам да заразя другите пътници. След това развитие на нещата звъннах на татко да му кажа. Той се притесн и предложи да тръгва да ме прибере, но аз го спрях, за да не зарази мама”, разказа Билгюл.

Майка ѝ има проблеми със сърцето и вирусът би могъл да я застраши сериозно. Точно влошаване на състоянието ѝ бе накарало 20-годишното момиче да тръгне спешно посред нощ към родното село Плъстина и да се окаже в тежкия сблъсък между автобус и камион на пътя Велико Търново - Варна.

“И сега да ми се случи, не бих се замислила. Пак по същия начин щях да реагирам", уверена е Билгюл. Казва, че не е очаквала такова признание за нещо по човешки естествено.

Билгюл е в сесия и в петък има изпит по детски болести. Смята, че е подготвена, и се е уговорила да го държи онлайн. С колегите от филиала в Търново на варненския Медицински университет не се е виждала от миналата седмица, така че карантина за тях не се налага.

Звъннала на личния си лекар, които ѝ е предписал терапия, и засега ще се лекува у дома. Миналата година също е боледувала от коронавируса, но не е ваксинирана. Надява се да мине по-леко, защото е млада и няма придружаващи заболявания.

19-годишната Татяна Иванова:

Мечтата ми да стигна звездите

тръгна точно от зала 6 на НДК

преди 3 г. А сега пак там станах

част от “Достойните българи”

Колкото и малко да имаш -

дарявай, защото така привличаш

добрината към себе си

 ВИНСЕНТ ТАНОВСКИ

- Как се чувстваш след наградата ти за “Достоен българин”, Татяна?

- Страхотно. За мен е чест да получа тази награда, защото преди три години точно тук в тази зала започна всъщност цялата ми мечта. Бях на състезание по роботика точно в зала 6 на НДК, когато получих имейл, че съм приета в космическата академия на НАСА в Алабама. Някак успях да намеря финансиране за този лагер, но точно след този лагер Явор Янакиев - рапърът 100 Кила, ме откри и повярва в мен.

А да съм на 19 години и да получа наградата на 19-годишнината от инициативата, за мен е изключителна чест.

- Като човек, за когото дори небето не е пречка, смяташ ли, че доброто има граници?

- Доброто със сигурност няма граници, защото всичко е до душата на един човек и до това как той е възпитан, как гори и каква енергия раздава на хората около себе си. Доброто може да бъде не само финансова подкрепа или дело - може да е мисловно и духовно. Смятам, че всички хора ежедневно правят добрини.

Моята мечта е да достигна звездите, но много деца в България мечтаят да станат учени, да станат певци, актьори, но не са подкрепени достатъчно. Благодарение на фондации като “100 слънца”, “Америка за България”, на Димитър Бербатов, както и на много други, тези неподкрепени деца получават помощ.

- През 2018 г. Кирил Петков получи голямата награда на “Достойните българи” и след 4 години стана премиер. Смяташ ли, че и твоята награда ще ти донесе такъв късмет?

- Една награда не трябва да ти вдига самочувствието. По-скоро трябва да те мотивира да бъдеш още по-добрата версия на себе си. А относно Кирил Петков - аз съм много радостна, че той ни е премиер в момента, и предполагам, че ще свърши страхотни дела.

- Има ли някого, на когото специално искаш да благодариш?

- На д-р Гергана Райжекова. Това е един страхотен човек, координатор на космическия учебно-тренировъчен лагер Space Camp Turkey за България. Тя всъщност е доста силна женска фигура в моя живот и мисля, че заслужава аплодисментите на много хора. Тя вдъхнови изключително много деца - стотици деца да преследват мечтите си и да станат космонавти.

- Какво искаш да кажеш на хората, които въпреки тежкото ежедневие намират сили да правят добро. Какъв е апелът ти?

- Колкото и малко да имаш - раздавай. Парите са един вид прибор, средство за живеене, но те не трябва да те ръководят и да определят живота ти. Затова колкото и да имаш - дарявай, защото така привличаш добрината към себе си.

Иван и Тими впечатлени

как достоен българин става

премиер - той ги наради

ТОНИ МАСКРЪЧКА

“Емоцията и вълнението от церемонията часове след това продължаваха да ни владеят. Децата бяха много впечатлени и от наградата, и от цялостната организация и протичане на тържеството. Със сигурност тази награда ще ги промени и ще ги мотивира да продължат да правят добро и да помагат колкото е по силите им.”

Това разказа майката на Иван Фарфаров - Фиданка. Иван и Тими били впечатлени и от факта, че премиерът Кирил Петков преди няколко години е получил същата награда, а вече е станал и министър-председател.

“Бяха толкова развълнувани, че не успяха да кажат всичко, което си бяха намислили предварително. Притеснението си каза думата, но дори и това, което споделиха пред останалите гости на тържеството, беше добре. След това започнаха да се сещат, че е трябвало да кажат и други неща”, допълни майката.

Иван и Тими не успели да се видят със съучениците си вчера, защото се оказало, че предния ден дете от класа дало положителна проба и всички минали на онлайн обучение.

Олимпийска шампионка:

Настръхнах над 20 пъти

Олимпийските шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика получиха голямата награда и раздаваха автографи като звезди, каквито са, и самите те рониха сълзи и награждаваха достойни българи с аплодисменти.

“Това наистина беше най-емоционалното събитие, на което сме присъствали. Настръхнах над 20 пъти - на всички истории. Насълзяваха ми се очите. Има толкова много хора на различни възрасти - много млади, даже малки деца, възрастни, хора за пример, които правят достойни неща за България и българите. Хора, които трябва да бъдат следвани, да бъдат чути. Всички хора трябва да правят добро. Ако се чудите на кого искате да подражавате, бъдете като достойните българи”, каза Мадлен Радуканова.

Достойните българи са навсякъде около нас и беше страхотно да усетим частица от емоцията, скрита зад техните дела. Беше много насърчително за нашия отбор въобще да присъства на събитието “Достойните българи”, а да получи награда - това вече беше огромна чест”, каза Стефани Кирякова.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>