Вдигат тройно такса "Куче" в Пловдив, за да компенсират скъпия ток

26.01.2022 21:17 Радко Паунов
Величко Родопски.

- 20 000 лева ще икономиса на месец общината от режима на уличното осветление - капка в морето

- Умуват и за увеличаване на някои глоби

Върху вдигане на някои такси и глоби работи пловдивската община, като смята по този начин да компенсира големите разходи за улично осветление. Един от вариантите е налогът за домашно куче да скочи тройно. Сега стопаните плащат 30 лева годишно, предложението е  да скочи на 90-100 лева, научи "24 часа".

"Местните данъци не можем да ги пипаме. Но например такса "Куче" може да се коригира. Все още е работен вариант. Чакам да ми представят разчети, за да бъде обосновано всяко евентуално увеличение", коментира зам.-кметът по финансите Величко Родопски.

Както стана ясно, въпреки нежеланието на кмета Здравко Димитров да въведе режим на уличното осветление, това вече е факт. До последно градоначалникът търсеше начини да избегне гасенето на лампите. "Ако трябва, ще направим известни нарушения в разходната част, но до крайна мярка няма да стигаме", казваше преди дни Зико.

Сметките обаче го принудиха да отстъпи. Така уличното осветление във втория град минава на намалено работно време с половин час. Лампите ще се пускат от 17,50 до 7,20 ч. сутринта. Предишният интервал беше от 17,35 до 7,35 часа.

30 000 са осветителните тела по улици, площади и пространства, които консумират енергия в Пловдив.
Властите умуват да спрат и художественото осветление на обществените сгради. Оказва се, че за да са красиви нощем, това също е голям разход.

"Спирането на уличното осветление, макар и за кратко, би оказало влияние както на катастрофите, така и на престъпността. А Пловдив и без това е сред националните рекордьори по ПТП-та. Известна е и славата му на град с много криминални прояви", коментират полицаи.

"30-минутната засега икономия би донесла около 20 000 лева по-малко разходи на хазната. Това е капка в морето на фона на сметките, които плащаме", не крие Родопски. Той изтъкна, че преди скока на електроенергията Пловдив е харчил около 180 000 лева на месец за улично осветление. Последната сметка от декември е 622 000 лева. За януари също нямало да е по-малка.
Дали Пловдив ще се ограничи само с тези 30 минути мрак?
"Как да го оставим цяла нощ тъмен? Това е голям град", тюхка се Родопски. Той е потънал в изчисления, за да търси варианти, но засега не намира. "Излиза, че приходите от всички местни данъци отиват директно за издръжка на общинските предприятия "Организация и контрол на транспорта", "Чистота", "Градини и паркове". При тях не е само консумацията на ток. Горивото и резервните части също поскъпнаха", изброява зам.-кметът.
Според него ако държавата не се намеси, пловдивчани са обречени само на съществуване. "Няма да може да се развива градът, а хората искат да живеят по-добре. И са прави", разсъждава ковчежникът на Пловдив.

Още в началото на декември, когато сметките за улично осветление вече изправяха косите на кметовете, Здравко Димитров намекна, че не е изключено да бъдат коригирани някои глоби. Той даде пример със санкциите за замърсяване най-вече от строителните обекти, от които излизат камиони и разнасят кал по улиците.
Наскоро и община Раковски бе принудена да въведе режим на уличните лампи, което накара жители на католическата столица на България да негодуват. "Знаете ли каква тъмница е, когато отиваме първа смяна на работа, и вечер, когато се прибираме от втора", питат те кмета Павел Гуджеров. Той им отговаря, че е готов да изслуша предложения и евентуално да приеме тези, които са удачни. Но е категоричен, че общината е принудена на тази стъпка.

От 31-ви и община Съединение минава на режим. Лампите там ще се гасят от 23 часа до 4 сутринта.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>