Депутати плюят като децата за COVID, но няма кой да глоби тези без сертификат и тест (Обзор)

26.01.2022 21:20
Иван Манев от “Продължаваме промяната” предпочете да се тества със слюнка. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Иван Манев от “Продължаваме промяната” показа депутатската си карта в лабораторията.
проф. Пламен Киров
Доц. Наталия Киселова

Само 3-ма минаха през лабораторията, без документи демонстративно дойдоха на работа от “Възраждане”

Също като учениците и депутатите плюят, за да бъдат изследвани за COVID-19. Щадящият тест със слюнка им се предлага паралелно с този за секрет от носа от мобилната лаборатория пред Народното събрание. В понеделник влезе в сила решението на парламента в сградата да се влиза със зелен сертификат или отрицателен тест.

Само трима депутати минаха през лабораторията в първия ден, останалите бяха хора от администрацията на НС и медии.

10 лв. им струва

тестването

Мнозинството народни избраници са със зелен сертификат и изчакаха на опашка, за да бъдат отчетени от специално монтираните машинки на входовете.

Демонстративно и в нарушение на решението влязоха само от “Възраждане”, които се борят за отмяна на сертификата и организираха големия митинг пред парламента миналата седмица, на който техни поддръжници опитаха да нахлуят в НС. Не трябва да се създават пречки за основно конституционно право на труд, затова събираме подписи за жалба до Конституционния съд и отпадането на сертификата, обясни лидерът Костадин Костадинов. И призова гражданите по примера на депутатите от “Възраждане” да бойкотират документа. Никой няма право да ги спре освен органите на реда, насърчи той последователите си и обеща безплатна юридическа помощ на всеки дискриминиран.

Безпроблемно влязоха Костадинов и групата му вчера - никой не ги спря на входа на парламента. НСО, което осигурява достъпа до сградата, няма подобни правомощия.

Служителите на НСО и квесторите

не може да проверяват,

по закон те нямат права дори да съставят акт за административно нарушение. Това могат да направят инспектори на РЗИ, но такива на входа на парламента няма, защото те не изпълняват решения на Народното събрание, а заповедите на здравния министър. Когато имаше такава за носене на маски на обществени места, РЗИ влезе в парламента и глоби депутатите без маски.

Влизането в сградата на НС не се урежда в нарочна заповед, а само с гласуваното решение, че вече се изискват сертификат или отрицателен тест. В него не са предвидени санкции и съответно няма правно основание за наказания.

Това е политическо решение и то не е свързано с грижа да не се разпространява заразата, защото и притежателите на зелен сертификат могат да заразяват, а е политическа задявка с антиваксърите - това коментира шефът на катедрата по конституционно право в СУ проф. Пламен Киров. Като уточни, че самият той е ваксиниран.

По думите му проблемът бил в решението, което дори не е част от правилника на НС. В него не са предвидени ред и органи, които да не допускат в сградата без документ. “Друг е въпросът дали може да не допускат”, добави той. Т.е. има забрана, но няма ред, по който да бъде наложена, нито тези, които я прекрачват - да бъдат санкционирани. В 3-те точки на решението не се казва какво се случва с тези, които не покажат зелен сертификат.

“Всяко ограничение на основни права на гражданите може да бъде направено само със закона”, добави професорът. Подобна мярка можело да бъде включена в Закона за здравето, по пък тогава да се оспорва пред Конституционния съд.

Доц. Наталия Киселова припомни, че депутатите се кълнат да изпълняват конституцията и законите, а не решенията на НС.

8 депутати работиха онлайн вчера заради карантина, сред тях шефът на групата на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров, Десислава Танева от ГЕРБ и Ивайло Мирчев от ДБ.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>