Един след друг Гешев и Петков говорят за съдебната реформа в Брюксел

26.01.2022 21:00
ИВАН ГЕШЕВ

Премиерът се среща с шефката на ЕП само 10 дни след избирането ѝ

Иван Гешев и Кирил Петков ще бъдат изслушани на закрито заседание на мониторинговата група за демокрация към Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Заседанието е насрочено за 10 ч българско време в четвъртък, като първи думата ще вземат българският главен прокурор Иван Гешев и заместничката му Даниела Машева. Единственият български представител в групата е евродепутатката от социалистите и демократите Елена Йончева.

Общо 28 писмени въпроса отправиха членовете на ЕП към българските представители. Мониторинговата група подчертава, че по време на посещението им в София през септември 2021 г. прокуратурата не им предоставила актуална информация. Сега евродепутатите настояват за подробности относно разследванията за “Барселонагейт” и за златните кюлчета, за които се твърди, че включват бившия премиер Борисов. “Кои са основните причини, които пречат на прокуратурата да приключи работата по тези две дела?”, питат от комисията LIBE.

Друг директен въпрос към Гешев засяга строителството на магистрала “Хемус”. Цитират публикации в медиите, в които “се представяха нежеланието на прокуратурата да продължи разследването и отказът да се предостави защита на един от ключовите свидетели в схемата”. “Какви мотиви накараха властите да заключат, че няма нужда от предоставяне на защита на свидетели?”, е въпросът към Гешев.

Евродепутатите се интересуват и от конкретни действия, които ще предприеме главният прокурор, за да осигури правилно разследване на насилието срещу журналисти.

След 11 часа е предвидено изслушване и на премиера Кирил Петков. С него в заседанието ще участват министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов.

Първото питане към Кирил Петков е относно думите му, че “нашата роля е да сложим хора в прокуратурата, в КПКОНПИ”. Евродепутатите искат писмено уверение, че съдебната реформа в България продължава и няма да се свежда само до лични смени в постовете. “Каква е вашата позиция спрямо продължаващите призиви за оставка на главния прокурор и дали подобни призиви не представляват пряко нарушение на принципа на разделение на властите и опит за упражняване на политическо влияние върху независимостта на съдебната власт?”, питат българския премиер от мониторинговата група. Очаква се коментар на Кирил Петков и относно канадското му гражданство.

От правосъдната министърка ЕП очаква разяснение за изказването ѝ, че прокуратурата ще бъде подложена на натиск чрез бюджета. “Какви стъпки смята да предприеме министерството, за да не упражнява политически натиск върху независимата съдебна система?”, пита комисията LIBE.

И Кирил Петков, и Надежда Йорданова се очаква да дадат коментар относно санкциите, наложени от САЩ на български граждани по закона “Магнитски”, и какви действия предвижда правителството.

“Вашето правителство ще се ангажира ли да ратифицира Истанбулската конвенция?”, питат още от ЕП.

Към министъра на културата има само един въпрос - относно плурализма на медиите.

След заседанието на мониторинговата група българският премиер ще се срещне с новата шефка на Европарламента Роберта Мецола само 10 дни след избирането ѝ.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>