Спор в парламента Каназирева или Митева е по-добър юрист

26.01.2022 09:59 24 часа Пловдив онлай
Дани Каназирева. Снимка: 24 часа
Ива Митева СНИМКА: Архив

Кой е по-добър юрист - пловдивската депутатка от ГЕРБ Дани Каназирева или Ива Митева от "Има такъв народ"? Този спор се разрази в парламента. Едната е възпитаник на ПУ "П. Хилендарски", а другата - на СУ "Св. Климент Охридски". И двете имат защитени докторати по конституционно право.

Скандалът тръгна от това подал ли е декларация с невярно съдържание новият изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор Александър Тодоров, се разрази в парламента. Причината - депутатите трябва да гласуват оставката на Тодоров като депутат от "Има такъв народ".

В петък промените в ръководството на тотализатора бяха внесени в Търговския регистър, но вписването им бе отхвърлено от съда.

Тодоров е подал заявление за освобождаване от парламента едва след като е избран за изпълнителен директор, въпреки че няма право да заема публична длъжност. Към момента на встъпването си той все още е бил народен представител, каза Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС. И обясни, че Тодоров постфактум е подал заявление за освобождаване.

Стана практика да се подават декларации с невярно съдържание. Явно сред управляващите става практика да нарушават конституцията и законите, критикува Каназирева. И даде за пример премиера Кирил Петков.

Не е удачен пример, защото разбрахме, че декларациите на Кирил Петков нямат никакво значение и ще ви помоля друг път да не го посочвате като пример за спазване на конституцията и законите, репликира я лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Николина Ангелкова от ГЕРБ пък цитира Наказателния кодекс, според който подаването на документи с невярно съдържание е наказуемо, и попита дали прокуратурата ще се самосезира, или за управляващата коалиция законите на държавата не важат.

В отговор Каназирева припомни, че в предишния парламент атаките към Кирил Петков за гражданството му дойдоха именно от ИТН, а сега те правели същото със свой човек.

Впечатлението, порочният модел, който се налага, е разпределяне на постове, независимо на каква цена и се превръща в порочна практика. Тук напълно съзнателно е подписана декларация с невярно съдържание към момента на назначаването, критикува депутатката от ГЕРБ.

Не може "Промяната" да е промяна само към нарушаване на конституцията, законите и правилата, допълни тя.

Тъй като председателят на НС Никола Минчев направи забележка и на Каназирева, и на Карадайъ, че не говорят по темата - оставката на Тодоров, Йордан Цонев от ДПС го критикува. Очевидно има колизия във времето, ако не е така, той тук трябва да представи документи, че не е назначен, считаме, че е извършено нарушение, каза Цонев.

Ще подкрепя младия ни колега. Дали вината е негова? Защо отново сме изправени пред ситуация за подписана декларация с невярно съдържание - кой подведе този млад колега да подпише, и кой му послужи за пример? Защото с една невярна декларация - днес шеф на тотото, утре премиер, включи се Хамид Хамид от ДПС. Къде са медиите или, както разбрахме от едно френско издание, че медиите в България са слуги на олигарха Прокопиев.

Къде е прокуратурата, която замете случая. Явно политиката на промяната е нас ни пази прокуратурата, нас ни пази Прокопиев, каза още Хамид.

Макиавели е казал, че една власт може да е всякаква, но не и смешна. Това управление започва да става смешно. Всички се клехме, че ще вдигане авторитета на парламента, а по този начин не го правим, включи се Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Чисто психологически искам да разбера какво се случва в главите на нашите колеги, каза той. И обясни, че става "насилствено завземане на властта - не само назначаване нашите хора, но го правим в нарушение на закона".

Това е нагло и разрушава парламентаризма до дъно. Арогантно ще назначим жените, братовчедите, любовниците, приятелите, защото така! Това не е било и по времето на комунизма, критикува Чолаков.

В отговор бившата парламунтарна шефка Ива Митева се позова на закона, където бил разписан едномесечен срок за изчистване на несъвместимост. Колегата в тази декларация е заявил, че е депутат и до вписването му в Търговския регистър, той ще прекрати своите правомощия, категорична бе тя. Спазил е закона, който дава срок като гаранция, че ще имат срок, за да се освободят от длъжностите, които заемат, обясни юристката от ИТН.

Хипотезата тук е друга - или четем с вас различни декларации, затова е по-добре да се намеси прокуратурата, отвърна Каназирева. И призова да се провери коя декларация е вярна - подадената към Търговския регистър, че няма несъвместимост, или има друга.

Радомир Чолаков пък обясни, че и той самият е бил в подобна ситуация, като е станал депутат, но е декларирал това коректно и е отстранил несъвместимостта. Те са просто неграмотни, бързат да вземат властта, критикува юристът от ГЕРБ.

Тук имаме престъпление и вие предприехте ли действия да бъде сезирана прокуратурата, обърна се пък Джейхан Ибрямов от ДПС към шефа на НС Никола Минчев. И обясни, че това не е прецедент в действията на Тодоров, който е бил пропуснал в предишен парламент да се отпише от голямо предприятие.

Не съм се обърнал към прокуратурата, но това дали определено действие представлява престъпление не се определя в тази зала и следва да се въздържаме от квалификации, отвърна Минчев.

О, чудо! ГЕРБ и ДПС говорят от трибуната за конституцията и я цитират. Как да няма промяна, това е просто чудо, отвърна Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

Чудото е факт - в НС има депутати, които не спазват конституцията. Ако вие държите на почтеността и морала, ако вие сте промяната - колегата ще излезе и ще се извини и няма да бъде нито депутат, нито шеф на тотализатора. Защото това е клетвопрестъпничество и по смисъла на закона е престъпление, отвърна Джейхан Ибрямов.

Слушайте внимателно какво ви говори Ива Митева. Хубаво е да се образовате безплатно. Не е нарушен законът, скочи шефът на групата на ИТН Тошко Йорданов.

Истината е, че проблемът тук е тотото като част от порочния модел на ГЕРБ, който е прогнил и в момента тече изчегъртване на този модел, обясни той. Сетете се кога в тотализатора имаше две шестица с шест поредни числа и кой беше тогава в тотото, обърна се към ДПС Тошко Йорданов.

Спорът премина в това коя от двете - Ива Митева или Дани Каназирева е по-добър юрист. Тонът в пленарната зала загрубя и се наложи шефът на НС на няколко пъти да прави забележка.

Дали има нарушение на закона или не - компетентен орган или съда трябва да кажат, отвърна Пламен Абровски от ИТН и призова ГЕРБ да не правят такива квалификации.

Чух доста тежки квалификации. Нарушение на закона няма. Не отговаря на истината, че съм назначен. 

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>